Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Is de stijging van de rentevoeten al achter de rug ?

De afgelopen weken zijn de obligatierendementen en de rente op lange termijn weer fors gedaald. Hetzelfde geldt voor het rendement op de  Duitse Bund met een looptijd van 10 jaar, de marktbenchmark waarvan het rendement terugviel tot 0,85% nadat eind juni een hoogtepunt op 1,79% werd bereikt.

Een verschil van honderd basispunten in zo'n korte tijd is relatief zeldzaam voor een investering die zo stabiel is als de Duitse bund. Het is ook een bewijs van de hoge volatiliteit die de obligatiemarkten de afgelopen maanden heeft gekenmerkt.

Hetzelfde geldt voor de tienjarige Belgische obligatie, waarvan het rendement is gedaald tot 1,40%, tegenover een record voor de afgelopen acht jaar iets meer dan een maand geleden op 2,50%.

De terugkeer van de beleggers op de obligatiemarkt, waarbij de daling van de rendementen het gevolg is van een stijging van de koersen, weerspiegelt het gegeven dat de financiële markten een recessie inmiddels als onvermijdelijk beschouwen. Zij verwachten dat de Europese Centrale Bank daarom de rente minder fors zal moeten verhogen dan aanvankelijk was gedacht.

Dit in de wetenschap dat een economische vertraging automatisch de inflatie zal terugdringen als gevolg van een terugval van de vraag.

Dit is in ieder geval het scenario waar de markten momenteel op inzetten. Een scenario dat we ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zien, waar de economie in het tweede kwartaal voor de tweede keer op rij kromp.

De tienjarige Amerikaanse rente viel terug naar 2,60%, tegen een piek van 3,48% in juni. De looptijd van de staatsobligatie met een looptijd van twee jaar ligt zelfs nog aanzienlijk hoger op 2,90%, een signaal dat historisch gezien wijst op een komende recessie.

Opgemerkt moet worden dat de hernieuwde belangstelling voor obligaties zich niet beperkt tot staatsobligaties, maar dat ook  bedrijfsobligaties opnieuw gezocht worden.

De obligatie van Volkswagen Leasing, het bedrijf dat belast is met de leasing van nieuwe en gebruikte voertuigen van de merken van de Volkswagen-groep, met een looptijd van 7 jaar zag het rendement terugvallen van 3,85 naar 2,70% in een tijdsbestek van een enkele weken. Waarbij de koers van de obligatie steeg tot 86% van de nominale waarde (verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro).

Een ander voorbeeld, deze keer in dollar is de obligatie van Apple, met looptijd tot 2027 (verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar). Deze zag de koers met zeven punten stijgen tot 99% van de nominale waarde.Het rendement daalde zodoende tot ongeveer 3%. De obligaties van Apple profiteren van de heilige AAA-rating bij Moody's.