Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Begin van herstel voor obligatie Softbank Group Corp 3,375% 2029

De obligatiehouders van Softbank Group Corp lijken zich geen al te grote zorgen te maken om het recordkwartaalverlies dat de Japanse holding liet optekenen. Ze onthouden vooral dat de oprichter van het conglomeraat Masayoshi Son voorzichtigheid predikt.

De laatste uren ging het de goede richting uit met de prijzen van de obligatie Softbank Group Corp. Sinds de publicatie van de jaarresultaten op 12 mei (zie grafiek) manifesteert er zich een licht herstel.

De obligatie Softbank met een restduur van zeven jaar wordt op de secundaire markt verhandeld aan 79,24% van de nominale waarde. De dag voor de bekendmaking van het jaarrapport van de Japanse groep was dat nog 77%. Hierdoor rijven beleggers een rendement van 7,14% binnen op basis van een uiterste vervaldag op 6 juli 2029 en een coupon van 3,375%.

Risicopremie

Ondanks de beginnende opleving van de obligatie ( verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro)  valt de vergoeding heel genereus uit. De risicopremie die beleggers eisen van de Japanse groep om hun geld uit te lenen blijft dus (zeer) hoog. Een van de redenen daarvoor is de "BB+" rating (high yield) bij Standard & Poor's, maar ook het feit dat beleggers voorzichtig zijn als het om Softbank Group Corp gaat.

Historisch hoog verlies

En dat is zeer begrijpelijk als men weet dat Softbank gewag maakte van een historisch hoog verlies van 3,5 miljard yen (ongeveer 27 miljoen dollar) van zijn risicokapitaalfonds Vision Fund en dat voor gans het jaar. Deze zwakke prestatie zorgde ervoor dat het conglomeraat in zijn geheel zijn zwaarste kwartaalverlies ooit moest incasseren: 2,1 miljard yen.

Oorzaken van deze situatie zijn de gestegen intresten, de repressie van de Chinese overheid tegenover de technologiesector, de snel toenemende inflatie en de invasie van Oekraïne door Rusland.Deze forse tegenwind heeft een rechtstreekse impact op de (technologie)titels die Softbank bezit.

Via zijn participatie van 25% in e-commercereus Alibaba heeft het Japanse conglomeraat bijvoorbeeld zwaar te lijden onder hoe de techsector onderdrukt wordt in China.

Soberheid en voorzichtigheid

De schuldenlast van de groep en de toekomst van de Britse chipontwikkelaar Arm (die Softbank naar de beurs wou brengen na de mislukte verkoop aan chipfabrikant Nvidia) zijn ook zorgenkinderen.

Oprichter Masayoshi Son sprak in ongewoon sobere termen bij de presentatie van de resultaten. Hij engageert zich om meer defensief tewerk te gaan, de investeringsactiviteiten terug te schroeven, voorzichtiger te zijn betreffende investeringen in China en de cash van de groep meer op zak te houden. Een koerswijziging en nieuwe aanpak die toch enigszins lijkt aan te slaan bij de beleggers.

Bron:

Softbank suffers historic loss with $27bn blow to Vision Fund (FT.com)