Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe obligatie Tereos erg gewild op secundaire markt

Met eerste koersen die het goed doen op de secundaire markt lijkt de lening van suikergroep Tereos in de smaak te vallen bij de beleggers. Toch blijven de prijzen redelijk dicht in de buurt van de emissieprijs.

Met een emissieprijs van 100% kan de obligatie nu aan 100,44% van de nominale waarde gekocht worden. Beleggers ontvangen dus een rendement van 4,65% op basis van een looptijd tot 30 april 2027 en een coupon die werd afgeklokt op 4,75%. Emittent Tereos Finance Group I heeft zich het recht voorbehouden om het schuldpapier op 30 april 2024 tegen 102,375% vervroegd terug te kopen. Als we daar van uitgaan komt het rendement uit op 5,53%. De groep Tereos biedt een genereus rendement. Dit wordt met name verklaard door een rating "B+" in de categorie "High yield" bij Standard & Poor's.

S&P gaf wat verdere uitleg over de operatie. Indien de nieuwe lening geen wijzigingen aanbrengt aan het totale bedrag aan schuldpapier, kan ze er wel voor zorgen dat de gemiddelde looptijd verhoogd wordt, klinkt het bij de kredietbeoordelaar. De opgehaalde fondsen (350 miljoen euro) zullen ingezet worden voor het herfinancieren van bestaande schulden, meer bepaald het terugkoopbod op de obligaties die in 2023 vervallen en uitgegeven waren door Tereos Finance Group I.

Een van de grootste suikergroepen ter wereld

Als internationale coöperatieve heeft Tereos wereldwijd zijn plaats bij de grootste spelers als het op volume aankomt, denken we hierbij maar aan Suedzucker.

De agro-industriële onderneming staat bekend om zijn knowhow op het vlak van de transformatie van suikerbieten, rietsuiker en ontbijtgranen, maar ook om zijn brede en complementaire waaier aan producten (suiker en suikerproducten, amidon, alcohol en ethanol, proteïnen, voedingsvezels en dierenvoeding). Met 48 industriële sites en de toewijding van zijn 23.000 werknemers heeft de firma zijn activiteiten en aanwezigheid verder uitgebreid in Europa, Brazilië, Oost-Afrika en Azië.

Volgens de recentste jaarresultaten kwam hun omzet voor het afgelopen boekjaar 2020/2021 uit op 4,3 miljard euro. Onlangs heeft de groep in een persbericht zijn doelstellingen voor 2024, die tijdens de bekendmaking van de jaarbalans gepresenteerd werden, bevestigd. Namelijk de afbouw van de nettoschulden en een verbetering van de rentabiliteit van de activiteiten om de productie van hun 12.000 coöperanten beter te vergoeden.