Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Waarom KBC Securities een 25% hoger koersdoel ziet voor Lotus Bakeries

Onder andere omwille van de Amerikaanse ambities van de groep is KBC Securities koper van Lotus Bakeries. De broker ziet een potentieel van meer dan 25% voor het aandeel van deze Belgische voedingsparel.

Ook al staat het lopende jaar bol van uitdagingen voor de koekjesmaker, het bedrijf wordt geconfronteerd met een ongekende inflatie van zijn kosten (onder andere gestegen prijzen voor levensmiddelen-, toch verhoogde KBC Securities zijn advies op Lotus Bakeries van "hold" naar "buy", met een ongewijzigd koersdoel van 5.750 euro.

Een bericht waarop het aandeel afgelopen donderdag met 4% kon stijgen. Lotus had sinds 1 januari een underperformance van 19% laten optekenen.

Dat komt neer op een potentieel van 25% ten opzichte van de slotkoers van 4.760 euro op dinsdagavond.

Volgens analist Guy Sips, die het aandeel voor KBCS volgt, zou het bedrijf uit Lembeke zijn doelstellingen inzake de operationele marges moeten kunnen halen door zijn verkoopprijzen te verhogen.

Bovendien komt het positieve advies tegen de achtergrond van informatie gepubliceerd in de Vlaamse vakpers, volgens welke Lotus Bakeries tegen het einde van het jaar de capaciteit zal verdubbelen van haar Amerikaanse productievestiging die in 2019 werd geopend en die de Biscoff-merkproducten produceert (die hier als speculoos bekend staan).

De uitbreiding van de productielijnen, die de komende jaren verder zou kunnen worden uitgebreid, werd aangekondigd door Roy Cooper, gouverneur van de staat North Carolina, die uitlegde dat Lotus 84 miljoen dollar zou investeren en 62 banen zou creëren.

VS is de belangrijkste markt voor Lotus

Het management wil dan haar inspanningen verdubbelen in de Verenigde Staten, dat ook de nummer één markt van Lotus Bakeries is wat betreft de verkoop van koekjes onder de merknaam Biscoff.

Maar slechts 5% van de Amerikanen koopt het koekje met zijn bijzondere korrelige textuur (vanwege de aanwezigheid van bruine suiker) en zijn afgeleide producten minstens één keer per jaar.

In andere toonaangevende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en België, ligt dit percentage op meer dan 20% van de gezinnen. Er is met andere woorden nog voldoende ruimte voor groei. 

In 2021 bezet het speculoosmerk (of Biscoff buiten onze landsgrenzen) de zevende positie op de wereldranglijst van koekjesmerken en kende het de sterkste groei. De ambitie van het management is om de derde plaats te bereiken achter Oreo en Chips Ahoy.

Analist Guy Sips is verheugd dat Lotus Bakeries een duidelijke strategie heeft om van het bedrijf een van 's werelds toonaangevende merken te maken en zodoende duurzame groei te realiseren. Hij integreerde al in zijn model dat het Biscoff-koekje tegen 2025 een omzet van meer dan 500 miljoen euro kan halen.

Vorig jaar steeg de omzet van Biscoff en zijn afgeleide producten (o.a boterhambeleg of roomijs, met 15% tot 332 miljoen euro op een totale omzet van 750 miljoen euro.

Door lokaal te produceren wil Lotus kosten besparen en de impact op het milieu verminderen, legt KBC Securities uit.

Lotus staat ook voor de divisie Natural Foods die zich focust op gezonde en duurzame snacks, de tweede strategische pijler van de groep, met de merken Baer, Nākd of Trek. In 2018 nam Lotus Kiddylicious over, de Britse specialist in koekjes voor kinderen.

Lotus Bakeries is tevens ook eigenaar van de merken Peijnenburg en de Zweedse koekjesfabriek Anna’s, beide leiders op hun binnenlandse peperkoekmarkt…

Meerdere brokers hebben een koopadvies

Merk op dat KBC Securities niet de enige is die positief is voor het aandeel Lotus Bakeries. Zo had ING in april haar koersdoel verhoogd van 4.700 naar 6.000 euro, met daaraan gekoppeld een koopadvies.

De analisten van de bank verwelkomden de wens van het management om de groep open te stellen voor investeerders en noemden Lotus Bakeries "Een Belgisch juweel dat eindelijk opengaat".

De bank doelde op de verhoging van de free float (42 tot 50%) op het einde van 2021. Het verhogen van het aantal op de beurs verhandelbare aandelen zijn signalen van goodwill van het management jegens de investeerders.

Opgemerkt moet worden dat Berenberg het meest optimistisch is, de Duitse zakenbank mikt op een koersdoel van 6.100 euro per aandeel.