Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Waarom KBC Securities aanbeveelt om posities in het aandeel Colruyt op te bouwen

KBC Securities adviseert om het aandeel Colruyt in de beleggingsportefeuille te accumuleren, dit met een opwaarts bijgesteld koersdoel. Paradoxaal genoeg waren het niet de distributieactiviteiten van de groep die de bank ertoe brachten om het advies op te trekken, maar wel de offshore windtak.

Een potentieel van 13%?

Tot vorige week had alleen Alpha Value van de 13 brokers die het aandeel volgen een koopadvies. Nu zijn dat er dus twee. KBC Securities adviseert Colruyt te 'accumuleren' tegen eerder advies 'houden', terwijl het koersdoel wordt verhoogd van 29 naar 31 euro.

Dat stemt overeen met een potentieel van 13% voor het aandeel, gebaseerd op de laatste slotkoers rond de 27 euro.

In zijn rapport zegt KBC Securities dat haar analisten het Belgische offshore windlandschap tegen de achtergrond van DEME's beursgang van naderbij hebben bekeken. Er speelde ook mee dat Colruyt en Korys (het investeringsvehikel van de familie Colruyt) de strategische opties voor Parkwind bestuderen, de dochteronderneming die actief is in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van offshore windparken. Die windparken zijn voor het grootste deel op de Noordzee gelegen.

KBC Securities verwijst naar een artikel gepubliceerd op de gespecialiseerde website "Energy Rev", volgens hetwelke Colruyt en Korys de verkoop van 100% van Parkwind voorbereiden. De voorbije kwartalen zouden al aanbiedingen van potentiële kopers zijn binnengelopen.

In reactie op informatie die op het internet werd gepubliceerd, vermeldde Colruyt in een persbericht dat “meerdere strategische opties open blijven”, waaronder een partnership en/of een gedeeltelijke verkoop.

De distributiegroep rechtvaardigt deze strategische heroriëntatie in het licht van recente ontwikkelingen in de windenergiemarkt, de Green Deal en de geopolitieke spanningen. Colruyt stelt dat de snelle en robuuste groei van de sector van de windparken kan leiden tot een toename van de financiële risico's voor de beleggers.

Een katalysator voor de koers ?

"Terwijl we aanvankelijk verrast waren door het nieuws, zijn we nu van mening dat de beslissing om de strategische opties voor een (gedeeltelijke) desinvestering en/of een partnership voor Parkwind te herzien, op het juiste moment is genomen en een katalysator kan zijn voor de toekomstige koersevolutie", legt KBC Securities uit.

Er spelen verschillende factoren een rol, waaronder de momenteel hoge waarderingen van hernieuwbare energieactiva. Die zouden zich kunnen vertalen in een lucratieve exit-opportuniteit voor Colruyt.

KBC Securities wijst ook op een intensivering van de concurrentie op de offshore windmarkt, die wordt gekenmerkt door spelers met meer financiële middelen die kunnen rekenen op schaalvoordelen. Dit terwijl Parkwind nog een relatief kleine speler is op de wereldmarkt.

Een verkoop of partnership zou dus de investeringsbehoeften beperken en de kapitaaluitstroom van de Colruyt groep verminderen, meent de broker. Terwijl de opbrengst van de verkoop gedeeltelijk zou kunnen worden gebruikt om de hydro-energieactiviteiten en de zonne-ambities van de groep te financieren.

Door elk windpark afzonderlijk te waarderen, schat KBC Securities de waardering van Parkwind op 991 miljoen euro, ofwel 5,70 euro per Colruyt-aandeel tegenover 2,1 euro bij een eerdere berekening.

Anderzijds heeft KBC Securities, in de marge van de publicatie door de groep van resultaten die onder druk staan voor wat de historische distributieactiviteiten betreft, de waardering van de belangrijkste activiteiten van Colruyt naar beneden bijgesteld. Wat verklaart dat het koersdoel van het aandeel slechts met 2 euro werd verhoogd.