Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Euro-obligatie Tereos 4,75% 2027: een stand van zaken

Toeval of niet? De obligatie Tereos met een restduur van vijf jaar verloor alleszins heel wat terrein sinds 5 april, de datum waarop de herschikking binnen de directie van de suikergroep werd aangekondigd. Momenteel lijken de prijzen zich wel te stabiliseren.

De prijs van de obligatie Tereos Finance Group met een coupon van 4,75% en een uiterste vervaldag op 30 april 2027 beweegt zich op de secundaire markt reeds enkele dagen rond 90,50% van de nominale waarde. Momenteel ligt de koers op exact 90,44% van de nominale waarde, wat een rendement van 7,11% biedt.

Risicopremie

Hoewel de vergoeding best aantrekkelijk is, wijst ze tevens op een verhoogd risico zoals ook blijkt uit de "B+" rating bij Standard & Poor's, halverwege de high-yieldcategorie.

De obligatiehouders kijken duidelijk uit naar de eerste beleidsdaden en resultaten van Ludwig de Mot, de nieuwe algemeen directeur van Tereos en opvolger van Philippe de Raynal die de Franse suiker- en ethanolproducent in februari verliet na nauwelijks een jaar aan het hoofd te hebben gestaan.

"Verbetering resultaten verderzetten"

"Met de komst van Ludwig de Mot zal de transformatie van de coöperatieve groep sneller verlopen en kan de verbetering van de resultaten verdergezet worden", klopte Tereos zich op de borst in een communiqué van 5 april.

Tereos, op het gebied van volume de tweede grootste suikerproducent ter wereld met een sterke import uit Brazilië, richt zich op de herschikking van de beleidsploeg en herziet de strategie die het bedrijf al sinds 2020 volgt. Dat is het jaar waarin de CEO na een lange interne strijd aan de deur werd gezet.

Gwenaël Elies, de huidige financieel directeur die sinds het vertrek van de Raynal tijdelijk diens functie overnam, werd aangeduid als de verantwoordelijke voor de financiën, de informaticasystemen, het juridische en het fiscale luik, en human resources, voegde Tereos eraan toe.

Een van de grootste suikergroepen ter wereld

Als internationale groep schaart Tereos zich wereldwijd als een van de belangrijkste suikerspelers op basis van volume naast bijvoorbeeld Südzucker. Op mondiaal niveau is het de tweede grootste suikerproducent, op Europees niveau is het de nummer drie qua amidonproductie en mondiaal de nummer twee in de productie van graaneiwitten.

Deze agro-industriële onderneming beschikt over een algemeen erkende knowhow in de transformatie van suikerbieten, rietsuiker en ontbijtgranen, maar ook over een brede, complementaire waaier aan producten (suiker en suikerproducten, amidon, alcohol en ethanol, eiwitten, voedingsvezels en dierenvoeding). Met 48 industriële sites en de toewijding van zijn 23.000 werknemers heeft de firma zijn activiteiten en aanwezigheid verder uitgebreid in Europa, Brazilië, Oost-Afrika en Azië.

Uit de laatste jaarcijfers blijkt dat de groep een omzet van 4,3 miljard euro genereerde in het boekjaar 2020/2021. De recentste kwartaalresultaten leest u hier.