Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

ING ziet flink hogere koersen mogelijk bij Lotus Bakeries

De koers van Lotus Bakeries, een van de populairste aandelen op de Brusselse beurs in de afgelopen jaren, steeg maandag met 6,6%. Dit dankzij een positief advies van de analisten van ING, die vooral de openheid van de groep naar de beleggers toe op prijs stellen.

Het moederbedrijf van de speculoos, waarvan de koers vorig jaar met 53% steeg, zou in de toekomst nog goed kunnen presteren op de beurs. ING heeft het koersdoel verhoogd naar 6.000 euro, tegenover voordien 4.700 euro.

De bank geeft nu tevens een koopadvies voor het aandeel, tegenover voordien een neutraal advies ‘houden’. De koers van Lotus steeg op dit bericht met 6,64% steeg tot 5.300 euro.

"Een Belgisch pareltje gaat eindelijk open", zo omschrijft ING het aandeel Lotus Bakeries.

De bank verwijst naar de recente stijging van de free float (42 tot 50%), d.w.z. dat er meer aandelen op de beurs beschikbaar zijn voor de beleggers. Deze stap mag worden beschouwd als een signaal van goodwill van het management jegens de beleggers.

ING merkt verder op dat het management voor het eerst financiële doelstellingen voor de middellange termijn heeft gepubliceerd en tevens is begonnen met het organiseren van ontmoetingen met de beleggers.

"Dit zou investeerders moeten aantrekken, vooral institutionele, terwijl de toename van de free float de liquiditeit verhoogt die voordien beperkt was", legt de bank uit.

In het gepubliceerde rapport wijst ING er op dat het koersdoel van 6.000 euro een koers-winstverhouding van 42x voor 2023 impliceert, vergeleken met 47x voor branchegenoot Lindt & Sprüngli. Dit terwijl laatstgenoemde een organische groei laat zien die lager is dan die van Lotus op een markt die ook minder groeipotentieel heeft.

Dubbelcijferige groei

ING zegt te verwachten dat Lotus een groeipercentage op jaarbasis van 9,6% zal neerzetten over de periode 2021-2024, voornamelijk aangedreven door de goede prestaties van Lotus Biscoff. Terwijl de groei van branchegenoten naar verwachting maar ongeveer 4% zal bedragen .

De laatste jaren heeft Lotus ons gewend gemaakt aan een sterke groei dankzij zijn speerpunt speculoos (buiten onze landsgrenzen omgedoopt tot Biscoff) en de daarvan afgeleide producten in spreads, roomijs, enz.

Het bedrijf boekte in de eerste helft van 2021 een omzetstijging met 20% tot 365 miljoen euro, vooral dankzij zijn speculoos producten. Deze strategische pijler zou het bedrijf de mogelijkheid moeten bieden om "de wereld te veroveren", zoals het management het uitdrukt.

In de tweede jaarhelft kende Lotus aanhoudende groei, terwijl de marges licht tegenvielen.

Terwijl de omzet over heel 2021 met 13% toenam, werd de winstgevendheid afgeremd door de gedane investeringen maar ook door de eerste effecten van de stijgende grondstofprijzen. Dit laatste werd door Degroof Petercam gesignaleerd.

Over het algemeen zijn analisten het erover eens dat deze Belgische groep een defensieve bedrijfssector combineert met internationale groei, waar nieuwe fabrieken moeten voldoen aan de steeds toenemende vraag naar zijn speculoos.

Het bedrijf uit Lembeke wil 150 miljoen euro investeren in Europa (vooral in België in Courcelles) en in de Verenigde Staten.

Berenberg mikt nog hoger

Berenberg is het meest optimistisch over dit aandeel, de Duitse zakenbank mikt op een koersdoel van 6.100 euro per aandeel. Koersdoel dat gepaard gaat met een koopadvies.

De andere drie analisten die het aandeel volgen, hebben een advies "houden", terwijl het gemiddelde koersdoel voor de komende twaalf maanden volgens Bloomberg, 5.760 euro bedraagt. Dit tegenover een laatste slotkoers van 5.300 euro.