Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Twee nieuwe obligaties voor groep Bouygues

De Franse gediversifieerde groep, die onder andere eigenaar is van de Franse televisiezender TF1, heeft de laatste dagen met succes de beleggers aangesproken. Wij geven u de details van de operatie die Bouygues gelanceerd heeft en de eerste prijzen van de obligaties op de secundaire markt.

Concreet heeft Bouygues 2 miljard euro opgehaald via twee nieuwe leningen van elk een miljard. De eerste obligatie heeft een looptijd van 7 jaar en de tweede komt in 2037 op vervaldag. De coupons liggen respectievelijk op 2,25% en 3,25%.

Emittent Coupon Looptijd Coupure (in EUR) Hoofdsom (in EUR)
Bouygues SA 2,25% 30/06/2029 100.000 1 miljard
Bouygues SA 3,25% 30/06/2037 100.000 1 miljard

De obligatie Bouygues 3,25% 2037 bijvoorbeeld noteert op de secundaire markt aan 99,44% van de nominale waarde, wat iets boven de emissieprijs is van 98,894%. Het rendement op de vervaldag komt hierdoor op 3,30% voor deze lening in coupures van 100.000 euro met een "A3" rating bij Moody's en "A-" bij Standard & Poor's. Beide ratings vallen dus in de investment-gradecategorie.

"Heel warm" onthaal

Als commentaar op de operatie benadrukte Bouygues de ratingkwaliteit als reden voor het "heel warme" onthaal dat de operatie te beurt viel op de markt (de vraag lag meer dan driemaal zo hoog als het aanbod). De emissievoorwaarden zijn ongetwijfeld eveneens een verklaring voor het succes van de operatie. De groep heeft dus ingespeeld op de meer veeleisende en selectievere voorwaarden van de beleggers ten gevolge van de gestegen rentes.

Wat er ook van zij, Bouygues heeft zijn doel bereikt om voor 2 miljard euro de consortiale kredietlijn ter waarde van 6 miljard euro te herfinancieren. Die kredietlijn werd aangegaan voor de overname van Equans, een dochter van de Franse energieleverancier Engie.

Diversificatie

In november 2021 heeft Bouygues de overname aangekondigd van Equans, een wereldspeler in de multitechnische dienstverlening (ventilatie van gebouwen, airco, brandbeveiliging, IT, telecom...), voor een bedrag van 6,7 miljard euro.

Met de aankoop kan de Franse groep zijn activiteiten diversifiëren. Er komt zodoende een activiteit bij die minder cyclisch is dan de huidige activiteiten en tegelijk voor meer recurrente inkomsten zorgt, klinkt het bij kredietbeoordelaar Moody's.

Momenteel is Bouygues aanwezig in de bouw (Bouygues Construction, Bouygues Immobilier, Colas), de media (TF1) en telecom (Bouygues Telecom).

UIt de recentste jaarcijfers blijkt dat de groep, die actief is in meer dan 80 landen en bijna 125.000 medewerkers telt, een omzet van 37,6 miljard euro genereerde. De laatste kwartaalresultaten leest u hier (in het Engels).

Op de beurs van Parijs heeft de groep een kapitalisatiewaarde van ongeveer 12,3 miljard euro.