Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Ekopak, een Belgisch goudklompje dat surft op waterrecycling

Het aandeel Ekopak, opgenomen in de Bel Small-index, wordt verhandeld in de buurt van zijn historische piekkoersen op de beurs van Brussel, surfend op een bedrijfsmodel dat erop gericht is de watervoorziening veilig te stellen.

De afgelopen dagen is de koers van het aandeel gestegen naar 20 euro, een ongekend niveau sinds de eerste handelsdagen na de beursgang die in maart 2021 plaatsvond.

In deze periode van droogte is het bedrijfsmodel van Ekopak zonder meer een schot in de roos, namelijk bedrijven in staat stellen hun waterverbruik te optimaliseren door de lozing van afvalwater in het milieu tot 70% te verminderen. En dit op basis van een gegarandeerde chemicaliënvrije manier.

Zo trekt Ekopak steeds meer industriële spelers aan met het concept "WaaS", wat verwijst naar "water as a service".

Als onderdeel van deze formule levert Ekopak "waterfabrieken" waarvoor het de installatie, de bediening en het onderhoud verzorgt door de geleverde kubieke meters gerecycled en behandeld water te factureren.

Dat helpt die bedrijven om hun waterrekening met 30 tot 40% te verlagen, aldus Ekopak. Bij de meerderheidsaandeelhouder in dit bedrijf moet ongetwijfeld de Belgische miljardair Marc Coucke worden vermeld.

9 miljard liter water

Bij de meest recente contracten die Ekopak ondertekende was er vorige week het contract dat het bedrijf afsloot om huishoudelijk afvalwater te zuiveren tot industrieel proceswater voor de Antwerpse vestigingen van TotalEnergies.

Een proces waarmee TotalEnergies het verbruik van zoetwaterbronnen aanzienlijk kan verminderen, in dit geval met 9 miljard liter of het equivalent van het waterverbruik van 280.000 inwoners.

EDF, Solvay, Borealis...

Onlangs kondigde Ekopak ook de bouw aan van een afvalwaterzuiveringsinstallatie op de NextGen-site van de haven van Antwerpen-Brugge.

De nieuwe zuiveringsinstallatie zal nabijgelegen bedrijven voorzien van hoogwaardig, duurzaam water uit de terugwinning en de filtratie van afvalwater, evenals uit het opvangen en conditioneren van regenwater.

Na projecten bij onder meer EDF, Weylchem en Solvay werd onlangs ook een referentiecontract afgesloten met het chemiebedrijf Borealis France.

Ekopak recyclet ook 90% van het afvalwater van de site van het Japanse farmaceutische bedrijf Takeda in Lessines. Het betreft zo'n 600 miljoen liter afvalwater per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van 18.000 mensen.

Ook het chemiebedrijf Eastman, de koperfilmproducent Circuit Foil in Luxemburg, de groenteverwerker Darta en de Europese pvc-producent Vynova hebben al beroep gedaan op de diensten van Ekopak.

Hoe zit het met de waardering van het aandeel?

Tegen de achtergrond van een zeer hoge koers-winstverhouding (meer dan 200x) is de waardering van het bedrijf op zijn zachtst gezegd royaal te noemen, zeker wanneer we weten dat de omzet van het bedrijf in 2021 nog geen 15 miljoen euro bedroeg.

Maar Ekopak is zeker het soort aandeel dat beleggers voor de lange termijn aanspreekt (zoals ook AirBnb & Co die nog geen winst hebben gemaakt) en die de waardering van het aandeel nog steeds aantrekkelijk vinden.

Daarnaast anticipeert de markt op een strengere regelgeving op het gebied van water in België en in Europa, wat de activiteiten van de Vlaamse groep ten goede zal komen. Het aandeel profiteert ongetwijfeld ook van het succes van duurzame fondsen (ESG), die worden geconfronteerd met een enorme kapitaalinstroom.

Ten slotte zien sommige makelaars Ekopak als een potentieel overnamedoelwit vanwege zijn "verstorende" positionering in de waterbehandelingssector.

Of deze nichemarkt inderdaad potentieel te bieden heeft, moet ieder voor zich uitmaken...