Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Waarom de obligatie Teva Pharmaceutical 3,15% 2026 op de secundaire markt opveert

De obligatie Teva Pharmaceutical Finance Netherlands met een restduur van vier jaar boekte de voorbije dagen een mooie vooruitgang. Reden: de Israëlische generische medicijnenfabrikant heeft in de VS een akkoord bereikt over de opiatencrisis.

Regeling op nationaal niveau

“Teva heeft een princiepsakkoord gesloten met een werkgroep bestaande uit de procureurs-generaal van de verschillende staten, de advocaten van de Amerikaans-Indiaanse stammen en de advocaten van de eisers”, liet het Israëlische farmabedrijf weten bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Het akkoord slaat op “de belangrijkste financiële voorwaarden van een regeling op nationaal niveau betreffende de opiaten” wordt er nog aan toegevoegd.

Teva zal tot 4,25 miljard dollar (+/- 4,17 miljard euro) neertellen – de reeds afgehandelde zaken inbegrepen – plus ongeveer 100 miljoen dollar (+/- 98 miljoen euro) voor de indianenstammen, gespreid over 13 jaar. Daarbij zit ook 1,2 miljard dollar (+/- 1,18 miljard euro), gespreid over tien jaar, voor de behandeling van overdosissen die verband houden met opiaten.

Geen schuldbekentenis

In het akkoord staat echter geen schuldbekentenis van de Israëlische groep. Teva werd net als verschillende andere farmabedrijven en –distributeurs ervan beschuldigd incentives te geven voor medicijnvoorschriften waarvan ze wisten dat ze tot zware verslavingen konden leiden.

De mondiale gigant in generische medicijnen is tevreden met het akkoord, maar heeft wel zijn financiële doelstellingen voor 2022 naar beneden bijgesteld. Daarvoor zijn er twee redenen. De ongunstige evolutie van de wisselkoersen en het vooruitzicht op een mindere verkoop van Copaxone, hun ster-medicijn tegen multiple sclerose.

De obligatiehouders zijn pro

Toch lijken beleggers enkel oor te hebben voor het akkoord in het opiatendossier. Vandaar de vooruitgang van de obligaties van Teva op de secundaire markt.

De lening Teva Pharmaceutical Finance 3,15% 2026 bijvoorbeeld noteert momenteel op de secundaire markt aan 89,69% van de nominale waarde, terwijl er voor de bekendmaking van de persberichten van de Israëlische groep nog zo’n 85 tot 86% diende worden neergeteld.

Op basis van de recentste prijzen rijven beleggers nu een rendement van 6% binnen. Dat is een genereuze vergoeding waarbij er tevens rekening is gehouden met de hoge risicopremie die ook blijkt uit de “BB-“ rating (high yield) bij Standard & Poor’s.