Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Koers aandeel Proximus op het laagste niveau sinds 2004

Proximus blijft lijden onder het wantrouwen van de analisten, de koers van het aandeel viel terug tot historische dieptepunten op de Brusselse beurs. Het Bel20 aandeel bereikte onlangs een nieuw dieptepunt sinds zijn beursgang in 2004 en tikte aan onder het niveau van 11 euro.

Optische vezel, vierde operator, inflatie

De koers van het aandeel kwam vorige week inderdaad opnieuw onder druk te staan, dit naar aanleiding van negatieve opmerkingen van de kant van de analisten van zowel Barclays als Société Générale.

De analist die het aandeel volgt voor Société Générale, Nuno Vaz, onderstreept dat hoewel het aandeel een van de slechtste prestaties in de sector liet optekenen, de koers is dit jaar met 25% gedaald, hij het moment toch nog niet aangebroken vindt om het aandeel Proximus in portefeuille te halen. 

Meer zelfs, hij adviseert om het aandeel gewoon te verkopen, tegenover een eerder advies "houden", met een koersdoel dat werd verlaagd van 25,00 euro naar...10,00 euro.

Om deze downgrading te rechtvaardigen, stelt Nuno Vaz dat de hoge kosten verbonden aan de dure uitrol van glasvezel in België, die een van de duurste in Europa zal zijn met een relatief laag rendement, nog steeds niet in de waardering van het aandeel verrekend zit. 

Hoewel de analisten verwachten dat Proximus zal profiteren van inflatie in de vorm van prijsverhogingen, wordt er te weinig rekening gehouden met een stijging van de kosten en dan op de eerste plaats wat personeel betreft.

In een zopas verschenen rapport verlaagde Barclays, dat nog steeds een advies ‘underperformer’ heeft voor het aandeel, zijn koersdoel van 14,00 naar 12,00 euro.

De Britse bankanalisten hebben hun omzetprognoses voor volgend jaar met 0,5% opgetrokken, maar de prognoses voor de bedrijfswinst (EBITDA) werden met 2,6% verlaagd.

Societe General en Barclays mogen dus toegevoegd worden aan de lijst van brokers die hun advies voor dit telecomaandeel naar beneden hebben aangepast.

Aan het begin van de maand adviseerde Morgan Stanley om de aandelen van Proximus te verkopen, dit met een koersdoel van 14 euro. Het bedrijf kampt volgens de Amerikaanse zakenbank met een schrijnend gebrek aan zichtbaarheid wat het fundamentele plaatje betreft en dit in een markt die in België in een structureel turbulente fase verkeert.

Analist Nawar Cristini doelt daarmee natuurlijk op de komst van een vierde operator in de mobiele telefonie, de uitrol van glasvezel en de mogelijke uitbreiding van Telenet richting Wallonië.

Deze analist verwacht dan ook een aanzienlijke daling van de free cashflow, waardoor het dividend niet vóór 2028 kan worden gedekt. Bij de presentatie van zijn halfjaarresultaten eind juli kondigde Proximus een dividend van 1,2 euro aan voor het boekjaar.

Gisteren nog verlaagde Credit Suisse het koersdoel naar 9,9 euro, komende van 16 euro.

Solide resultaten in het tweede kwartaal

Wat de operationele kant betreft, moet worden opgemerkt dat Proximus in het tweede kwartaal de verwachtingen overtrof en zelfs optimistische geluiden liet horen voor volledige boekjaar.

De omzet bereikte 1,44 miljard euro over de periode, of een stijging van 4,9%. Het cijfer lag ruim boven de consensusverwachting van 905 miljoen. Het bedrijfsresultaat daalde met 0,7% tot 473 miljoen en kwam daarmee eveneens boven de verwachtingen uit. De nettowinst steeg met 3,7% tot 122 miljoen euro.

Wat abonnees betreft, overtrof de verkoop van mobiele abonnementen de prognoses. Terwijl de internetabonnementen onder de verwachtingen bleven.