Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Investeren in Australische dollars omwille van het rendement

Voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie voor hun spaargeld, leveren beleggingen in Australische dollars uitgegeven door Apple, Ford of Volkswagen een veel hoger rendement op dan euro-obligaties uitgegeven door dezelfde emittenten.

De eenheidsmunt lijdt meer dan ooit onder het renteverschil, wetende dat de ECB de laatste van de grote centrale banken is die haar belangrijkste rentevoet nog steeds op nul handhaaft, ook al zou deze in september weer positief worden.

Aan het begin van de week verhoogde de Australische Federal Reserve, als onderdeel van haar monetaire regularisatie en de strijd tegen de inflatie, haar belangrijkste beleidsrente voor de vierde keer sinds mei tot 1,85%.

De omvang van de nieuwe renteverhoging, namelijk 50 basispunten, werd algemeen verwacht door de markten. In juli bereikte de inflatie in Australië 6,1 procent. Dat is een hoogtepunt sinds 1990, maar het is ook iets minder dan de verwachte 6,3%, wat betekent dat een verhoging van 75 basispunten niet meteen nodig was.

De meer bescheiden renteverhoging verklaart grotendeels de daling van de kangoeroedollar. De munt laat echter nog steeds een stijging van 7% zien ten opzichte van de euro sinds 1 januari.

Naast het renteverschil dat beleggers ertoe aanzet hun geld in meer winstgevende valuta's zoals de AUD te plaatsen, moet eraan worden herinnerd dat de euro meer dan andere valuta's lijdt onder de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne op het oude continent.

De ECB is ook beperkter in haar mogelijkheden om de rente te verhogen, gezien de risico's van rentefragmentatie.

BBP-groei van 3,25% verwacht in 2022

Als land dat rijk is aan grondstoffen (kolen, aardgas, mineralen, enz.) en dat deze massaal exporteert naar China, zijn belangrijkste handelspartner, kon Australië, zijn economie in het eerste kwartaal redelijk op peil houden, waarbij een solide binnenlandse vraag het negatief effect teniet deed van somber weer en een toename van de import.

Het BBP steeg zodoende met 0,8% op kwartaalbasis, boven de verwachte 0,5%, terwijl consensusramingen verwachten dat de groei in het tweede kwartaal zal zijn versneld als gevolg van hogere gezinsuitgaven. Voor 2022 als geheel zijn de groeiprognoses naar boven bijgesteld tot 3,25%.

Australië is gevoelig voor veranderingen in de grondstofprijzen en is daarom afhankelijk van goede prestaties van de Chinese economie. Hoe dan ook, de sterke en historische economische banden tussen de twee landen stellen Australië in staat om cijfergegevens te publiceren die de jaloezie kunnen opwekken.

Zo is er de ononderbroken groeicyclus sinds 1991 (gemiddelde jaarlijkse groei van 3%). De groei werd ook gedreven door een sterke stijging van de vastgoedmarkt, gestimuleerd door een snelle stijging van de schulden van de huishoudens. Als zodanig weegt de cyclus van renteverhogingen zwaar door, waarbij de huizenprijzen in Australië in het snelste tempo dalen sinds de crisis van 2008.

We vermelden ook een werkloosheidspercentage bij de actieve bevolking dat rond de 5% schommelt en een staatsschuld van maar 65% van het BBP.

Investeren in de valuta?

Onder de investeringsmogelijkheden in AUD, vindt u in de selectie van Oblis de lening terug betaalbaar binnen twee jaar door Apple, waarvan het jaarlijkse rendement 3,50% bedraagt, of de obligatie met vergelijkbare looptijd van AT&T, de telecomgigant, met een jaarlijks rendement van 4%.

Een andere mogelijkheid is de obligatie van Volkswagen Financial Services Australia die ook in 2024 afloopt en een jaarlijks rendement van 4,45% biedt op basis van een prijs van 96% van de nominale waarde.

De obligatie van Ford Motor Credit, die eveneens loopt tot 2024 maar deze keer in de speculatieve categorie, levert op basis van een koers van 96,30% een jaarlijks rendement van 5,40% op.