Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Wereld en markten in inflatiestorm. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Beurzen in het rood

Aandelen en obligaties kregen het hard te verduren door de brutale verhoging met 0,75% van de belangrijkste rentes in de VS. De Fed liet de deur op een kier voor een tweede verhoging met 0,75% in juli en mikt op een basisrente van 3,4% tegen het einde van het jaar, wat bewijst dat de centrale bank de stijgende inflatie heel ernstig neemt. In het licht van deze beslissingen hebben beleggers de toekomstige winsten van bedrijven geherevalueerd en enkele percenten van de S&P-index afgeknabbeld. Het hielp ook echt niet dat de baas van de Fed niet echt blaakte van het vertrouwen bij zijn evaluatie van de situatie. Doet hij genoeg aan deze inflatiespiraal die we in de laatste veertig jaar niet meer hebben meegemaakt? Of doet hij teveel en riskeert hij de Amerikaanse economie in een recessie te storten? De meningen zijn verdeeld. Als we daaraan toevoegen dat de centrale banken niet in staat zijn op de energieprijzen te wegen en dat de onzekerheid in het zenit staat door de Oekraïne-oorlog is het begrijpelijk dat de grote gelddrukkers het noorden kwijt zijn en de markten er zwaar van langs krijgen. De S&P500-index verloor 5,79% en is nu een bear market. Dat is het grootste verlies sedert maart 2020. De Nasdaq verloor 4,78%. In Europa ging de Stoxx 600 4,60% in het rood. En de Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar sloten de week af op 3,23% nadat het even 3,50% was.

Is er een piloot aan boord?

Dat is de vraag die op ieders lippen brandt sinds de Fed zijn belangrijkste rentetarief met 0,75% optrok. Het is duidelijk dat de aankondiging van een hoger dan voorziene inflatie in mei (8,6% op jaarbasis) de Fed in snelheid heeft genomen en enigszins de indruk wekt dat ze achter de feiten aanholt. Zeker aangezien ze ons maanden liet denken dat de inflatie slechts een “voorbijgaand” fenomeen zou zijn. Zou de Fed deze keer te fors ingegrepen hebben? Jerome Powell beloofde een redelijk zachte landing, maar 70% van de door de Financial Times ondervraagde economen verwacht een recessie in 2023. Powell verklaarde dat hij voorlopig “geen afkoeling van de economie ziet”, zeker niet op de arbeidsmarkt. Een radicale ingreep vond hij dus terecht. Maar volgens sommige experten zijn reeds de eerste tekenen zichtbaar van een krimp. De groei in de VS nam in het eerste kwartaal af met 1,5%, in mei werden er 14,4% minder bouwwerven opgestart en de autoverkoop daalt al acht maanden aan een stuk. Door een te agressieve rentepolitiek door te voeren zonder alle elementen van het probleem onder controle te hebben riskeert de Fed de economische machine aan diggelen te slaan. Deze kwesties zijn bijlange niet enkel academisch, want een goed draaiende economie hangt af van hoeveel vertrouwen men heeft in de acties van de centrale banken.

ECB krijgt op haar kop

Ook bij de attitude van de ECB worden er heel wat vragen gesteld. Woensdag riep ze dringend een uitzonderlijke vergadering bijeen om bepaalde spanningen op de markt van de staatsleningen te bespreken. In de loop van dinsdag had men gemerkt dat het Italiaanse rendement op 10 jaar een piek bereikt had van 4,2% en dat het verschil met het Duitse rendement ruim meer dan 2% was. Dat zorgde voor heel wat angstzweet bij al wie zich de eurocrisis herinnert. De ECB haastte zich om de markten gerust te stellen en verklaarde een ad hoc financieel instrument op punt te hebben gesteld om het risico van een fragmentatie op de markt van de staatsschulden te bestrijden. Men denkt dat ze zichzelf de mogelijkheid zal voorbehouden om haar interventies te moduleren door obligaties op te kopen van de lidstaten met de grootste schuldenlast. Deze “paniekvergadering” viel niet in goede aarde bij Christian Lindner, de Duitse minister van Financiën. Hij vond het geen goed signaal naar de markten toe, voor hem blijft de eurozone “stabiel en robuust”. De Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag benadrukte het belang van vertrouwen en sereniteit uit te stralen en geen te voorbarige verklaringen af te leggen. Een uithaal waarop Christine Lagarde scherp antwoordde: “Het risico op fragmentatie vormt een ernstige bedreiging voor ons mandaat van prijsstabiliteit. Ons engagement in twijfel trekken zou een grote flater zijn”. Ambiance! Deze nervositeit bij de mensen die geacht worden het hoofd koel te houden komt niet meteen goed over.

Rente: verhogingen volgen elkaar in sneltempo op

Vorige week trok ook de Bank of England haar belangrijkste rente met 0,25% op tot 1,25%, maar de grootste verrassing was de Zwitserse centrale bank die haar basisrente met 0,5% verhoogde tot -0,25%. De Zwitserse frank klom meteen naar 0,98 euro. Pariteit met de euro is dus niet veraf meer. Zwitserland mag dan beschermd zijn door zijn bergketens, de inflatie vond toch haar weg naar het land: 2,9% in mei. Van de grote landen speelt enkel China cavalier seul. Een maand geleden verlaagde het zijn belangrijkste rente met 0,15% naar 4,45% om de vastgoedmarkt te herlanceren en een boost te geven aan een economie die in slechte doen was door het zerocovidbeleid.

Gas: Russen doen Europa duizend doden sterven

Zodra de Europese landen hun gasreserves gedeeltelijk hadden aangevuld met het oog op komende winter, verminderde Gazprom met 60% het volume gas dat via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 Europa binnenkomt. De Duitse gasleverancier Uniper, het Italiaanse ENI en het Franse Engie merkten een forse knip in hun bevoorradingen en de gasprijs steeg met 50% op de markt van Amsterdam. De reden die Gazprom hiervoor inroept zou van technische aard zijn – turbines die in Canada geblokkeerd zijn door de sancties -, maar Mario Draghi reageerde dat de ware reden voor die opschorting van politieke aard is. Het gebeurde inderdaad de dag nadat Macron, Scholz en Draghi Kiev bezochten. Europa moet zich geen illusies maken. Het wordt gegijzeld. Het Kremlin zal het gas blijven gebruiken als een wapen én profiteren van de prijsstijgingen die dit uitlokt. Zoals de topman van Gazprom zei: “Het is ons product, het zijn onze regels”. De Russen zullen de druk blijven opvoeren, zeker als de oorlog in Oekraïne blijft duren tot in de herfst of de winter. De EU mag dan zijn gasbevoorradingen diversifiëren – het heeft net een trilateraal akkoord gesloten met Egypte en Israël -, dat zal niet volstaan om aan de energieconsumptie te voldoen. Deze week heeft ze uit haar eigen voorraden, die op 52% staan, moeten putten. Indien Rusland definitief de kraan zou dichtdraaien, wordt er van uitgegaan dat de reserves in november op 59% zullen staan, onvoldoende om de winter door te komen. Rantsoenering zal onvermijdbaar worden.

Macron incasseert zware tik 

De eerste projecties van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen komen stilaan binnen en ze zorgen meteen voor een grote verrassing. De alliantie Ensemble van Emmanuel Macron zou geen absolute meerderheid behalen in de Assemblée nationale. Hij komt zelfs niet in de buurt, want volgens TF1/Ifop zou hij slechts 224 zetels binnenhalen en volgens France 2/Ipsos 210 tot 250 zetels. De grote overwinnaars van de avond zijn de linkse coalitie Nupes (150 tot 180 zetels) met daarin La France Insoumise als dominante factor en het onverwachte Rassemblement national, dat 80 tot 100 zetels zou halen. Dat is een zware nederlaag voor Macron die hij vooral te wijten heeft aan een algemene ontevredenheid en een campagne die zonder veel overtuiging werd gevoerd. Om aan een meerderheid te geraken in het parlement zal hij een alliantie moeten vormen, waarschijnlijk zal dat met Les Républicains zijn. Met hier en daar een overloper erbij zal hij niet aan voldoende zetels komen. Macron zal dus verplicht zijn zijn autoritaire ‘Jupiter’-macht te delen met een andere partij, iets wat niet echt in zijn aard ligt. Daarbovenop kan hij zich aan een heel sterke oppositie in het parlement verwachten, net nu hij heel wat onpopulaire maatregelen – vooral over de pensioenen – gaat nemen. Er wachten hem woelige jaren.

 

Crypto’s: einde van het potje Monopoly?

Het stond in de sterren geschreven dat de cryptovaluta, dit funny money dat noch een betaalmiddel is, noch een waardereserve, ging crashen zodra de rentes verhoogden. De bubbel lijkt op ontploffen te staan. Toen de Bitcoin zondag terugviel naar 19.950 dollar, was die 70% minder waard dan tijdens de piek in september 2021. De totale kapitalisatie van de crypto’s is terug onder de grens van het triljoen dollar gedoken. Wedden dat de “Bored Apes”, de kleine digitale tekeningen van apen, niet langer aan 1 miljoen het stuk zullen worden verkocht voor enkele lijnen code. Zoals Bill Gates beklemtoonde: “De crypto’s en NFT’s steunen voor 100% op de grootste-dwaastheorie ». Met andere woorden, er is altijd wel een dwaas te vinden die een object koopt tegen een prijs die veel hoger ligt dan wat het echt waard is. Zolang hij ervan overtuigd is dat hij het aan een nog grotere dwaas dan hijzelf kan doorverkopen.

Het aandeel van de week

FedEx heeft niet gewacht tot de publicatie van zijn resultaten deze week om een mooie verrassing voor zijn aandeelhouders aan te kondigen. De pakjesbezorger boost zijn dividend met 53%. Dat ligt hierdoor nu op 1,15 dollar per aandeel per kwartaal, wat een jaarrendement van ongeveer 2% oplevert. Die verhoging bewijst dat het bedrijf vertrouwen heeft in zijn langetermijnvooruitzichten. De analistenconsensus geeft een koopadvies met een gemiddeld koersdoel van 291 dollar, een stijging van 26% ten opzichte van de huidige koers. Een marktrisico is er natuurlijk altijd en het beursklimaat staat er maar belabberd bij, maar toch klom FedEx vorige week 12%.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.