Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op eeuwigdurende obligatie Volkswagen International Finance met coupon van 3,5%

Vandaag richten we onze aandacht op de perpetual van Volkswagen International Finance met een vaste coupon van 3,5% tot in maart 2030.

Obligatie op jaardieptepunt

De in 2015 uitgegeven obligatie wordt momenteel op een jaardieptepunt verhandeld (zie grafiek). De obligatie in coupures van 1.000 euro kan namelijk rond 80% van de nominale waarde aangekocht worden terwijl dat ongeveer een jaar geleden nog 110% was. Beleggers strijken dus een rendement op van ongeveer 7% op basis van een huidige coupon van 3,5% en een vervroegde terugkoopoptie (call) op 20 maart 2030.

Indien Volkswagen International Finance dat vervroegd terugkooprecht niet uitoefent, zal de lening blijven lopen, maar wel met een aangepaste coupon. Die wordt dan vastgelegd op de swaprente in euro op 15 jaar, vermeerderd met een premie van 3,06% zoals vermeld staat in de obligatiefiche.

Achtergestelde schuld

Het rendement ziet er meteen heel verleidelijk uit voor de beleggers, maar men mag niet uit het oog verliezen dat deze obligatie voor de emittent het statuut van een junior achtergestelde schuld heeft, zelfs al noteert ze met een "BBB-" rating in de investment-gradecategorie bij Standard & Poor's. Dat is trouwens twee niveaus lager dan de "BBB+" rating van de senior schulden van de emittent.

Dit betekent dat bij een eventueel faillissement van de uitgever deze obligaties pas zullen worden uitgekeerd na de senior schulden. Er is dus een hoger risico op kapitaalverlies voor de obligatiehouder.

Het is ook mogelijk dat er clausules voorzien zijn die ervoor zorgen dat er in bepaalde - meestal extreme - omstandigheden geen coupon wordt uitbetaald.

Over achtergestelde obligaties leest u alles op Oblis School.

Entiteit van de groep Volkswagen

Emittent Volkswagen International Finance (VIF) is een 100%-dochter van automobielgroep Volkswagen. Ze is er om financieringsoplossingen aan te reiken aan de verschillende entiteiten van de Volkswagengroep. VIF haalt fondsen op, in euro of andere munten, op de kapitaalmarkten en leent ze op haar beurt uit aan de andere entiteiten van de groep. Volkswagen is een van de grootste autobouwers ter wereld en de grootste van Europa. Het bedrijf bezit wereldwijd 120 fabrieken en is commercieel actief via 10 merken, onder andere in het premiumsegment (Audi, Bentley, Lamborghini en Ducati), het sportieve (Porsche) en het meer algemene (Seat, Skoda, Volkswagen...).

UIt de laatste jaarcijfers blijkt dat het concern vorig jaar een omzet van 250,2 miljard euro boekte.

De groep zet fel in op elektrische wagens. Het heeft in die context zopas een belangrijke deal afgesloten met de Belgische materialenspecialist Umicore. Doel van die investering van 3 miljard euro is genoeg "kathoden en basismaterialen" produceren om jaarlijks 2,2 miljoen wagens mee uit te rusten en dat tot eind 2030. Hiermee verzekert Volkswagen zich van voldoende bevoorradFdoeling in essentiële onderdelen voor zijn elektrische wagens.