Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Stijging van zowel de rente als van ‘koning dollar’ doet markten kelderen. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Beurzen kleuren bloedrood

De voorbije week kende twee belangrijke gebeurtenissen: de verhoging van de Amerikaanse rente met 0,75% en het rechtstreekse gevolg ervan, de onstuitbare opmars van de dollar ten opzichte van andere munten. Op vijf dagen tijd won het groene bankbiljet 3,25% ten opzichte van de euro, die momenteel 0,9690 dollar waard is. Ook tegenover het Britse pond ging de dollar er 5,02% op vooruit, waarvan op vrijdag alleen al 3,59%. Dat was bij de aankondiging van een belastingverlaging door de regering-Truss. Hij wint zelfs terrein op de Zwitserse frank ondanks het feit dat de Zwitserse rente met 0,75% werd opgetrokken. Enkel de yen kon weerstand bieden doordat de Japanse centrale bank ingreep. Dat is voor het eerst sinds 1998 dat ze haar munt, die sinds begin dit jaar al 24,5% inboette ten opzichte van de dollar, ondersteunde.

Het zit er ook dik in dat de dollar zal doorstijgen omdat de Fed vastberaden is zijn beleid van renteverhogingen aan te houden. De fameuze dot plot die woensdag gepubliceerd werd voorziet een rente van 4,25-4,50% tegen het jaareinde met daarna een piek van 4,5-4,75% in het eerste kwartaal van 2023. Allemaal slecht nieuws voor de aandelen. Ze hebben er dan ook een moeilijke week opzitten. Jerome Powell ontkent de mogelijkheid van een recessie in de VS niet, in Europa komt die er quasi zeker. De Britse en Duitse economieën zijn al tot stilstand gekomen. Goldman Sachs heeft zijn doelstelling 2022 voor de S&P500 reeds verlaagd naar 3.600. Mocht de recessie echt diep worden zou de S&P500 zelfs naar 3.150 kunnen kelderen. Op weekbasis verloor de S&P500 4,65%, de Nasdaq 5,07% en de Stoxx 600 4,37%. Een van de zeldzame reddingsboeien in deze beursstorm is zoals gewoonlijk de defensieve waarden die een solide dividend uitkeren. De titel Johnson & Johnson is daar een mooi voorbeeld van.

Rentes niet te stoppen

Op enkele uitzonderingen na (China, Rusland, Turkije, Japan) hebben we met een mondiale renteverhoging te maken. Deze maand trok Zweden zijn basisrente met 1% op; de VS, de EU, Canada, Zwitserland en Zuid-Afrika met 0,75%; het VK en Noorwegen deden er 0,50% bovenop. En daarmee zal de kous nog lang niet af zijn, want de ECB heeft reeds bijkomende verhogingen aangekondigd. De Fed van zijn kant heeft zijn roadmap voor de komende maanden bekendgemaakt. Er wordt een verhoging met 0,75% verwacht in november met nog een andere van 0,50% in december, wat de Amerikaanse rente tegen eind 2022 in een vork van 4,25-4,50% zou brengen. In het eerste kwartaal van 2023 zou er nog eentje bijkomen van 0,25%, wat naar een eindrente van 4,50 tot 4,75% zou leiden. Het is weinig waarschijnlijk dat er nadien in 2023 nog verhogingen komen. De deze week gepubliceerde dot plot voorziet 3 dalingen in 2024 en 4 in 2025. Volgens de Fed zal de inflatie voor 2025 niet gedaald zijn tot de spilkoers van 2%. Ook de Amerikaanse groei is naar beneden bijgesteld: 0,2% in 2022, 1,2% in 2023, 1,7% in 2024 en 1,8% in 2025. Kortom hoge rentes, een onwrikbare inflatie en een beperkte groei met nog steeds het risico van een recessie. Niet echt om naar uit te kijken, dus.

2023: het jaar van de obligaties

U hoeft geen helderziende te zijn om te begrijpen dat de obligaties die in 2023 zullen worden uitgegeven – meer bepaald die in dollar – rendementen zullen opleveren die in lange tijd niet gezien zijn. Een ware zegen voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren. Momenteel bedraagt de gemiddelde rente voor corporate obligaties van investment-gradekwaliteit 4,65% (Moody's Seasoned Aaa Corporate Bond Yield) of 1,6% boven de Amerikaanse basisrente. Indien die rente in de eerste maanden van 2023 – zoals de Fed verwacht - een piek bereikt van 4,50-4,75% en het onderlinge verschil in rente aanhoudt, kunnen we Aaa-obligaties krijgen die 6% of meer bieden. Een niet te missen kans, want nog steeds volgens de roadmap van de Fed zouden de rentes in 2024 weer dalen. Concreet betekent dit dat die obligaties vanaf 2024 weer aan waarde winnen. Als we dat vergelijken met de nauwelijks 0,11% die de Belgische banken blijven geven op een spaarboekje terwijl de basisrente in de eurozone al 1,25% bedraagt en tegen het einde van het jaar waarschijnlijk 2%...

Opgelet voor systemische effecten!

De brutale stijging van de dollar houdt heel wat gevaar in. Doordat de Amerikaanse economie heel dynamisch blijft – de activiteitsgraad blijft op niveau ondanks de prijsstijgingen – krijgt de Fed meer ruimte om de rentevoeten op te trekken. De dollar doet daar zijn voordeel mee. Dit jaar won hij reeds 17% ten opzichte van een korf belangrijke valuta. Een dure dollar heeft trouwens inflatoire gevolgen voor de mondiale economie, aangezien olie en de meeste grondstoffen geïndexeerd zijn op het groene biljet. De stijging van de dollar, die vorige week nog een tandje bijstak, kan Europa dus in de inflatiespiraal houden waar het tracht uit te geraken. Zal de ECB ingrijpen en de euro ondersteunen zoals de Japanse centrale bank dat onlangs deed voor de yen? Heeft ze daar de middelen voor? Spaart ze niet beter haar munitie om de interne cohesie te behouden en een nieuwe staatsschuldencrisis zoals in 2010 te vermijden? Vrijdag overschreed de Duitse tienjaarsrente voor het eerst de grens van 2% terwijl diezelfde Italiaanse rente uitkwam op 4,35%. Normaal gezien is een spread van 2,5% een grens waar niet overgegaan mag worden. De reactie van de wisselmarkten wanneer er een coalitie onder leiding van Girogia Meloni aan de macht komt, zal bepalend zijn.

Poetin maar beter op zijn woord geloven

Nadat het Russische leger een zware nederlaag leed in de regio rond Kharkiv kondigde de leider van het Kremlin de gedeeltelijke mobilisatie van 300.000 reservisten aan. Eens dat nieuws wereldkundig werd gemaakt, haastten duizenden jonge Russen zich naar de grenzen om het land te ontvluchten. Ondertussen werden er verschillende annexatiereferenda gehouden in door Rusland bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne. De uitkomst van deze gemanipuleerde referenda, die vlug vlug zijn georganiseerd in oorlogszones en zonder internationale supervisie, is op voorhand gekend. De aanhechting aan Rusland zal geëist worden, zoals dat al met de Krim gebeurde. Zodra die annexatie bekrachtigd is, zal Poetin kunnen zeggen dat er “Russisch grondgebied” is aangevallen door de Oekraïners met steun van de NAVO en dat hij dus het recht heeft terug te slaan met chemische of kernwapens. “Ik bluf niet”, voegde hij eraan toe. We geloven hem best op zijn woord, want ondertussen weten we tot wat hij in staat is. De mobilisatie en het opleiden van de rekruten zal tijd in beslag nemen. Vóór volgend jaar zullen die strijdkrachten ongetwijfeld niet operationeel zijn, maar dat verandert niets aan het gegeven dat Poetin voor de vlucht vooruit kiest. Hij kan niet meer terug en het is net dat wat hem zeer gevaarlijk maakt.

Verkiezingen in Italië: helemaal rechts!

Na Zweden lijkt er in Europa opnieuw een cordon sanitaire te sneuvelen. Volgens de laatste peilingen heeft de coalitie van rechts en extreemrechts onder leiding van de “Fratelli d’Italia” van Giorgia Meloni een grote voorsprong op een verdeeld links kamp. De partij van Meloni, die vroeger zelf pro-Mussolini was, zou 24,5% van de stemmen binnenhalen, de Democratische Partij van Enrico Letta 21,5%. De kans is klein dat de coalitie de nodige 2/3 meerderheid behaalt om de grondwet te kunnen wijzigen. Het verschil in score tussen de Broeders van Italië en partner/rivaal Lega van de populist Matteo Salvini zal de machtsverhoudingen binnen de coalitie bepalen. Ondanks haar sympathie voor Viktor Orban en haar trouw aan Mussolini, die zij als een “goede politicus” bestempelt die alles voor zijn land deed, is Giorgia Meloni erin geslaagd haar partij, althans op het eerste gezicht, respectabel te maken. Ze wil vooral profiteren van de 200 miljard euro van het Europese herstelplan die er kwam opdat het land essentiële structurele hervormingen zou kunnen doorvoeren. Vandaar dat ze zich als een verantwoordelijke beheerder wil voordoen. Het zal niet lang duren voor er spanningen met Salvini aan de oppervlakte komen. Hij wil namelijk een aanvullende begroting van 30 miljard euro voor de subsidiëring van bedrijven die lijden onder de verhoogde energieprijzen. Het eerste haar in de boter?

Liz Truss gooit haar eerste kaarten op tafel

Beloofd is beloofd. Vrijdag kondigde de regering-Truss een belastingverlaging aan om de economische activiteit te stimuleren en de groei aan te wakkeren. In het kader van zijn “minibudget” heeft minister van Financiën Kwasi Kwarteng de belastingverhoging voor bedrijven van 19 naar 25%, die voorzien was door voorganger Rishi Sunak, afgeblazen. De belasting voor privépersonen wordt teruggebracht van 45 naar 40% op de hoogste schijf en de basisbelastingsvoet van 20 naar 19%. Hij schaft daarnaast de registratierechten af op de aankoop van een eerste woning, evenals de accijnsverhoging op alcoholische dranken en de btw voor toeristen. Naast nog andere pro-businesshervormingen wil hij investeringszones creëren die genieten van fiscale voordelen en infrastructuurprojecten opzetten in de transport-, energie- en telecomsector. Op termijn mikt Kwarteng op een groei van 2,5%. Het probleem met dit alles is wel dat hij meteen ook 45 miljard pond aan fiscale inkomsten door zijn vingers laat glippen. En daarbij komt ook nog meer dan 100 miljard (op twee jaar) voor steunmaatregelen om de gestegen energieprijzen op te vangen. Deze maatregelen gaat hij financieren via leningen. De meeste economen zijn van mening dat deze hervormingen de schuldgraad nog zullen verhogen zonder de groei te doen opflakkeren en volgens de oppositie zijn het vooral de rijken die zullen profiteren van al die fiscale cadeaus. Het pond boette meteen 3,43% in ten opzichte van de dollar.

Het aandeel van de week

We verwachten de kwartaalresultaten van Nike en Hennes & Mauritz (H&M). Nike is natuurlijk een wereldmerk, maar de economische context is ongunstig en de titel, met een koers/winstverhouding van 26, is duur. De verkoop van H&M (+3%) steeg dit kwartaal lichtjes. Rivaal Zara kwam beter uit de verf (+11%) ondanks een moeilijke context voor de mensen met een beperkte budget. De titel H&M heeft sinds het begin van het jaar 54% in rook zien opgaan.

Er waren nog ondernemingen die vorige week de krantenkoppen haalden. De vele schandalen en de zware verliezen die gelinkt worden aan het bankroet van fintech Greensill en fortuinbeheerder Archegos waren een smet op de reputatie van Crédit Suisse en deden de koers kelderen (vrijdag -12,40%, -55% sinds het begin van het jaar). Vandaar dat de bank besliste zijn divisie ‘Investeringen’ op te splitsen in drie delen, waaronder een bad bank waar alle risicoactiva zullen worden ondergebracht. Om te herstructureren zal de bank een deel van zijn activaportefeuille van de hand doen. Er zouden vijfduizend jobs op de helling staan.

Er was echter ook goed nieuws. De Porsche-aandelen die op de markt zijn gegooid in afwachting van de IPO zouden ruim gedekt worden. De vraag ligt zeer hoog en de introductiekoers zou in de vork van 76,50-82,50 euro uitkomen. Ook wordt het nieuwe anticovidvaccin van Pfizer-BioNTech dat tegen alle omikronvarianten werkt in Israël al toegediend. Gezien de pandemie officieel in regressie is (WHO) zullen de toekomstige resultaten van Pfizer nauwelijks in de buurt komen van die van de voorgaande jaren. In 2022 zou de omzet van Pfizer rond 100 miljard dollar uitkomen, waarvan 54 miljard voor rekening van het antivirale vaccin Paxlovid.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.