Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Wat kunnen we leren van de eerste resultaten van de Belgische bedrijven ?

Terwijl het resultatenseizoen al in volle gang is in de Verenigde Staten, met reuzen als Tesla, Bank of America en Netflix die hun boeken openen voor de beleggers, moet de resultatenstroom in Brussel nog op volle toeren komen. Enkele bedrijven hebben echter al tekst en inzage gegeven over de gang van zaken.

Barco op de voorgrond

Vorige week trok Barco de aandacht van de beleggers, vanwege een halfjaarverslag dat door de analisten als solide werd bestempeld, terwijl de Kortrijkse groep zijn jaarprognose naar boven bijstelde.

Deze verkoper van visualisatieoplossingen aan de entertainmentsector (bioscoopschermen, concerten en live-evenementen...), aan bedrijven (vergaderzalen, controlekamers, professionele ruimtes...) en aan de gezondheidssector (radiologie, operatie, medische schermen) realiseerde over de eerste 6 maanden van het jaar een omzet van 473 miljoen euro. Dat stemt overeen met een stijging van 29% jaar-op-jaar. Het omzetcijfer kwam bovendien boven de verwachtingen uit.

De orders stegen met 9% tot 509 miljoen euro, zodat de orderportefeuille een recordbedrag van 538 miljoen euro omvatte of een stijging met 146 miljoen euro in vergelijking met de eerste helft van 2021. Bekeken over een periode van zes maanden steeg het bedrag aan nieuwe orders met 51 miljoen euro.

"Dankzij de sterke vraag naar onze oplossingen en onze producten, overtroffen de verkopen in het tweede kwartaal het niveau van vóór de pandemie", aldus het management dat dit jaar een omzetstijging van 25% verwacht.

Barco heeft twee moeilijke jaren achter de rug die werden gekenmerkt door een gezondheidscrisis die zwaar heeft gewogen op verschillende eindsectoren van het bedrijf. Door de daaropvolgende daling van de aandelenkoers werd Barco uit de Bel20 verwijderd.

Als reactie op de recent gepubliceerde resultaten hebben verschillende brokers hun koersdoel voor dit aandeel naar boven bijgesteld.

Dat is onder meer het geval met Degroof Petercam, dat nu 24,5 euro als koersdoel heeft. De analisten van de bank raakten overtuigd door zowel de resultaten als de roadshow die door het management werd georganiseerd en het solide orderboek, dat op korte termijn veel meer visibiliteit biedt..

Naar aanleiding van de publicatie van de resultaten steeg de koers van het aandeel vorige week met 18% tot 25 euro per aandeel en dat was sinds de pandemie niet meer gebeurd.

Op weg naar recordresultaten voor Solvay

Daarnaast trok ook Solvay de aandacht. De definitieve cijfers worden slechts op donderdag 28 juli bekendgemaakt, maar het bedrijf heeft afgelopen maandag al bekendgemaakt dat de recordresultaten over het eerste halfjaar ruim boven de verwachtingen zullen uitkomen. Solvay kon dus niet wachten om naar buiten te komen. 

Ook de jaarprognoses worden opgetrokken en dit al voor de tweede keer dit jaar. De groep treft bovendien voorbereidingen om zijn activiteiten in twee divisies op te splitsen.

Na een toch al stevig eerste kwartaal heeft het vlaggenschip van de Belgische industrie op basis van de voorlopige cijfers een stijging met 40% van zijn bedrijfsresultaat laten optekenen, tot naar verwachting een vork tussen 855 en 865 miljoen. Die vork zou volgens Kepler Cheuvreux zowat 26% boven de verwachtingen uitkomen.

Het Belgische chemiebedrijf onderstreepte dat zijn prestaties tijdens het tweede kwartaal werden ondersteund door zowel de volumes als de prijzen, waardoor de stijging van de kosteninflatie kon worden opgevangen”. Solvay voegt eraan toe dat alle 3 segmenten van de groep (Materials, Solutions en Chemicals) positief hebben bijgedragen tot de resultaten.

Daarbij sluit Solvay zich aan bij andere concurrenten, zoals de Duitse gigant BASF, door beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal te rapporteren.

"De vraag blijft sterk in zijn lucht- en ruimtevaart-, automobiel- (EV) en industriële eindmarkten", aldus Jefferies.

Resultaten AB InBev, Argenx, Proximus... zijn op komst

De publicatie van de resultaten zal tegen het einde van de komende week versnellen, met 7 leden van de Bel20 die naar verwachting komen rapporteren, waaronder de zwaargewichten AB InBev en Argenx maar ook Aedifica, Cofinimmo en Proximus.

Binnen de Bel Mid index zullen Telenet en Befimmo deze week hun resultaten publiceren.