Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe euro-obligatie van groep VodafoneZiggo beschikbaar onder emissieprijs

De Nederlandse bekabelaar VodafoneZiggo zette 2022 in met de plaatsing van twee nieuwe obligaties voor het equivalent van 2 miljard euro. Een van de leningen is namelijk uitgegeven in dollar, zoals u hier bij Oblis begin deze week al kon lezen.

Emittent Coupon Looptijd Hoofdsom Coupure Valuta
VZ Secured Financing BV 3,5% 15/01/2032 750 miljoen 100.000 EUR
VZ Secured Financing BV 5% 15/01/2032 1,525 miljard 200.000 USD

De operatie is toch enigszins speciaal omdat de fondsen zijn opgehaald door VZ Secured Financing BV, een dochtermaatschappij die specifiek voor deze operatie werd gebruikt. De vergaarde cash zal nadien worden doorgestort aan Ziggo BV, een afdeling van de groep VodafoneZiggo, die het geld zal inzetten voor de herfinanciering van bestaande schulden.

De obligaties kunnen reeds op de secundaire markt aangeschaft worden. De lening VZ Secured Financing BV in coupures van 100.000 euro kunt u bijvoorbeeld aankopen aan 99,16% van de nominale waarde, onder pari en onder de emissieprijs dus. Beleggers ontvangen dan een rendement van 3,6% op basis van een looptijd tot 15 januari 2032 en een coupon van 3,5%. Hoewel de vergoeding aantrekkelijk is, gaat ze ook gepaard met een zeker risico, wat wordt weerspiegeld in de "B1" rating in de speculatieve categorie bij Moody's.

Mocht de lening op 15 januari 2027 vervroegd teruggekocht worden, zou het rendement zelfs oplopen tot 4%. VZ Secured Financing BV heeft zichzelf effectief de mogelijkheid gegeven om de lening binnen vijf jaar te "callen" aan 101,75%. De maatschappij kan dat trouwens ook doen in januari 2028, 2029 en 2030, staat er in de obligatiefiche te lezen.

Liberty Global en Vodafone

VodafoneZiggo is een joint venture die fifty-fifty is verdeeld onder Liberty Global en Vodafone Group plc. Liberty Global is een internationaal telecombedrijf met hoofdzetel in de VS. Het is wereldwijd een van de marktleiders op het gebied van kabel- en satelliettelevisie en daarnaast ook een internetprovider. Het is actief in zeven Europese landen via de merken Virgin Media, Telenet, UPC enz. Vodafone is dan weer de grootste operator voor vaste en mobiele netwerken in Europa. Ze zijn actief in 21 landen voor vaste en mobiele telefonie en in nog 48 andere landen enkel voor mobiele telefonie via partnerships.

De joint venture VodafoneZiggo werd in december 2016 boven de doopvont gehouden. Ze biedt videodiensten aan, hogesnelheidsinternet, en zowel vaste als mobiele telefonie voor particulieren en professionelen in Nederland, waar het de tweede grootste operator is volgens Moody's. In de recentste jaargegevens lezen we dat het bedrijf in 2020 een omzet van 4 miljard euro behaalde.