Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Waarom de euro pariteit heeft bereikt ten opzichte van de dollar en waarom hij nog verder kan dalen...

Voor het eerst sinds de introductie 20 jaar geleden heeft de euro pariteit met de dollar bereikt. De forextraders verwachten echter dat dit symbolisch niveau niet lang vastgehouden zal kunnen worden, gezien de zware tegenwind waarmee de eenheidsmunt wordt geconfronteerd.

De euro is sinds 1 januari met 10% gedaald ten opzichte van de dollar, op jaarbasis bedraagt het verlies zelfs 15%. De Europese eenheidsmunt heeft namelijk af te rekenen met een cocktail van ongunstige factoren.

De greenback, heeft tegen de achtergrond van de wereldwijde onzekerheden die een gevolg zijn van de invasie van Oekraïne, kunnen profiteren van zijn kwaliteit als veilige vluchthaven.

Daar komen de lage rentetarieven in euro nog eens bovenop, die de beleggers ertoe aanzetten de voorkeur te geven aan beleggingen in andere meer renderende valuta's.

Dit is met name het geval voor de dollar, wetende dat de Amerikaanse Federal Reserve haar beleidsrente al verschillende keren heeft verhoogd. De Amerikaanse basisrente ligt momenteel tussen 1,5% en 1,75%.

Gisteren werd bekendgemaakt dat de inflatie in de Verenigde Staten in juni nog verder is opgelopen, zodat de Fed alle speelruimte heeft om haar rentetarieven nog verder te verhogen.

Sommigen economen aarzelen niet langer om te praten over een komende verhoging van 100 basispunten op het einde van deze maand, zoals de Bank of Canada gisteren deed.

Enorm verschil in rentetarieven

Aan onze kant van de Atlantische Oceaan is er sprake van een duidelijke achterstand in het monetaire verkrappingsproces. De ECB heeft tot dusver haar beleidsrente gehandhaafd op -0,25% en zou deze pas op 21 juli met 25 basispunten verhogen, dit volgens de consensusramingen.

Het verschil zou daarom binnenkort de 200 basispunten kunnen overschrijden, terwijl de consensus er rekening mee houdt dat de Amerikaanse beleidsrente tegen het einde van het jaar de 3,50% zal naderen.

Beleggers moeten er rekening mee houden dat de ECB minder flexibel is om haar rentetarieven te verhogen dan de andere centrale banken, gezien de risico's op tarieffragmentatie.

Bij het verhogen van de rentetarieven moet de ECB opletten dat ze de tarieven van de perifere landen niet verhoogt. Dat geldt vooral voor Italië, het land dat de analisten het meest zorgen baart.

Ten slotte is de euro de afgelopen weken heel duidelijk verzwakt uit angst dat Moskou de gasleveringen zal afsluiten, wat de economische activiteit in de eurozone en dan vooral die in Duitsland zal temperen.

Er moet daarnaast worden opgemerkt dat de Eurogroep, die de ministers van Financiën van de eurozone verenigt, onlangs nog eens heeft aangegeven dat het hoofddoel van de ECB is om de inflatie in te dammen, ongeacht de impact op de groei.

Dat betekent dat economische vooruitzichten voor de economische zone onder druk staan, wat de koers van euro kan beïnvloeden.

Wie zijn spaargeld wil beschermen tegen een mogelijke waardedaling van de euro, vindt u in onze selectie heel wat obligaties in vreemde valuta!