Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Cryptomunten sleuren dollarobligatie Coinbase 3,625% 2031 mee in hun val

De obligaties van Coinbase gingen de laatste uren zwaar onderuit op de secundaire markt. Een daling die blijkbaar gelinkt kan worden aan de storm waarin de cryptomunten zich bevinden. 

Coinbase is aanwezig op de secundaire markt met twee obligaties. De ene loopt tot 1 oktober 2028 en de andere komt in 2031 op vervaldag.

De obligatie Coinbase 3,625% 2031 bijvoorbeeld wordt momenteel op de secundaire markt verhandeld aan 58,64% van de nominale waarde, vorige week was dat nog 68%. Aan de huidige koers rijft de belegger dus een rendement van 10,78% binnen voor deze lening in coupures van 2.000 dollar met een "BB+" rating (high yield) bij Standard & Poor's. 

Die vergoeding ziet er dan wel "aantrekkelijk" uit, toch is ze ook een weerspiegeling van de hoge risicopremie die beleggers eisen om hun geld uit te lenen aan het cryptovalutaplatform. Heel begrijpelijk nu Coinbase deze laatste uren rechtstreeks geïmpacteerd wordt door het stormweer waarin de digitale munten terecht zijn gekomen.

Crypto's ontvluchten en de neuzen richting dollar

Coinbase is een wisselplatform voor cryptomunten (bitcoin, ether, luna...) en ontvangt een commissie telkens beleggers een digitale munt aan- of verkopen. De laatste uren verliepen uiterst moeizaam voor gans de cryptowereld. Wereldwijd kleuren de beurzen rood door het vooruitzicht op een steeds meer restrictieve monetaire politiek van de centrale banken, met de Fed op kop. 

Wanneer beleggers zich in deze context meer op toevluchtsactiva zoals de dollar gaan richten, zijn het de meest risicovolle activa zoals de crypto's die het onderspit delven. Beleggers ontvluchten de digitale munten en dat leidt tot spectaculaire tuimelpertes. Het gaat zelfs zover dat Celsius, een leenplatform voor cryptomunten, maandag aankondigde dat het alle geldopnames, wissels en rekeningtransfers bevriest wegens "extreme marktomstandigheden". Een andere speler in de sector, Binance, heeft eveneens tijdelijk alle opnames van bitcoins geschorst. 

Recessie, afdankingen en een "cryptowinter"

Indirect wordt ook Coinbase hierdoor getroffen. De impact op het bedrijf was zo groot dat het de voorbije dagen zijn expansieplannen moest herzien, de cryptowereld bevond zich immers al in een gespannen sfeertje na het debacle in mei met de "stablecoin" (*) TerraUSD. 

De resultaten van het eerste kwartaal, die Coinbase in mei publiceerde en waarbij de omzet 53% kelderde tegenover het kwartaal ervoor, werden ook niet meteen op applaus onthaald door de obligatiehouders. 

Enkele uren geleden deed Coinbase er nog een schepje bovenop met de aankondiging dat 18% van zijn werknemers (ongeveer 1.100 jobs) afgedankt zouden worden. Topman Brian Armstrong had het over de snel veranderende economische toestand, een te snelle groei en de nood om de kosten te beheersen. "Na een economische boom van meer dan 10 jaar lijken we nu op een recessie af te stevenen", liet Armstrong aan zijn personeel weten. "Een recessie kan voor een nieuwe "winter" zorgen in cryptoland en zou wel eens een hele tijd kunnen aanhouden", voegde hij eraan toe.

 

(*) Een 'stablecoin' is een cryptomunt waarvan de waarde in het algemeen wordt vastgelegd op 1 dollar, een pariteit die stabiel zou moeten blijven dankzij computeralgoritmes.