Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op obligatie Glencore 2,85% 2031 per 2.000 dollar

Via de obligatiemarkt kan er ook in grondstoffen belegd worden. U kan zich daarvoor bijvoorbeeld positioneren op het Engels-Zwitserse Glencore, een handelshuis dat zelf ook de grondstoffen ontgint én de voorbije jaren verscheidene leningen heeft uitgegeven.

Glencore heeft effectief heel wat obligaties uitgegeven, hoofdzakelijk in euro en dollar. Er zijn er ook enkele beschikbaar in Zwitserse frank en Britse pond.

We gaan het meer specifiek over de dollarobligatie van Glencore hebben die op 27 april 2031 op vervaldag komt. De obligatie in coupures van 2.000 dollar en met een coupon van 2,85% noteert op de secundaire markt aan ongeveer 83,42% van de nominale waarde. De vergoeding ligt momenteel dus rond 5,24%. Hoewel die best wel genereus is, prijkt de lening toch in de investment-gradecategorie: "Baa1" bij Moody's en "BBB+" bij Standard & Poor's.

De algemene stijging van de obligatierendementen en de vrees dat de economische groei afneemt verklaren het huidige prijspeil dat dicht bij het jaardieptepunt ligt (zie grafiek).

Over de emittent

De onderneming werd in de jaren zeventig opgericht als handelshuis in grondstoffen, maar is nu een van de grootste bedrijven ter wereld in de productie en distributie van onder andere zink, koper, aluminium en kobalt.

De activiteiten steunen op twee pijlers. De industriële tak wordt gevormd door de metaal- en energiemarkt en produceert meer dan 60 verschillende soorten grondstoffen. De marketingafdeling zorgt voor de overslag van de producten van de productiesites naar de verbruikspunten, dat kan voor eigen rekening gebeuren of voor derden.

Glencore baat ongeveer 150 mijnsites uit, waaronder ook sites voor de verwerking van metaal en olie. Met zijn 135.000 werknemers is de firma actief in meer dan 35 landen.

Een "uitzonderlijk" boekjaar 2021

Wat betreft de resultaten was het boekjaar 2021 "uitzonderlijk", klonk het bij CEO Gary Nagle in het recentste jaarrapport. "Er was een groeiende vraag naar onze metalen en energieproducten". De omzet klom op een jaar tijd met 43% naar 203,75 miljard dollar (+/- 200,69 miljard euro). De winst liep op tot bijna 5 miljard dollar (+/- 4,93 miljard euro) tegenover een verlies van 2 miljard (+/- 1,97 miljard euro) in het jaar ervoor, vooral door heel wat afschrijvingen van activa.

Het Engels-Zwitserse concern kon ook zijn nettoschuld afbouwen: van 15,84 miljard dollar (+/- 15,60 miljard euro) eind 2020 naar 6 miljard (+/- 5,91 miljard euro) eind 2021. Het heeft tevens anderhalf miljard dollar (+/- 1,48 miljard euro) aan de kant gezet voor rechtszaken die tegen het bedrijf lopen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Glencore wordt verdacht van corruptie en marktmanipulatie.

Nu vrijdag 29 juli worden de kwartaalcijfers voorgesteld en op 4 augustus volgt er een gedetailleerd verslag van de halfjaarresultaten.