Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Dollarobligatie John Deere 3,4% 2025 beschikbaar onder emissieprijs

De Amerikaanse bouwer van landbouwmachines heeft begin juni op de primaire markt anderhalf miljard dollar geoogst via twee nieuwe obligaties. De obligaties zijn uitgegeven door het vehikel John Deere Capital Corp. en beschikbaar in coupures van 1.000 dollar. 

Emittent Coupon Looptijd Coupure (in USD) Hoofdsom (in USD)
John Deere Capital Corp. 3,4% 06/06/2025 1.000 1 miljard
John Deere Capital Corp. 3,9% 07/06/2032 1.000 500 miljoen

De obligaties noteren nu op de secundaire markt. De obligatie John Deere Capital Corp. met een looptijd van drie jaar is bijvoorbeeld voor 98,97% van de nominale waarde van u. De koers ligt dus iets lager dan de uitgifteprijs van 99,98%. Dit levert beleggers een rendement van 3,77% op rekening houdend met een looptijd tot 6 juni 2025 en een coupon van 3,4%.

De coupon wordt halfjaarlijks uitbetaald (telkens 1,7%). De eerste keer gebeurt dat op 6 december 2022.

Prioriteit is rating behouden

De rating deelt de lening in bij de investment-gradecategorie. Zo geeft Moody's een "A2" rating, Fitch en S&P beiden een "A" rating, wat in lijn ligt met de ratings van de groep zelf. 

De Amerikaanse machinebouwer maakt er een prioriteit van om de ratings op een "A" niveau te houden met het oog op dividenden of de inkoop van eigen aandelen, staat er op de bedrijfswebsite te lezen. John Deere wil namelijk "zijn balans op niveau houden, en ook zijn liquiditeiten, om een rating te behouden die toegang geeft tot goedkope en makkelijk beschikbare financieringsmechanismen op korte en lange termijn".

De groep heeft een reeks vehikels in het leven geroepen voor de financiering van zijn activiteiten. John Deere Capital Corp. is er daar een van de belangrijkste van. Het is die entiteit die zich bezig houdt met de uitgifte van schuldpapier voor "retail"-klanten, in kleine coupures dus. 

Graafmachines, tractors, maaidorsers…

Het bedrijf werd in 1837 opgericht door John Deere, een Amerikaanse smid die een speciale soort van ploeg ontwikkeld had. Sedertdien groeide de gelijknamige onderneming wereldwijd uit tot een van de meest vooraanstaande actoren binnen de sector.

De firma biedt een ruim productengamma aan, voornamelijk bestemd voor de landbouwsector. Maar dat is niet alles, de groep heeft ook producten voor de tuinbouwsector, de bouw en de bosbouwindustrie. De graafmachines, tractors en maaidorsers van John Deere zijn trouwens heel herkenbaar aan hun groen-gele lijnen.

Met al dit materieel haalden ze in het laatste boekjaar (afgesloten op 31 oktober 2021) een omzet van iets meer dan 44 miljard dollar. Op jaarbasis is dat een stijging van 24%. De nettowinst maakte een nog veel spectaculairdere sprong: +117% op twaalf maand om in de buurt van 6 miljard uit te komen. 

John Deere, dat het leeuwendeel van zijn omzet in de VS en Canada realiseert, heeft bij de voorstelling van zijn recentste kwartaalcijfers (op 20 mei) de winstprognose voor het boekjaar verhoogd. Momenteel wordt die tussen 7 en 7,4 miljard dollar verwacht, terwijl er daarvoor gemikt werd binnen een vork van 6,7 en 7,1 miljard (wat ook al in de hoogte was bijgesteld).