Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Koers aandeel Netflix op het laagste punt in 5 maanden, is dit een koopkans ?

Het aandeel van de wereldleider op het gebied van video-on-demand is met 20% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van afgelopen november. Toekomstige renteverhogingen in de VS, een vrije val bij de technologieaandelen en een verminderde interesse voor 'thuisblijven'-aandelen verklaren de (tijdelijke?) koersdaling.

Netflix, dat twee jaar lang de grote winnaar van de pandemie was met een bijna verdubbelde beurskoers en een beurswaardering die flirt met 250 miljard dollar, is nu op zoek naar een tweede adem op de New York Stock Exchange.

De VOD-reus werd de afgelopen weken geteisterd door een cocktail van ongunstige factoren. Als een typisch technologieaandeel had Netflix de afgelopen dagen te lijden van een correctie in deze sector, nadat de "minuten" van de Amerikaanse Federal Reserve wezen op de mogelijkheid van een sneller dan verwachte renteverhoging. Groeiaandelen zoals de technologiebedrijven zijn daar kwetsbaar voor.

Netflix is ook de ‘thuisblijven’-waarde bij uitstek, waardoor deze VOD-gigant tientallen miljoenen mensen aantrok die tijdens de lockdown noodgedwongen thuis zaten. Maar in een tijd van een geleidelijke terugkeer naar normaal, gecombineerd met de komst van nieuwe concurrenten zoals Disney+, lijkt de rode loper niet langer meer uitgelegd voor deze pionier van de sector.

JP Morgan (iets) minder optimistisch

Als gevolg van zwakker dan verwachte indicatoren over de groei van het aantal gebruikers in het laatste kwartaal van vorig jaar kondigde JP Morgan donderdag aan dat het zijn koersdoel voor het aandeel had verlaagd, waardoor de neerwaartse trend nog werd versterkt.

In een rapport meldde analist Doug Anmuth, verantwoordelijk voor het aandeel bij de investeringsbank, een daling in de downloads van de Netflix-app in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar. Daarom verwacht hij nu een netto aangroei van slechts 6,25 miljoen abonnees, tegen 8,8 miljoen eerder. Terwijl de streamingdienst zelf op 8,5 miljoen nieuwkomers rekent.

Een mogelijke verklarende factor is dat Netflix niet langer profiteert van het effect van de Zuid-Koreaanse hitserie Squid Game.

'Netflix begon het laatste kwartaal met een knaller dankzij de euforie rond Squid Game, dat eind september werd uitgebracht. De groei van downloads vertraagde vervolgens en viel uiteindelijk stil begin december alvorens de trend weer werd opgepikt', zo merkte JP Morgan op.

Doug Anmuth heeft ook zijn verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2022 naar beneden aangepast. Hij verwacht nu 5,5 miljoen nieuwe abonnees, tegen 6,5 miljoen eerder.

Kopen op correctie ?

De koersdaling bij het aandeel wordt echter door veel financiële analisten gezien als een koopkans, ondanks dat het koersdoel in sommige gevallen werd aangepast.

Het koersdoel op het aandeel werd bijvoorbeeld door Anmuth verlaagd van 750 naar 725 dollar, wat nog steeds neerkomst op een stevig potentieel in vergelijking met de laatste slotkoers van 550 dollar. JP Morgan behoudt anderzijds zijn optimistische kijk op het succesverhaal van Netflix. Bovendien is Netflix, net als Tesla vaak aangevallen vanwege de kansen op het handhaven van het groeipotentieel, altijd in staat geweest om sceptici het zwijgen op te leggen.

Ondersteunende factoren mogen de komende maanden worden verwacht in de vorm van nieuwe content, nadat de pandemie nieuwe producties heeft vertraagd. Prijsverhogingen door Netflix, dat 2021 afsloot met 222 miljoen abonnees, zijn nog steeds niet uitgesloten.