Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

BP Capital Markets: een obligatie per 1.000 dollar met een coupon van 3%

De prijzen van de lening BP Capital Markets zijn bij het begin van het jaar onder pari gedoken. Met deze in juni uitgegeven obligatie heeft petroleumgroep BP 1,45 miljard dollar bijgetankt.

Op de secundaire markt liggen de prijzen voor de obligatie nu rond 97,83% van de nominale waarde, terwijl er op tweede kerstdag ongeveer 101,5% moest worden neergeteld. Sedertdien zijn de Amerikaanse langjarige referentie-intresten enkele punten opgeveerd als reactie op het verslag van de recentste vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve over het monetaire beleid. In dat document lieten de bewindvoerders van de Fed uitschijnen dat de Amerikaanse centrale bank de intrestvoeten wel eens eerder dan voorzien zou kunnen optrekken. Door de lange looptijd van deze lening (tot juni 2041) wordt ze beïnvloed door de evolutie van de langjarige intrestvoeten. Logischerwijs zijn de prijzen van de obligatie aangepast aan dit nieuwe gegeven. Als het rendement van een obligatie stijgt, gaat dit automatisch gepaard met een daling van de prijs.

Aan de huidige koers (97,83)% van de nominale waarde biedt de obligatie BP Capital Markets aan de houders ervan een rendement van 3,21%, rekening houdend met een coupon van 3,06%, een looptijd tot exact 17 juni 2041 en een "A-" rating (investment grade) bij Standard & Poor's. Doordat de halfjaarlijkse coupon half december werd uitgekeerd, zijn de te betalen opgelopen intresten bij een aankoop op de secundaire markt beperkt tot enkele dagen.

Financieringsdochter

BP Capital Markets is een dochter van oliegroep BP, ze werkt als een financieringsmaatschappij voor het moederbedrijf. Ze haalt de nodige fondsen op door schulden aan te gaan en commercieel schuldpapier uit te geven.

BP zelf is een van de grootste energiegroepen ter wereld en verkoopt zijn producten in meer dan 80 landen, zowel upstream of downstream: ontginning, brandstoftransport, raffinage, opslag en distributie. Ze zijn actief in de sectoren van petroleum, gas, elektriciteit en hernieuwbare energie (zonne-energie).

De Britse gigant staat genoteerd op de beurs van Londen met een beurswaarde van ongeveer 69,8 miljard Britse pond (+/- 83 miljard euro). Het laatste jaarrapport leest u hier. De meer recente kwartaalresultaten, waarbij een winsttoename werd opgetekend dankzij de prijsstijging van olie en gas, kan u hier raadplegen.