Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

3 obligaties en 2 aandelen om te profiteren van de sterke dollar

In deze periode van grote onzekerheid geeft de dollar, zoals hij in het verleden trouwens al meermaals heeft gedaan, blijk van zijn eigenschap als veilige vluchthaven. De greenback slaagt er in zijn stempel te drukken ten opzichte van de andere harde valuta's, op de eerste plaats tegenover de euro. En omdat de Amerikaanse centrale bank nog maar aan het begin staat van haar monetaire verkrappingsproces, wat de koers van de greenback verder zou kunnen ondersteunen, is het waarschijnlijk nog niet te laat om op de kar te springen.

Veerkrachtige economie en gunstig renteverschil

Afgezien van de monetaire risico’s, moet er rekening mee gehouden worden dat de dollar de valuta blijft van 's werelds grootste economie. Dit terwijl Europa en zijn economie te lijden hebben onder de oorlog in Oekraïne, niet alleen vanwege de geografische nabijheid van die oorlog, maar ook vanwege de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. De Amerikaanse economie is anderzijds minder gevoelig aan de oorlog die in Oekraïne woedt.

De greenback kan ook rekenen op een renteverschil dat gunstig is voor de Amerikaanse munt. Versta daaronder dat beleggingen in dollars meer opleveren dan die in euro's, wat beleggers stimuleert om te beleggen in het groene biljet.

In een rapport dat vorige week werd gepubliceerd, merkte Bank of America op dat beleggers de voorkeur blijven geven aan Amerikaanse aandelen en Europese aandelen eerder ontvluchten.

Wereldwijde aandelenfondsen trokken in de week tot woensdag in totaal $ 12 miljard aan, maar degenen die gespecialiseerd zijn in Europese aandelen noteerden voor de 17e opeenvolgende week een uitstroom. Tegelijkertijd bedroeg het geïnvesteerde bedrag in Amerikaanse aandelenfondsen $ 13,2 miljard. Dit is de vijfde week op rij dat er geld vloeide naar fondsen die in Amerikaanse aandelen beleggen.

Beleggen in dollars is des te interessanter omdat als gevolg van de beurscorrectie van de afgelopen maanden de meeste grote beursgenoteerde namen uit de Amerikaanse economie meer dan 20% van hun waarde op de beurs hebben verloren, wat een voldoende grote correctie kan zijn om goedkoop terug in de markt te stappen.

Hetzelfde geldt voor de obligatiemarkt, waar het nu mogelijk is om rendementen van meer dan 4% te behalen met obligaties uitgegeven door emittenten van goede kwaliteit.

3 obligaties in dollar

Nike: een jaarlijks rendement van 3,70%

Profiterend van een hoge kwaliteitsrating (AA-rating bij Standard & Poor's), maakt deze obligatie met looptijd tot 2027 het mogelijk om een jaarlijks rendement te realiseren van 3,45%, dit op basis van 96% van de nominale waarde. De obligatie is ook toegankelijk voor kleinere beleggers omdat ze verkrijgbaar is in coupures van 2.000 dollar. Het heeft waarschijnlijk weinig zin om Nike voor te stellen, het betreft een wereldberoemd merk met een omzet van 44 miljard dollar.

Kraft Heinz: een jaarlijks rendement van 4,40%

De obligatie van Kraft Heinz met vervaldag in 2026 biedt een jaarlijks rendement van 4,40%. Eveneens verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar wordt deze obligatie verhandeld aan 95% van de nominale waarde, met een BBB-rating bij Standard & Poor's.

De voedingsgigant beschikt over een uitgebreid portfolio van internationale en meer lokale merken in meer dan 30 landen over de hele wereld. Kraft Heinz is natuurlijk op de eerste plaats bekend om zijn beroemde tomatenketchup, maar ook door een reeks goed aangeschreven merknamen zoals Capri Sun, Kraft, Oscar Mayer, Philadelphia of Velveeta.

Hyundai Capital America: een jaarlijks rendement van 4,90%

Nog steeds verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar en met een rating "BBB+" biedt de obligatie van Hyundai Capital America een jaarlijks rendement tot vervaldag van 4,90%, gebaseerd op een prijs van 88% van de nominale waarde.

Hyundai Capital America biedt financiële oplossingen aan de dealers van Hyundai, Genesis en Kia in de Verenigde Staten, waaronder de financiering van de voorraden en andere faciliteiten. Via zo'n 1.600 dealers biedt het bedrijf ook oplossingen voor indirecte financiering en autoleasing aan bijna 2 miljoen individuele klanten.

Hoewel HCA zijn financiële gegevens niet openbaar maakt, had het bedrijf eind december 2021 een balanstotaal van $ 45 miljard.

2 aandelen in dollar

Amazon: 35 procent gedaald sinds het begin van het jaar

Technologieaandelen, ook wel groeiaandelen genoemd, zijn de aandelen die het meest hebben geleden onder de beurscorrectie van de afgelopen maanden. Sommige aandelen zijn echter nog steeds de moeite waard om te kopen, bijvoorbeeld gezien hun status als leiders op de markt(en) waarop ze actief zijn. We denken daarbij aan Amazon, dat niet alleen de wereldleider in e-commerce is maar ook de nummer twee in de wereld in cloud computing, meer bepaald het hosten van allerlei soorten data en diensten voor bedrijven. Het aandeel voerde enkele dagen geleden ook een stock split door waarbij 1 oud aandeel recht gaf op 20 nieuwe aandelen (laatste slotkoers van $109). Daardoor is het aandeel toegankelijker geworden voor alle portefeuilles.

Netflix: 70 procent gedaald sinds begin dit jaar

Netflix is een marktleider in de online on-demand dienstensector, een sector waarin het bedrijf tevens als de pionier mag worden beschouwd. Sinds 1 januari is de koers van het aandeel met 70% gedaald na minder bemoedigende vooruitzichten. Dit tegen de achtergrond van  de eerste daling van het aantal abonnees sinds de oprichting van het bedrijf. Toch lijkt de koersdaling mogelijk te fors, Netflix kan nog steeds rekenen op zo'n 200 miljoen abonnees.