Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe obligatie Electrolux 2,5% 2030 onder pari en onder emissieprijs

Beleggers die vorige maand wilden intekenen op de nieuwe obligatie van Electrolux en daar niet in slaagden, kunnen het nu misschien op de secundaire markt proberen. 

De (recente) algemene opleving van obligatierendementen had als effect dat het automatisch de prijs van de nieuwe lening van de Zweedse huishoudtoestellengroep naar beneden haalde. Concreet houdt dit in dat u zich nu goedkoper kunt positioneren op de obligatie Electrolux 2,5% 2030 dan in de maand mei. 

Nu moet er namelijk op basis van de laatste transacties 93,73% van de nominale waarde worden neergeteld (tegenover een uitgifteprijs van 99,357%). Dat tilt het rendement naar 3,42%, rekening houdend met een looptijd tot 18 mei 2030 en een coupon van 2,5%. De minimumcoupure is 100.000 euro. De lening heeft een "A-" rating in de investment-gradecategorie. 

Aangezien de obligatie bijna dag op dag een maand geleden gelanceerd is, blijft de opgelopen intresten beperkt. Tot slot maakt de huidige korting waartegen de lening verkrijgbaar is, de obligatie fiscaal aantrekkelijk voor de in België residerende beleggers. Er wordt immers een deel van het rendement vrijgesteld van belastingen. 

Een van de koningen van de huishoudelektro

Electrolux AB is een specialist in huishoudapparaten voor zowel particulieren als professionelen. Wasmachines, koelkasten, ovens en airco's zijn slechts enkele van de 60 miljoen producten die het bedrijf jaarlijks verkoopt via de merken Electrolux, AEG, Eureka, Frigidaire enz.

De groep slijt zijn producten op ongeveer 120 afzetmarkten. Daarmee werd er in 2021 een omzet van 125,6 miljard Zweedse kroon (+/- 11,8 miljard euro) gegenereerd, 8% meer dan in 2020. Dat blijkt uit de laatste jaargegevens

Prijsstijging compenseert oplopende kosten

De resultaten van KW1 leest u hier. CEO Jonas Samuelson vermeldt daarin dat Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne goed waren voor ongeveer 2% van het omzetcijfer in 2021. Hij heeft het ook over de toeleveringsproblemen en de inflatiedruk die beiden wogen op het kostenplaatje. Dit werd goedgemaakt door "constant" de verkoopsprijzen te verhogen. 

"Wij blijven ervan overtuigd dat voor het volledige jaar de prijsstijgingen voldoende zullen blijken om de kosteninflatie voor 100% te compenseren, zoals dat ook het geval was in de laatste vier jaar", voegde Samuelson eraan toe. "Hoewel we moeilijk zicht krijgen op hoe de situatie gedurende de rest van het jaar zal evolueren, zou de vraag naar Electrolux-producten hoger moeten blijven dan voor de pandemie".