Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

AB InBev, Solvay, Telenet, Melexis, UCB… focus op de resultaten van Belgische bedrijven

De publicaties van de kwartaalcijfers van beursgenoteerde Belgische bedrijven zijn de afgelopen dagen in een stroomversnelling gekomen, met verschillende Bel20-zwaargewichten op het menu. Maar ook met een aantal bedrijven uit de BelMid index.

Een vliegende start voor Vyvgart van Argenx

De resultaten van Argenx, een van de zwaargewichten van de Bel20, werden verwelkomd door de beleggers, het aandeel steeg donderdag met 5%. Dit tegen de achtergrond van de succesvolle lancering in de Verenigde Staten en Japan van Vyvgart (of Efgartigimod), een medicijn voor de behandeling voor myasthenia gravis waarvan de omzet in het tweede kwartaal 75 miljoen euro bereikte. Dit bedrag was het dubbele van de consensusverwachtingen van de analisten. Terwijl de goedkeuring van Vyvgart in Europa wordt verwacht voor het derde kwartaal, sprak KBC Securities over een “Argenx-machine” die op volle snelheid is gekomen. Sinds 1 januari heeft deze Gentse biotech sterk gepresteerd op de beurs, met een stijging van bijna 20% tot 364 euro (20 euro vijf jaar geleden).

Recordresultaten voor Solvay

Zoals verwacht publiceerde Solvay recordresultaten voor het tweede kwartaal, dankzij een bedrijfswinst die met meer dan 40 procent is gestegen en een positieve bijdrage van al zijn belangrijke markten, waaronder de automobielsector en de luchtvaart. Het Belgische chemiebedrijf heeft ook, voor de tweede keer al in 2022, zijn prognoses voor het volledige boekjaar opgetrokken. De analisten legden sterk de nadruk op het indrukwekkende vermogen van dit Belgische vlaggenschip om de gestegen kosten door te rekenen in de verkoopprijzen. Het aandeel won 3% tot 83 euro, wat de daling sinds het begin van het jaar op ongeveer 20% brengt.

AB InBev stelt teleur

's Werelds grootste brouwer, AB InBev, stelde de markt teleur, aangezien het aandeel met 4% daalde in reactie op de publicatie van de resultaten. De bierreus sloot het tweede kwartaal af met een winstdaling van 20,5% jaar-op-jaar tot 1,49 miljard euro, dit ondanks een stijging van de omzet. Volgens ING kwam het positieve nieuws uit Brazilië, dat dankzij hogere prijzen en veel grotere volumes een goede groei liet zien. De schuldenpositie, 3,86 keer de bedrijfswinst of een totaal bedrag van $ 76 miljard, blijft hoog, aldus analisten, terwijl de winst in de ontwikkelde markten 2% onder de verwachtingen lag.

UCB overtuigt niet

Met een koersdaling van 4% tot 78 euro per aandeel zat ook  UCB donderdag in het hoekje waar de slagen vielen en dit ondanks een stijging van de omzet met 5% tot 2,93 miljard euro. Dit tegen de achtergrond van de kosten die samenhangen met de integratie van het Amerikaanse biotech Zogenix, gespecialiseerd in zeldzame ziekten. Dit bedrijf werd in januari voor 1,7 miljard euro overgenomen door het Bel20 bedrijf. Zoals verwacht voelde UCB vooral de impact van het verlies van de exclusiviteit van het anti-epilepticum Keppra in Japan en van Vimpat in de Verenigde Staten. De groep, die haar prognoses voor het volledige boekjaar herhaalde, zei ook te hopen op goed nieuws tegen het einde van het jaar voor de Amerikaanse marktintroductie van Bimzelx, een verwachte kaskraker die bedoeld is om psoriasis te behandelen. In reactie op de cijfers verlaagde Degroof Petercam gisteren het koersdoel van 97,5 naar 95,7 euro. De analisten van Degroof Petercam merkten op dat het bedrijf tijdens dit overgangsjaar geen katalysator meer heeft, maar dat de huidige waardering van het aandeel zijn potentieel op middellange termijn onvoldoende weerspiegelt. Het koopadvies blijft dan ook gehandhaafd. Kepler Cheuvreux wacht anderzijds op meer uitleg over de zwakke prestatie die in de tweede helft wordt verwacht.

Melexis geprezen

De Belgische halfgeleiderspecialist stelde de beleggers gerust met zijn resultaten. De omzet van 208,4 miljoen euro komt neer op een stijging van 13 procent op kwartaalbasis en van 31 procent op jaarbasis. Het omzetcijfer lag ook hoger dan de gemiddelde verwachting van de analisten van 200,4 miljoen. Daarnaast is de jaarprognose dit jaar voor de tweede keer verhoogd. Deze positieve stroom van berichten veroorzaakte een stijging van de aandelenkoers met 10% deze week (maar nog steeds -20% sinds 1 januari). Deutsche Bank en Berenberg verhoogden anderzijds hun koersdoel voor het aandeel. Het bedrijf, wiens chips grotendeels bestemd zijn voor de automobielsector, rekent nu op een stijging van zijn omzet met 28 tot 30%, tegen 18 tot 23% eerder.

Winst fors omhoog voor Telenet maar...

Misleidende resultaten bij Telenet, dat het eerste halfjaar afsloot met een winst van 793 miljoen euro tegen 212 miljoen euro een jaar eerder. Een winstexplosie die echter voortvloeit uit een uitzonderlijk element, meer bepaald de verkoop van de mobiele telecommunicatiemasten voor een totaal bedrag van 745 miljoen euro. Zonder deze eenmalige factoren zagen de analisten over het algemeen een “zwak” kwartaal, tegen een achtergrond van een stabiele omzet op jaarbasis en een zwakke Belgische thuismarkt. Met een neutraal advies voor het aandeel en een koersdoel van 40 euro, waren de analisten van ING echter wel tevreden met de details die werden gecommuniceerd over de dochteronderneming die met Fluvius werd opgericht en die zich toelegt op investeringen in 5G. Telenet zegt een betere tweede jaarhelft te verwachten in termen van omzetgroei, na de aanpassing van de tarieven medio juni 2022. Gisteren tijdens de beurssessie bereikte de beurskoers van Telenet een historisch dieptepunt van 14,6 euro

Wordt vervolgd

Aanstaande vrijdag zullen Proximus, WDP en Umicore rapporteren. Dit zal ook het geval zijn voor QrF, de Kortrijkse draadtrekker Bekaert en de luierspecialist Ontex.

Volgende week zullen Bpost, Galapagos en Aedifica tekst en uitleg geven over de gang van zaken in het voorbije kwartaal.