Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Inflatie raakt vastgekoekt en Amerikaanse rente tegen eindejaar op 4%. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Inflatieschok doet markten wankelen

Surfend op de goede prestaties van de week ervoor bleven de beurzen het ook vorige maandag nog goed doen, maar dinsdag namen ze een zware duik vanwege het slechte inflatiecijfer in de VS voor de maand augustus. Dat kwam op jaarbasis uit op 8,3% ondanks de gedaalde energieprijs. Experten gingen uit van 8,1%. Het is vooral de onderliggende inflatie, zonder energie en voeding, waar de experten zich zorgen over maken. De S&P500 kelderde meteen met 4% en de Nasdaq met 5%. Ook de volgende dagen bleven die indexen verder zakken. De techaandelen kregen het het hardst te verduren. Op woensdag alleen al (-5,9%) smolt er 154 miljard dollar van de beurswaarde van Apple weg. De winstwaarschuwing van transportbedrijf FedEx, dat door de economische vertraging op drie continenten ter plaatse trappelt, woog ook op de algemene tendens. De titel boette vrijdag 21,5% in en de index Dow Jones Transportation – een barometer voor de economie – verloor 9% op vijf dagen tijd. Een groeiend aantal analisten denkt dat Wall Street opnieuw in de buurt van zijn jaardieptepunt, 3.670 op de S&P500, zal komen. Dat is een daling van 6% ten opzichte van de huidige koers. Op weekbasis ging de S&P500 4,77% in het rood en de Nasdaq 5,48%.

De Europese markten boden meer weerstand dan Wall Street, maar in zijn geheel genomen was het een sombere week, behalve voor de bankwaarden die konden profiteren van de renteverhogingen. De weerbaarheid van de Europese indexen is toch enigszins verrassend. Ze doen het beter dan de pessimistische pronostieken van onder andere gigant BlackRock - die een zware recessie verwacht voor het continent - over de economieën van de eurozone. Worden de beleggers zich niet bewust van de ernst van de situatie of hopen ze dat Europa zonder kleerscheuren door de winter zal komen? Wat er ook van zij, de index Stoxx 600 kalfde slechts met 2,89% af. Met de door de regering-Truss aangekondigde hervormingen als stimulans doen de Britse waarden het nog beter. De FTSE100 verloor nauwelijks 1,56%.

VS: inflatie zet zich door

8,3% op jaarbasis en 6,3% zonder rekening te houden met voedingsmiddelen en energie. De slechte Amerikaanse inflatiecijfers zijn koren op de molen van zij die beweren dat de prijsstijgingen niet meteen zullen verdwijnen. Zelfs indien ze niet langer piekhoogtes zou bereiken, riskeert de inflatie hoog te blijven doordat ze nu ook is doorgedrongen tot in de dienstensector. In augustus werd de prijsdaling van brandstof en vliegtuigtickets ruim gecompenseerd door de aanhoudende stijgingen in voedingsmiddelen, transport, huisvesting en gezondheidszorg. Een voorbeeld hiervan zijn ziekteverzekeringen, ze werden op jaarbasis 24% duurder.

Minstens 4% tegen het einde van het jaar

Sinds er inflatiecijfers gepubliceerd worden is het bijna een certitude. Ook volgende week zal de Fed de belangrijkste rente met 0,75% optrekken om dan binnen de vork van 3 tot 3,25% te landen. Vóór het einde van het jaar staan er nog twee verhogingen in de steigers, wat blijkt uit de rente op Amerikaans overheidspapier op 2 jaar die richting 3,90% gaat. Dat is bijna een half punt meer dan die voor staatsbons op 10 jaar. In de voorspellingen heerst er een consensus over een nieuwe verhoging met 0,75% in november en tegen het jaareinde zal de 4% bereikt of overschreden zijn. Daartegenover staat wel dat, als we de marktindicaties mogen geloven, beleggers in 2023 een rentedaling voorzien. Waarschijnlijk in de loop van het tweede semester.

De dollar: kampioen in alle categorieën

Het groene biljet heeft in geen 37 jaar zo hoog genoteerd tegenover het Britse pond en in geen 24 jaar tegenover de yen. Het won 14% ten opzichte van een korf met de belangrijkste valuta (DXY index). Als er zich geen daling van de rentes voordoet, wat pas halfweg 2023 verwacht wordt, en geen zware recessie op wereldschaal, zou de dollar zijn steile opgang moeten verderzetten. Volgens de economen van Citibank zou de dollar de drie volgende maanden er nog 2% bovenop doen.

Europa doet zijn winterjas aan

Ursula von der Leyen heeft het plan van de Commissie voor het oplossen van de energiecrisis uit de doeken gedaan. Ze stelt voor 180 miljard euro te halen uit een taks op de winsten van de elektriciteitsleveranciers die produceren via hernieuwbare energie. Zij doen namelijk hun voordeel met het feit dat de elektriciteitsprijs in lijn ligt met die van gas terwijl hun productiekosten heel wat lager liggen. De elektriciteitsprijs zou op 180 EUR/MWh geplafonneerd worden. Dat zou een eerste stap zijn richting de ontkoppeling van de gas- met de elektriciteitsprijs. Op 30 september zal het voorstel besproken worden door de lidstaten. Er is ook sprake van een plafond op de gasprijs, maar dat is voer voor discussie. De belangrijkste Europese gasleverancier Noorwegen is ertegen. Het land zou liever langetermijncontracten afsluiten om de prijzen te stabiliseren. De Commissie stelt zich ook vragen bij de Amsterdamse termijnmarkt TTF die als referentie dienstdoet voor de gasprijs. Die zou niet langer representatief zijn omdat hij geen rekening houdt met lng. Tot slot zouden de 27 een akkoord moeten vinden over een verlaging met 10% van het totale elektriciteitsverbruik deze winter en met 5% gedurende de piekuren.

Rusland-China: partners, maar geen bondgenoten

Het was een verzwakte en steun zoekende Poetin die afreisde naar Samarkand (Oezbekistan) voor de 22e top van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) waar alle Aziatische grootmachten aan deelnemen: voor China Xi Jinping, voor India Narendra Mori, voor Turkije Recep Tayyip Erdogan en voor Iran Ebrahim Raissi. Poetin gaf toe “de vragen en de bezorgdheid” van zijn gesprekspartners te begrijpen en verklaarde de oorlog in Oekraïne “zo snel mogelijk” te willen beëindigen. Zoals gewoonlijk speelt China dubbel spel voor zowel zijn korte- als langetermijnbelangen. Enerzijds wil het een “juistere en rationelere” wereldorde waarin het zelf de hoofdrol speelt en niet langer de VS. Anderzijds wil het ook de banden met het Westen niet doorknippen, want dat is een veel belangrijkere handelspartner dan Rusland. Het Westen is nog steeds een essentiële pijler voor de ontwikkeling van China. Het heeft namelijk de westerse technologie en kapitaal nodig.

Ondanks “de grenzeloze vriendschap” tussen de twee grootmachten profiteert China ervan om zijn pionnen verder op te schuiven in Azië en ver weg te blijven van militaire hulp aan Rusland om de sancties niet te schenden. De economische banden met Moskou worden wel aangehaald. Momenteel is China de grootste afnemer van Russisch gas en olie. De gaspijpleiding Power of Siberia 2 verbindt het Jamal-schiereiland met China en zal binnenkort de afgeschreven pijpleiding Nord Stream 2 naar Europa vervangen. In de andere richting vloeien er Chinese auto’s, smartphones en halfgeleiders naar Rusland. In het tweede kwartaal was 81% van het aantal geïmporteerde wagens van Chinese makelij en sinds het vertrek van Apple en Samsung is Xiaomi het meest verkochte smartphonemerk in Rusland geworden. Nog een voorbeeld van de Chinese aanwezigheid is dat 20% van de valutatransacties op de beurs van Moskou nu gebeuren in yuan.

Frankrijk verzacht de factuur

In 2023 zal de Franse overheid de prijsstijgingen beperken tot 15% op de energiefactuur van de gezinnen. Tegen het jaareinde zullen er cheques van 100 en 200 euro uitgedeeld worden aan 12 miljoen huishoudens met bescheiden middelen en kmo’s met een omzet van minder dan een miljoen euro zullen kunnen blijven genieten van gereglementeerde energietarieven. De Franse prijsstop voor 2023 zal de staat 16 miljard kosten. Die is minder gunstig dan de huidige omdat Frankrijk zijn deficit niet nog verder wil uitdiepen. Het begrotingstekort zou in 2023 onder de grens van 5% van het BBP moeten blijven en tegen 2027 zou het nog slechts 3% mogen zijn. De Fransen worden er ook toe aangezet hun energieverbruik te minderen. De doelstellingen van Bruno Le Maire zullen moeilijk te halen zijn, want de Franse regering heeft haar groeiprognoses voor 2023 laten zakken tot 1%. Een cijfer dat door de Banque de France gecontesteerd wordt, die gaat namelijk uit van een gemiddelde groei van slechts 0,5%. Een ander begrotingsitem is dat de regering-Borne voorlopig de successierechten niet zal verlagen en de bijdrage op de toegevoegde waarde van bedrijven (de productietaks) pas binnen twee jaar afschaffen en niet volgend jaar zoals beloofd was. Dit was een grote teleurstelling  voor de bedrijfsleiders.

Nationale overheden nemen het heft in handen

Zoals ook bij de financiële crisis in 2008 gebeurde bij banken aarzelen de regeringen niet langer om ook de controle over te nemen van energiebedrijven die er slecht aan toe zijn. Denken we maar aan EDF waarvan de Franse regering in juli aankondigde dat het zou worden genationaliseerd. De Duitse regering heeft dan weer een belang van 30% genomen in Uniper en wil de energiereus dus in handen krijgen. Het komt erop aan om te allen prijze een faillissement en een mogelijk Lehman Brothers-scenario te vermijden op de energiemarkten. Uniper was de grootste klant van Gazprom in Duitsland tot de Russische firma de pijplijn Nord Stream 1 opdoekte. Om zijn contracten na te komen is Uniper nu verplicht zich te bevoorraden op de contantmarkt waar de gasprijzen geëxplodeerd zijn. In augustus was de financiële put al opgelopen tot 5 miljard. Nadat Duitsland in april Gazprom Germania onder curatele stelde heeft het ook de activiteiten van het Russische oliebedrijf Rosneft op Duits grondgebied in handen genomen. Het deed dat ook met drie grote raffinaderijen die samen goed zijn voor 12% van de Duitse raffinagecapaciteit.

Er is ook goed nieuws

Covid-19-besmettingen gaan in dalende lijn. In de week van 5 september lag het aantal overlijdens wereldwijd op het laagste peil sinds maart 2020. Volgens de WHO is “het einde van de pandemie in zicht”. We hebben dat grotendeels te danken aan de vaccinaties, waardoor bijna 20 miljoen levens gered zouden zijn.

Het aandeel van de week

Vorige week haalden er drie ondernemingen de krantenkoppen, elk op hun eigen manier. De titel FedEx kelderde vrijdag met 21,5% na de bekendmaking van een gevoelige daling van het aantal verzonden colli’s, zowel in de VS als daarbuiten. Dat is significant nieuws omdat transportbedrijven zoals FedEx en UPS barometers zijn voor de economische activiteit.

De Amerikaanse startup Figma is een mooi succesverhaal. De collaboratieve designapplicatie schoot omhoog tijdens de lockdowns en het verplichte thuiswerken.Uit angst voor een rivaal die marktaandeel zou kunnen afsnoepen heeft de grafische softwarespecialist Adobe het bedrijf overgenomen voor het bescheiden bedrag van 20 miljard dollar, de ene helft in cash en de andere helft in aandelen.Dat is tweemaal de waarde van Figma, dat tijdens zijn laatste kapitaalronde nog 200 miljoen dollar binnenhaalde. Een mooie deal voor Dylan Field, de nauwelijks 30 jaar oude oprichter, die zijn wiskunde- en informaticastudies tegen de wil van zijn ouders stopzette en zijn eigen startup lanceerde met een beurs van Peter Thiel. Analisten vinden dat Adobe te veel betaald heeft voor Figma waardoor de titel vorige week 24% in rook zag opgaan.

We kregen ook het nieuws dat Equinor, de Noorse energiereus, zijn activiteiten in Rusland definitief heeft stopgezet met het opzeggen van de joint venture met Rosneft. Equinor zou van zijn verplichtingen tegenover Rosneft vrijgesteld zijn voor één symbolische euro. Een woordvoerder van Equinor zei dat de stopzetting van het partnership met Rosneft een “neutrale” operatie was. Alleen al in het eerste semester lag de winst na belasting van Equinor boven de 10 miljard euro en de titel klom dit jaar al 51%.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.