Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Zijn de bankaandelen de grote winnaars van de sectorrotatie op de beurs ?

De afgelopen weken zagen we een rotatie binnen de aandelenportefeuilles, een beweging waar vooral de Europese financiële waarden van profiteerden. Op de achtergrond een reeks macro-economische trends die gunstig zijn en gunstig kunnen blijven voor de bancaire activiteiten.

Europese bankaandelen begonnen 2022 met een indrukwekkende opmars. Op de Brusselse beurs boekte een waarde als KBC een winst van 9% sinds het begin van het jaar. Dat is een prestatie vergelijkbaar met die van BNP Paribas, de grootste bank van Europa.

Uiteraard positioneren de beleggers zich in afwachting van de resultaten over het vierde kwartaal van 2021, die de meeste banken in de eerste helft van februari zullen bekendmaken.

Op basis van meevallende resultaten zouden de banken een verdere verlaging van de getroffen voorzieningen kunnen aankondigen. De sector had zich schrap gezet voor een tsunami van faillissementen die uiteindelijk niet heeft plaatsgevonden. Waardoor de kansen voor de terugkeer van een duurzaam dividendbeleid levensgroot zijn geworden.

De resultaten van de banken werden in 2021 ondersteund door het sterke economische herstel, tegen een achtergrond van ongekende groei en een positieve stemming op de aandelenmarkten.

Een ander element waar de beleggers op inspelen, is een verwachte versnelling van de groei van de toegekende leningen. De tarieven voor die leningen zijn de hoogte ingegaan in de nasleep van de fors opgelopen inflatie. Die heeft het hoogste peil in decennia bereikt.

Terwijl de prijsstijgingen op het oude continent de komende maanden veel hoger kunnen uitvallen dan verwacht, zou de Europese Centrale Bank de kraan wellicht onverwacht sterker moeten toedraaien. Of met andere woorden zullen de belangrijkste rentetarieven moeten naar omhoog om de inflatie in toom te houden.

Stijgende rentetarieven zijn een positief signaal voor de sector, aangezien de banken hogere marges kunnen rekenen op al hun kredietverleningsactiviteiten.

Op de obligatiemarkt zagen we de afgelopen weken een forse stijging van de rente, zodat de Duitse 10-jaarsrente nu bijna nul is en het landen als België en Frankrijk opnieuw geld kost om te lenen.