Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Zijn de dagen van Recticel op de beurs geteld ?

Recente uitspraken van zowel het management als van analisten wijzen allen in dezelfde richting: het zal voor Recticel, dat door omstandigheden een pure speler in isolement is geworden, heel moeilijk worden om onafhankelijk te blijven.

Om het vijandige overnamebod van Greiner vorig jaar tegen te gaan, heeft het management van Recticel een uitweg gevonden door zijn technische schuimactiviteiten te verkopen aan de Amerikaanse groep Carpenter tegen een prijs van 656 miljoen euro.

Terwijl de algemene vergadering van de aandeelhouders de verkoop van de slaapcomfortdivisie (met de merken Lattoflex, Swissflex en Beka) goedkeurde, richt Recticel zich nu bijna uitsluitend op isolatie.

Volgens insiders is Recticel daardoor kwetsbaar voor een overnamebod, dit gezien de nu fors kleinere omvang van het bedrijf.

Kris Kippers, dossierbeheerder bij investeringsbank Degroof Petercam, vertelde aan Oblis dat Recticel door zijn kleine omvang meer dan ooit een prooi is voor een grotere concurrent, een private equity-onderneming of een holding.

Dit des te meer omdat het bedrijf onder leiding van Olivier Chapelle nu wordt beschouwd als een 100% ESG-speler, waarbij de criteria die rekening houden met de milieu-, sociale en governancekwesties steeds meer door beleggers worden gewaardeerd.

"Natuurlijk zou het management vier of vijf overnames kunnen doen om te groeien met bedragen telkens in de buurt van 20 miljoen euro, maar dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn."

Kris Kippers houdt niet echt rekening met een overname door de Ierse schuimproducent Kingspan, die in 2019 al probeerde Recticel over te nemen. De overname van het Belgische bedrijf zou Kingspan wegens het concurrentiebeding namelijk dwingen tot desinvesteringen over te gaan.

Momenteel is Recticel de nummer twee in Europa in polyurethaanschuim, met een marktaandeel tussen 15 en 25% in de Benelux.

Wat met de timing?

De speculaties over een fusie of een overname rond Recticel zouden kunnen toenemen zodra de verkoop van de divisie slaapcomfort en technische schuimen is bevestigd, aldus de analist.

Dit rechtvaardigt in ieder geval het enthousiasme van analisten de die de afgelopen maanden hun koersdoel meermaals naar boven hebben bijgesteld.

De 5 analisten die het aandeel volgen, adviseren allemaal om Recticel te kopen. ING is met een koersdoel van 22 euro het meest optimistisch is (de laatste slotkoers bedroeg gisteren 19,56 euro).