Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op obligatie Glencore Funding 2,5% 2030

Ook via de obligatiemarkt kan u instappen in de grondstoffensector. U kan bijvoorbeeld een van de obligaties van Glencore aankopen, een Engels-Zwitsers bedrijf dat actief is in het verhandelen en het ontginnen van grondstoffen en ook optreedt als makelaar.

Onder pari

De groep heeft al verschillende obligaties uitgegeven, hoofdzakelijk in euro en dollar. Een daarvan is een obligatie met een restduur van 8 jaar in coupures van 2.000 dollar (+/- 2.019 euro) en met een "BBB+" rating in de investment-gradecategorie bij Standard & Poor's. Op de secundaire markt is ze voor 79% van de nominale waarde van u. Beleggers strijken dus een rendement op van 5,84% op basis van een looptijd tot 1 september 2030 en een coupon van 2,5%.

Doordat de obligatie ver onder pari noteert is deze titel fiscaal aantrekkelijk voor de in België residerende belegger.

Glencore Funding is een financieringsdochter van de groep Glencore.

Over de emittent

Glencore werd in 1974 in het kanton Zug (Zwitserland) opgericht als handelshuis en is vandaag wereldwijd een van de grootste producenten en verdelers van basisproducten (zink, koper, nikkel, ijzermineralen, aluminium, ijzerlegeringen enz.). Het bezit ongeveer 150 gespecialiseerde sites waar het actief is in mijnbouw, staal, olie- en kolenproductie en het leveren van aardgas.

De onderneming telt 135.000 medewerkers en bedient hoofdzakelijk industriële bedrijven zoals staalproducenten, autoconstructeurs, energiebedrijven en petroleumraffinaderijen.

Glencore heeft ook recyclageactiviteiten ontwikkeld waarmee het koper en edele metalen kan recupereren uit bijvoorbeeld elektronica.

Op de beurs van Londen bedraagt de beurskapitalisatie van de groep bijna 62 miljard pond (+/- 71 miljard euro). Uit het recentste jaarrapport blijkt dat Glencore in 2021 een omzet van 203,75 miljard dollar realiseerde (+/- 205,69 miljard euro). De laatste bedrijfsresultaten leest u hier.