Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Waarom de obligaties van Bausch Health op een dieptepunt staan

De obligaties uitgegeven door het Canadese farmaceutische bedrijf Bausch Health (voorheen Valeant) blijven onder druk staan op de secundaire markt. Een trend die recentelijk werd versterkt door de aankondiging van de overdracht van aandelen aan een "onbeperkte" dochteronderneming, wat weegt op de schuldgraad.

De obligatie die in 2029 afloopt, een senior niet-gewaarborgde, zag de koers dalen tot ongeveer 35% van de nominale waarde, waardoor het jaarlijks rendement meer dan 27% bedraagt. Een rendement dat, in combinatie met de door Standard & Poor's toegekende rating 'CC', niet veel goeds belooft.

Op de beoordelingsschaal van S&P staat een "CC"-rating namelijk synoniem voor "hoge kwetsbaarheid. Met andere woorden:  er is een vrij grote mate van zekerheid dat het bedrijf zijn schulden niet zal kunnen betalen".

De obligatie van dezelfde emittent met looptijd tot 2027, maar van het senior gewaarborgd type, staat 5 stappen hoger op de ratingschaal met een rating "B" bij S&P. Het jaarlijks rendement bedraagt hier ongeveer 15%.

 

 

Teleurstellende beursgang, patentproblemen, renteverhogingen, aandelenoverdracht…

De daling van de koers van deze obligatie is het gevolg een stroom van ongunstig nieuws in de afgelopen maanden.

De eerste scherpe koersdaling dateert van mei met als aanleiding de beursintroductie van de dochteronderneming gericht op oogproducten (lenzen, enz.) Bausch Lomb, die ook de meest veelbelovende divisie van de groep is, een beursintroductie die niet onder de beste omstandigheden plaatsvond.

Het bedrijf lijdt ook onder de problemen rond jet medicijn Xifaxan, dat vooral wordt gebruikt voor de behandeling van het prikkelbare darm syndroom. Bausch Health is van mening dat de commercialisatie van bepaalde generieke geneesmiddelen door Norwich Pharmaceuticals op de markt zou willen brengen, niet rechtsgeldig zou zijn. De zaak zit momenteel bij de rechtbank.

Volgens Bloomberg werd de daling van de obligatiekoersen tenslotte nog versterkt toen Bausch Health aankondigde dat het 38,6% van de gewone uitstaande aandelen van Bausch Lomb heeft overgedragen aan een “onbeperkte” dochteronderneming.

Onder onbeperkt moet worden begrepen dat deze dochteronderneming niet onderworpen is aan dezelfde convenanten als die van de schuld uitgegeven door de moedermaatschappij (Bausch Health).

Deze overdracht zou het belang in Bausch Lomb buiten het bereik van de schuldeisers van Bausch brengen, wat geen goed nieuws is voor de schuldgraad van Bausch Health zelf.

Als bedrijf met een hoge schuldenlast wordt Bausch Health ook getroffen door de forse renteverhoging door de Amerikaanse Fed, een verhoging die beleggers hebben meegewogen in hun rendementseisen.

Ten slotte lanceerde het bedrijf onlangs een bod om obligaties om te wisselen, dat door het ratingbureau Fitch Rating als ongunstig werd beschouwd.

Aan de operationele kant beleeft het bedrijf gevestigd in Laval in Canada een moeilijk jaar in 2022, gekenmerkt door trage resultaten, zoals een verdere daling van de omzet tot $ 1,97 miljard in het tweede kwartaal.

Over Bausch Health

Bausch Health is een wereldwijd actief bedrijf dat een serie farmaceutische producten, medische hulpmiddelen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen ontwikkelt, produceert en op de markt brengt, voornamelijk op de therapeutische gebieden gastro-enterologie en dermatologie.

Voor het lopende jaar heeft het bedrijf zijn prognose voor de jaaromzet opnieuw verlaagd. Het gaat nu uit van een omzet tussen 8,05 en 8,22 miljard dollar (inkomsten van Bausch Lomb inbegrepen), met een schuld die aan het einde van het tweede kwartaal 20 miljard dollar bedroeg.

De hoge schuldenlast van het bedrijf opgebouwd in het vorig decennium, komt voort uit een overnamegolf gedaan onder het voormalige management van het bedrijf, dat toen Valeant heette.

Het nieuwe management wijzigde in 2018 de naam in Bausch Health, dit om het bedrijf een nieuwe impuls te geven.