Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Consolidatie koers Kinepolis biedt kans om goedkoop terug in te stappen

Ondanks een geleidelijke terugkeer van de bezoekers in de zalen en de optimistische vooruitzichten bij de analisten, worstelt Kinepolis om een tweede adem te vinden op de beurs na het herstel van de koers in 2021. Het aandeel noteert zelfs 7,50% lager sinds 1 januari.

 

En toch bevestigden de analisten die het aandeel volgen met overtuigingskracht hun koersdoel voor deze Belgische marktleider in de bioscoopsector na de publicatie van zijn driemaandelijkse update op 28 april.

Kinepolis zegt in het eerste kwartaal 5,9 miljoen bioscoopbezoekers te hebben verwelkomd in al haar complexen, of 67,3% van de bezoekers uit het eerste kwartaal van 2019 vooraleer Covid de wereld op zijn kop zette.

Het aantal bezoekers werd in sommige landen nog steeds beïnvloed door gezondheidsbeperkingen. Dat is met name het geval in Nederland, waar de bioscoopexploitant zegt een tekort van 400.000 bezoekers te hebben geleden als gevolg van de sluiting van de bioscopen in februari.

Terwijl de Belgische complexen normaal ongeveer een kwart van de omzet vertegenwoordigen, is Kinepolis sinds 2019 ook aanwezig in de Verenigde Staten na de overname van MJR Digital Cinemas (met 10 bioscoopcomplexen en 164 schermen) en in Canada via het Landmark-netwerk .

Op de datum van publicatie van de kwartaalcijfers waren er echter geen beperkende maatregelen meer van kracht in de regio's waar Kinepolis aanwezig is en dat kan volstaan om betere tijden tegemoet te zien.

In een rapport zei analist Guy Sips van KBC Securities dan ook dat hij een zeer goed tweede kwartaal verwacht, ondersteund door het succes van nieuwe bioscoopreleases en door een paasvakantie die de trend van een terugkeer van de bezoekers bevestigde.

De analist verwacht ook dat het tweede kwartaal financieel sterk zal zijn, dankzij het ondernemerschapsplan opgesteld door het management, dat de kracht van de bedrijfsstrategie van Kinepolis aantoont.

Guy Sips besloot zijn rapport door te stellen dat Kinepolis - dat hij omschrijft als een van de beste bioscoopexploitanten ter wereld, zo niet dé beste - sterker uit de pandemie zal komen.

Een aandeel waarmee de belegger zich kan wapenen tegen de inflatie ?

Bij een onderhoud met het management vernam KBC Securities dat de prijsstijging gemakkelijk werd opgevangen door Kinepolis, waardoor het bedrijf relatief ongevoelig lijkt voor inflatie en in staat is om zijn prijsstelling gemakkelijk aan te passen.

Het koopadvies met een koersdoel van 73,5 euro bleef uiteraard behouden, waarbij Kinepolis zelfs in de "dynamische toplijst" van KBCS verscheen.

Degroof Petercam is eveneens optimistisch, bij deze bank werd het koopadvies en het koersdoel van 66 euro bevestigd. Er werd verwezen naar een bioscoopbezetting van 76% in april, ondersteund door de sterke inhoud die in de zalen werd aangeboden.

De meest populaire films op dit moment zijn "Fantastic Beasts: Dumbledore's Secrets", "Sonic The Hedgehog 2" en "The Lost City".

De komende weken en maanden zullen onder meer in het teken staan van de release van de blockbusters “Downton Abbey 2”, “Top Gun: Maverick”, “Jurassic World: The World After” en “Elvis”.

Na de versoepeling van de sanitaire beperkingen kan Kinepolis nu op volle capaciteit draaien, wat een positieve impact heeft op de resultaten, zo merkt Degroof Petercam op.

De omzet per bezoeker bleef hoog in het eerste kwartaal, merkt de bank op. Zij verwacht een bezettingsgraad van 94% in 2023 in vergelijking met het niveau dat werd opgetekend vóór Covid (exclusief acquisities).

"Een voorzichtige voorspelling gezien de aanhoudende groei van sommige resorts in Nederland en Frankrijk, die nog niet op hun volledige potentieel waren toen Covid toesloeg."

Al met al zijn analisten het er ook over eens dat de vrije kasstroomgeneratie van Kinepolis in de komende jaren de weg zou kunnen effenen voor verdere acquisities.

Op een vraag van Oblis benadrukt Guy Sips dat "Een extern groeibeleid via overnames interessant kan zijn in de wetenschap dat de meeste bioscopen niet altijd even goed uitgebaat worden.  Kinepolis heeft bewezen dat het de prestaties kan verbeteren als nieuwe zalen eenmaal onder de Kinepolis-vlag zijn gaan varen".

Einde van de "streaming first"-doctrine ?

Volgens Kepler Cheuvreux (dat koper is met een koersdoel van 72 euro), is een ander element dat de prestaties waarschijnlijk zal ondersteunen, het feit dat de flash-prestaties van de streaming-industrie tijdens de pandemie de neiging hebben te vervagen.

Midden de gezondheidscrisis had Disney enkele van zijn producties rechtstreeks op zijn streamingplatform uitgebracht. Sommigen vreesden dat de doctrine van "streaming first", die vooral Wall Street dierbaar is, zou blijven bestaan zodra de gezondheidssituatie werd genormaliseerd.

Naar aanleiding van het CinemaCon-festival in Las Vegas en de cashflow die blockbusters opleveren, herinnerde Disney nogmaals aan het belang van de releases in de zalen alvorens films eventueel voor streaming worden vrijgegeven.

Jerry Bruckheimer, producent van de nieuwe "Top Gun", was een van degenen die erop wees dat zijn film is gemaakt om in de bioscoop te zien, niet thuis op een streamingdienst."