Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op Fresenius' euro-obligatie 2,875% 2030

De Duitse specialist in de gezondheidszorg Fresenius SE & Co KGaA heeft enkele weken geleden 1,3 miljard euro opgehaald via nieuwe obligaties. Die worden vanaf nu op de secundaire markt verhandeld.

Emittent Coupon Looptijd Coupure (in EUR) Hoofdsom (in EUR)
Fresenius SE & Co KGaA 1,875% 24/05/2025 1.000 750 miljoen
Fresenius SE & Co KGaA 2,875% 24/05/2030 1.000 550 miljoen

De obligatie met de langste looptijd bijvoorbeeld kan aan 93,93% van de nominale waarde aangekocht worden. Beleggers ontvangen dus een rendement van 3,78% op basis van een looptijd tot 24 mei 2030 en een coupon van 2,875%.

Deze lening in coupures van 1.000 euro heeft een "BBB-" rating bij Fitch Ratings, "BBB" bij Standard & Poor's en "Baa3" bij Moody's. Dat is telkens in de investment-gradecategorie.

Ondanks het feit dat dit een solide emittent is, zijn de prijzen er fel op achteruitgegaan want de obligatie werd uitgegeven aan 98,844% van de nominale waarde. Een mogelijke verklaring voor die daling zijn de gestegen obligatierentes van de afgelopen dagen. Dat betekent echter ook dat voor wie het schuldpapier van Fresenius tot op de vervaldag wil houden, het huidige prijsniveau als een opportuniteit kan worden beschouwd, want naast de aankoopkorting ontvangt men ook een rendement dat voor een deel belastingvrij is.

Groep gediversifieerd in gezondheidszorg

Indien u de obligatie Fresenius SE & Co KGaA aanschaft, leent u uw geld uit aan een groep die actief is in de gezondheidszorg via vier dochterondernemingen: Fresenius Medical Care (wereldwijd de grootste leverancier van producten en diensten voor dialyse), Fresenius Kabi (producten voor chronisch zieken), Fresenius Helios (exploitatie van ziekenhuizen) en Fresenius Vamed (dienstverlening aan ziekenhuizen, o.a. onderhoud en technisch beheer).

Volgens de recentste jaargegevens heeft Fresenius, dat in een honderdtal landen actief is en 300.000 mensen tewerkstelt, in 2021 een omzet van 37 miljard euro geboekt en een bedrijfsresultaat van 4,25 miljard, een marge van 11,5% dus. Op de beurs van Frankfurt kan het bedrijf uitpakken met een beurskapitalisatie van ongeveer 16,1 miljard euro.

"Duurzame en versnelde rentabiliteitsgroei"

Tijdens de laatste Algemene Vergadering (12 mei) keek de groep optimistisch naar de toekomst, ondanks de aanhoudende problemen door de pandemie, de oorlog in Oekraïne en andere externe factoren zoals toeleveringsproblemen.

Fresenius-CEO Stephan Sturm herhaalde tijdens die A.V. de strategische richting die de onderneming wil uitgaan om tot een duurzame en versnelde rentabiliteitsgroei te komen. Concreet zal er een omvangrijk programma in werking gesteld worden voor kostenbesparingen en de optimalisering van de doeltreffendheid. Er zal nieuwe kapitaal gezocht worden en er zullen prioriteiten gesteld worden op het vlak van de verdeling van het kapitaal over de vier activiteitsegmenten. "Wij zien voor alle vier de segmenten uitstekende opportuniteiten om te groeien. Met wat we beslist hebben, kan elk segment afzonderlijk sneller groeien en meteen ook gans de groep", klonk het bij Sturm.