Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Markten veerkrachtiger dan verwacht. Samenvatting van de week

Goldwasser Exchange vat samen wat u moet weten om de nieuwe week te beginnen.

De beurzen waren afgelopen week beter in vorm.

De aandelenmarkten herstelden zich sterk en boekten hun beste maand sinds november 2020. De beleggers werden aangemoedigd door verklaringen van FED-voorzitter Jerome Powell, die erop wees dat de renteverhogingen in de toekomst zouden kunnen vertragen. Eigenlijk waarschuwde Jerome Powell opnieuw dat de strijd tegen inflatie zijn nummer 1 prioriteit blijft, maar de beleggers onthielden vooral wat ze wilden horen. Ze negeerden het slechte nieuws - een tweede kwartaal op rij met negatieve groei in de Verenigde Staten, een inflatie die schommelt rond de 10% in de ontwikkelde economieën - om zich op het goede nieuws te concentreren.

De bedrijfsresultaten, die ondanks tegenwind vaak de verwachtingen overtreffen, gaven in ieder geval enige reden tot optimisme. Bepaalde sectoren zoals technologie maar ook microprocessoren, auto's, creditcards, farmaceutica en toerisme vertonen een grote veerkracht. Zonder de GAFAM te vergeten waarvan de koersen over het algemeen zijn gestegen en natuurlijk de oliemaatschappijen waarvan de winsten door het plafond zijn gevlogen. Uiteindelijk wonnen S&P 500 en Nasdaq respectievelijk 4,26% en 4,70% over de week (7,97% en 11,35% over de maand). In Europa steeg de Stoxx 600 over de week met 2,96% en in de maand juli met 7,95%. Duitse aandelen presteerden relatief slechter vanwege de bedreiging die het gastekort vormde voor de industriële capaciteit van het land.

De Amerikaanse centrale bank kiest voor een schoktherapie om de inflatie aan te pakken.

Afgelopen woensdag verhoogde de Fed haar beleidsrente met 0,75% om deze binnen de bandbreedte van 2,25% - 2,50% te brengen. Jerome Powell sluit een nieuwe "aanzienlijke stijging" in september niet uit en de economen twijfelen zodoende tussen een verhoging met 0,5% of 0,75%. Voor het eind van het jaar gaat de markt uit van een tarief van 3,3%. Het is dan ook een veilige gok dat de Fed haar agressieve strategie zal voortzetten. Ten eerste maakte Jerome Powell de strijd tegen inflatie tot zijn prioriteit. "Prijsstabiliteit is de voorwaarde die de economische machine draaiende houdt", herhaalde hij nogmaals. Ten tweede zal de inflatie niet snel dalen. De index van de persoonlijke consumptie-uitgaven, de meest gevolgde prijsmaatstaf van de Fed, steeg in juni opnieuw tot 6,8%. Het risico bestaat natuurlijk dat de Amerikaanse economie een harde landing maakt, zoals de daling van het BBP met 0,9% in het tweede kwartaal lijkt aan te geven, dit na een negatief eerste kwartaal. Technisch gezien betekent dit dat de Amerikaanse economie al in een recessie zou verkeren, maar noch Jerome Powell noch Janet Yellen zijn het hiermee eens. Voor hen blijft de economische bedrijvigheid sterk, zoals blijkt uit de lage werkloosheid en de druk op de lonen. Er is dus nog ruimte om de tarieven verder te verhogen. Sommigen stellen echter dat het verhogen van de rentevoeten onvoldoende is om de inflatie te beteugelen en dat begeleidende fiscale maatregelen noodzakelijk zijn. Dit is onder andere het standpunt van voormalig minister van Financiën Larry Summers, die als een van de eersten alarm sloeg over de inflatie. Hij pleit voor het heffen van belastingen om de vraag af te bouwen. Summers is ook van mening dat alleen een recessie de overtollige inflatie zal verminderen.

Een stralende zomerzon in Europa, laat daar geen twijfels over bestaan.

Vrijdag werden we getrakteerd op een stortvloed aan macro-economische statistieken over de gezondheidstoestand van de landen van de eurozone. Qua inflatie is de situatie nog steeds even erg. De koorts daalt niet, integendeel. De Europese inflatie bereikte 8,9% in juli, 4% zonder rekening te houden met energie en levensmiddelen. Frankrijk blijft de beste student met 6,8%, maar Nederland met 11,6% en Spanje met 10,8% scoren archi-slecht. Op termijn is dat een onhoudbare situatie. Gelukkig is de groei beter dan verwacht: 0,7% in de eurozone, terwijl slechts 0,2% werd verwacht. Dit wordt voor een groot deel gestimuleerd door toerisme, recreatie en horeca, getuige de cijfers voor Spanje (+ 1,1%), Italië (+ 1%) en Frankrijk (+ 0,5%). De Europeanen willen zichzelf trakteren op een stukje mooi weer in afwachting van een winter die vreselijk belooft te worden. Duitsland blijft achter met nulgroei als gevolg van de vertraging van de industriële activiteit. Deze gezondheidscheck - hoge inflatiekoorts maar een over het algemeen veerkrachtige economie - suggereert dat de behandeling van de ECB agressiever zou kunnen zijn dan verwacht. Dat kan een stijging van 50 basispunten in september inhouden, waardoor de beleidsrente op 1% zou komen.

Gazprom draait de gaskraan nog even dicht en dat kwam niet echt onverwacht.

Nadat de Nord Stream 1-gasleiding tijdelijk was stilgelegd voor onderhoud, werd de bevoorrading hervat, maar deze werd meteen gehalveerd. Europa ontvangt nu slechts 20% van het gasvolume dat het voor de oorlog ontving. De prijzen stegen meteen tot boven de 200 euro per MWh, tien keer meer dan een jaar geleden. Geconfronteerd met het waarschijnlijke scenario van een definitieve sluiting van de gaskraan, reageerden de Europese landen snel. Duitsland, dat het meest getroffen is, heeft rantsoeneringsmaatregelen genomen. In Berlijn worden monumenten niet meer verlicht en in Hannover is warm water in gemeentelijke gebouwen afgeschaft. Maar het belangrijkste initiatief komt van de Europese Commissie. Ze stelde voor het gasverbruik in heel Europa met 15% te verminderen, wat een besparing zou opleveren van het equivalent van een derde van de jaarlijkse import van aardgas uit Rusland. Een tiental landen (waaronder België), die minder afhankelijk zijn van Russisch gas, weigerden een eenzijdige verlaging te aanvaarden en de EU werd gedwongen een compromis te vinden. Het 15% reductieplan zal op vrijwillige basis zijn, van land tot land. Het zou pas verplicht worden in het geval van een kritieke situatie.

Italië: Europa's "zieke man" wordt opnieuw met politieke problemen geconfronteerd.

De politieke aardbeving die Italië door elkaar schudt, komt op het slechtst mogelijke moment en dreigt Europa in een ernstige crisis te storten. Nog eentje dus. Drie partijen in de regerende coalitie (Forza Italia, de League en MI5) hebben geweigerd hun vertrouwen aan Mario Draghi te geven en deze heeft zodoende ontslag genomen. President Mattarella heeft op 25 september nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De extreemrechtse Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) partij onder leiding van Georgia Meloni leidt in de peilingen. De coalitie die deze partij zou kunnen vormen met Forza Italia en de populistische Matteo Salvini's League zou in beide kamers een grote meerderheid hebben. Het is zelfs mogelijk dat dit blok tweederde van de zetels wint, waardoor het de grondwet zou kunnen wijzigen. Wetende dat twee van haar componenten eurosceptici zijn, kan men zich de bedreiging voorstellen die zo'n regering zou vormen voor de Europese eenheid. Er wordt echter verwacht dat deze coalitie een laag profiel zal aanhouden, aangezien Italië, dat opgezadeld is met een schuld van 2,7 biljoen euro, het grootste deel van het Europees Herstelfonds zal ontvangen, bedoeld om zijn noodlijdende economie te ondersteunen. Op 31 december wordt een nieuwe schijf van 19 miljard verwacht, op voorwaarde dat Italië structurele hervormingen doorvoert. Als de nieuwe regeringscoalitie zich daartegen verzet, krijgt ze niets. Erger nog, de steun van de ECB aan de eurozonelanden in moeilijkheden, via het TPI-plan voor de terugkoop van obligaties, hangt ook af van de naleving van deze hervormingen. De kans is groot dat met een soevereine coalitie aan de macht, de spread tussen de Italiaanse en Duitse rente nog groter zal worden. Als de ECB bovendien terughoudend is om in te grijpen, zullen de Italiaanse rentetarieven stijgen en zal de Italiaanse schuldenlast snel ondraaglijk worden, wat een nieuwe euro- en staatsschuldencrisis veroorzaakt. En dit alles in een context van galopperende inflatie, energiecrisis en bevolkingsgroepen die aan het eind van hun latijn zijn. Een explosieve cocktail!

Wie vervangt BoJo?

Op 5 september weten we of de voormalige minister van Financiën Rishi Sunak of de huidige minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss Boris Johnson zal opvolgen. Er worden 175.000 leden van de Conservatieve Partij opgeroepen om te stemmen, wat neerkomt op 0,35% van de Britse bevolking. Vooralsnog geven de peilingen Liz Truss de leiding met 62% van de stemmen. Liz Truss is een pro-zakelijke liberaal die de rol van de staat wil verkleinen en de administratie wil vereenvoudigen. In tegenstelling tot Rishi Sunak, die aanbeveelt de inflatie te verlagen voordat hij overweegt de belastingen te verlagen, wil Liz Truss zowel de belastingen verlagen als de uitgaven verhogen (vooral voor militairen). Deze benadering van het streven naar zowel de boter als het geld voor de boter wordt door de Engelsen "cakeism" genoemd. Liz Truss, die vóór de Brexit tegen de Brexit was en die zichzelf voor Margaret Thatcher houdt, kan bogen op ministeriële ervaring. Velen twijfelen echter aan haar vermogen om de Britse maatschappij te leiden in een periode van ernstige crisis. Zeker nu het Verenigd Koninkrijk te kampen heeft met grote structurele gebreken: lage productiviteit, stagnerende inkomens, grote ongelijkheden, onvoldoende investeringen. De EU mag ook verwachten dat de Truss-regering eenzijdig het Ierse protocol ontrafelt.

Bedrijfsresultaten: het glas is halfvol.

Het winstseizoen is in volle gang en bedrijven boeken vaak resultaten die boven verwachting liggen, ook al zijn hun inkomsten lager dan in 2021. Volgens het I/B/E/S-dashboard van Refinitiv op 26 juli rapporteerden 75,9% van de 133 bedrijven uit de S&P 500 hogere resultaten. Dit percentage is wat lager maar blijft boven het gemiddelde (57,1%) bij de 98 Europese bedrijven in de Stoxx 600. Deze relatief goede prestatie van de bedrijfswereld wordt in veel sectoren vastgesteld. Kijk bijvoorbeeld naar de bemoedigende prognoses van Renault, ondanks een waardevermindering als gevolg van de stopzetting van zijn activiteiten in Rusland, en van Volkswagen, dat een goede tweede jaarhelft verwacht door een sterke vraag. Ook elders zijn de resultaten vaak een positieve verrassing: Merck, BNP Paribas, Mastercard… De lijst is lang. Onder de GAFAM's versloeg Apple de voorspellingen van analisten. Ook al is de groei verre van die van vorig jaar, de verkoop van de iPhone 13 blijft zeer solide. Ook Amazon verkeert in goede gezondheid met een omzetstijging van 7%, vooral dankzij de resultaten van zijn clouddivisie. Het aandeel is vorige week met 10% gestegen. De resultaten van Microsoft bleven onder de prognoses als gevolg van de waardevermindering van buitenlandse valuta's ten opzichte van de dollar, maar de vooruitzichten van het bedrijf zijn positief. Alleen Meta (Facebook) viel uit de toon. Niet alleen zijn de resultaten teleurstellend, maar de vooruitzichten blijven bovendien somber. Mark Zuckerberg heeft aangekondigd dat het bedrijf meer moet doen met minder middelen. Ten slotte moet eraan worden toegevoegd dat de winsten van de oliemaatschappijen - BP, Shell, Exxon, Chevron, TotalEnergies, die nog zijn gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal, stilaan aan het onfatsoenlijke grenzen.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.