Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een rendement van 5% op jaarbasis voor de nieuwe obligatie van ArcelorMittal in euro

De staalgigant ArcelorMittal, wereldleider in zijn sector, heeft een rating in de categorie "investment grade". Het bedrijf heeft zojuist 600 miljoen euro opgehaald op de primaire markt, dit via een obligatie met een looptijd van vier jaar.

Emittent Coupon Looptijd Coupure (in Euro) Omvang (in Euro)
ArcelorMittal 4,875% 26 september 2026 100.000 600 miljoen

Met een coupon van 4,875%, werd de obligatie uitgegeven onder pari tegen 99,64% van de nominale waarde. Zodat het rendement bij uitgifte kon berekend worden op 5% . Dit is ook ongeveer het rendement dat momenteel op de secundaire markt wordt geboden.

Er is sprake van een premie van 230 basispunten ten opzichte van de marktreferentierente, d.w.z. bijna twee keer zoveel als wat de groep moest bieden bij de laatste uitgifte met een gelijkaardige looptijd.

Inmiddels hebben we de stijging van de financieringskosten, in de marge van de forse stijging van de beleidsrentes, gezien, evenals een verslechtering van de economische situatie.

De beleggers houden dus rekening met de stijgende energieprijzen die een aanzienlijke impact hebben op de resultaten van staalfabrikanten zoals ArcelorMittal. De inflatie zette de groep er ook toe aan om begin deze maand twee ovens in Duitsland te sluiten, terwijl het bedrijf ook te maken krijgt met een vraaguitval.

Er was nog een signaal dat wees op slechtere marktomstandigheden. De groep had aangekondigd van plan te zijn om tussen de 500 en 1 miljard euro op te halen. Het opgehaalde bedrag (600 miljoen euro) ligt daarmee aan de onderkant van de aangekondigde bandbreedte.

Het is mogelijk dat beleggers wat terughoudend waren in de verwachting van een versnelling van de rentestijgingen, wat het opgehaalde bedrag en/of de sterk opwaarts herziene uitgiftepremie verklaart.

15 miljard euro nettowinst

ArcelorMittal, de nummer één wereldwijd in de staalsector, baat zowel hoogovens als ijzermijnen uit en die liggen verspreid over de hele wereld.

Het bedrijf, dat ook een van 's werelds grootste uitstoters van broeikasgassen is, sloot zijn laatste boekjaar af met een omzet van 76 miljard dollar en een nettowinst van 15 miljard.

Het was de hoogste winst in de geschiedenis van de groep, dit als gevolg van de overname in 2006 van voormalig Europees staalkampioen Arcelor door de Indiase miljardair Lakshmi Mittal. Dat jaar kwam een einde aan een decennium van ups en downs, veroorzaakt door stijgende grondstoffen.