Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Walt Disney: kan de terugkeer van het dividend de beurskoers uit het slop halen ?

Ondanks de heropening van zijn themaparken en bioscopen, worstelt Disney op de beurs om de weg naar hogere koersen terug te vinden. Toch wordt dit aandeel door veel analisten als een favoriet voor 2022 naar voren geschoven.

Vier decennia lang heeft Walt Disney voorbeeldig de winst gedeeld met de aandeelhouders, waarbij het bedrijf nooit is afgeweken van het betalen van een dividend. Dat dividend werd trouwens regelmatig verhoogd.

De pandemie, die het grootste deel van de omzet in 2020 en voor een deel ook die in 2021 om zeep hielp, zou de Hollywood-studio echter dwingen af te wijken van haar goede gewoonte.

Maar 2 jaar na de laatste dividendbetaling en met een economie weer opengaat, zijn de cashflow en winst van het bedrijf gestabiliseerd. En volgens de analisten zou de cashflow die de Amerikaanse reus genereert het mogelijk kunnen maken om terug te keren naar het uitbetalen van een dividend. Dat kan de koers van het aandeel, die momenteel een katalysator mist, een stevig duwtje in de rug kunnen geven.

De beurskoers stabiliseert al een tijdje en noteert zowat 20% lager dan de pieken opgetekend in maart 2021. Een situatie die, als ze aanhoudt, ongetwijfeld actie zal uitlokken van de kant van activistische  aandeelhouders.

Tijdens een telefonische vergadering met investeerders in de zomer van vorig jaar legde Disney's CFO Christine McCarthy de redenen uit waarom de terugkeer van het dividend of de terugkoop van eigen aandelen niet voor meteen zijn.

"We verwachten geen dividend uit te keren totdat we terugkeren naar een genormaliseerde bedrijfsomgeving en onze schuldengraad terugkeert naar niveaus die meer in overeenstemming zijn met onze kredietwaardigheid."

Disney beschikt met andere woorden over de middelen om een dividend uit te keren, maar geeft er dus op de eerste plaats de voorkeur aan om zijn kredietwaardigheid te verzekeren bij de ratingbureaus ("A" bij Standard & Poor's). Dit om zich zo goedkoop mogelijk te kunnen financieren.

Terloops herinneren we er aan dat de trage evolutie van de aandelenkoers in de afgelopen maanden ook kan worden verklaard door de evolutie van het abonneebestand bij het streamingplatform Disney+, dat recent tekenen van vertraging in de groei te zien gaf.

24% potentieel voor het aandeel ?

Het lijdt geen twijfel dat de aankondiging van de terugkeer naar het dividend het aandeel Disney een zuurstofinjectie zou kunnen geven. De status van groeiaandeel zou zo herwonnen kunnen worden.

Met dit in het achterhoofd kan een belegger die op zoek is naar kwaliteitsaandelen de huidige niveaus als een aantrekkelijk instappunt beschouwen.

Eén ding staat als een paal boven water: Disney wordt in de gaten gehouden door de analisten. 28 analisten raden aan om het aandeel in de portefeuille op te nemen, terwijl er 9 andere een neutraal advies hebben (‘houden). Geen enkele analist adviseert om de aandelen te verkopen.

Het gemiddelde koersdoel voor de komende 12 maanden * bedraagt $ 192, of een potentieel van 24% ten opzichte van de laatste slotkoers ($ 155).