Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Unifiedpost, een Belgisch aandeel waarvan de koers in twee sessies met 80% steeg

De aankondiging werd door de markt positief onthaald, de koers sprong afgelopen donderdag 50% hoger en de volgende dag steeg ze nog eens met 19%.

De aandelen van Unifiedpost zijn vorige week met 80% gestegen in twee beurssessies. De markt reageerde positief op het optrekken van het belang van Marc Coucke in deze specialist in digitalisering facturen voor bedrijven.

Marc Coucke, die via zijn investeringsvehikel Alychlo aanwezig is in het kapitaal van veel Belgische bedrijven, (o.a de leverancier van apothekersproducten Fagron, de zuiveringsspecialist Ekopak of Smartphoto), heeft zijn belang in Unifiedpost meer dan verdubbeld tot 12%.

Genoeg om deze grootaandeelhouder van Sporting Anderlecht, de referentieaandeelhouder te laten worden van de gespecialiseerde Waalse fintech.

De aankondiging werd door de markt positief onthaald, de koers sprong afgelopen donderdag 50% hoger en de volgende dag steeg ze nog eens met 22%.

Een verademing voor het bedrijf gevestigd in Terhulpen, dat sinds zijn beursgang twee jaar geleden de waardering met een factor tien had zien afnemen.

Terwijl de markt voor groeiaandelen destijds sterk was, had Unifiedpost tegen de achtergrond van de versnelling van de digitalisering van bedrijven tijdens de pandemie 252 miljoen euro opgehaald, veel meer dan oorspronkelijk was gepland. De vraag was 6 keer groter dan het aanbod.

Het hoofddoel van de operatie was het financieren van de externe groei van deze Waalse specialist in elektronische facturatie- en betalingsoplossingen voor KMO's.

Terwijl de markt op het oude continent relatief gefragmenteerd is met enkele honderden relatief kleine spelers, wil Unifiedpost de sector consolideren en via een portaal voor het verzenden, ontvangen en betalen van facturen kmo's in heel Europa met elkaar verbinden, wat uiteraard een aanwezigheid vereist in elk van de Europese landen.

Met deze gedachte in het achterhoofd kocht de groep vorig jaar het Duitse Crossinx. Voor een bedrag 100 miljoen euro kreeg Unifiedpost zo toegang tot de Duitse markt.

Analisten maakten zich toen al zorgen over de kosten van de groep, die alleen al in 2021 de cashflow zag dalen van 100 miljoen in contanten naar 15 miljoen aan schulden.

Het aandeel ging in maart zwaar onderuit toen Unifiedpost meedeelde dat het een kredietlijn had afgesloten van enkele tientallen miljoenen euro's tegen een rentevoet van 11%.

Een percentage dat de beleggers koude rillingen bezorgde volgens de analisten van Degroof Petercam, die hun koersdoel (momenteel 8 euro) prompt meer dan halveerden.

De resultaten in de kijker

Terwijl het aandeel nieuwe dieptepunten liet optekenen, stelde het feit dat de Belgische miljardair Coucke referentieaandeelhouder werd de beleggers duidelijk gerust. De koers van het aandeel steeg tot 4 euro, tegenover een dieptepunt van 2,2 euro vorige week.

Het spreekt voor zich dat de markt de halfjaarresultaten, die op 16 september door het bedrijf worden gepubliceerd, scherp in de gaten zal houden. Unifiedpost eindigde 2021 met een omzet die meer dan verdubbelde tot € 170,5 miljoen, dankzij een combinatie van organische groei en acquisities.

Over het eerste kwartaal zei Unifiedpost dat het klantenbestand met 8,2 procent is gegroeid tot meer dan 850.000 eenheden en dat de omzet met 15,7 procent is gestegen tot 46,2 miljoen euro.

UnifiedpostGroup handhaafde daarbij de groeiprognose voor het volledige boekjaar.