Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie in Noorse kroon: een rendement van 4% met AAA rating

Hogere rendementen dan in euro's, een aantrekkelijke wisselkoers en een veerkrachtige economie. De Noorse munt is een bron van diversificatie die spaarders niet over het hoofd mogen zien. Sinds het begin van het jaar is de koers van de NOK trouwens met 4% gedaald ten opzichte van de euro.

Een daling die misschien paradoxaal lijkt, wetende dat de valuta van dit rijke Scandinavische land kan rekenen op een gunstig renteverschil. In oktober 2021 was Norges Bank een van de eerste westerse centrale banken die de rente optrok. De basisrente staat nu op 2,25% en kan in de komende maanden verder omhoog tot 3%.

In oktober 2021 was Norges Bank ook een van de eerste westerse monetaire instellingen die komaf maakte met de nultarieven. De basisrente van deze centrale bank staat nu 2,25%, met 3% in zicht in de komende maanden.

Economisch gezien is Noorwegen de pandemie beter doorgekomen en het land kan nu rekenen op de sterke stijging van de prijzen voor fossiele energiebronnen om economische veerkracht te tonen, met een verwachte bbp-groei van ongeveer 3% dit jaar en iets meer dan 2% volgend jaar.

Het grootste deel van de Noorse economie gebaseerd is op zijn ondergrond, die rijkelijk bedeeld is met olie en aardgas. De olieproductie is ook de belangrijkste activiteit van dit land met 5 miljoen inwoners.

In augustus boekte Noorwegen, dat door omstandigheden de grootste aardgasleverancier van Europa is geworden, een recordhandelsoverschot van bijna 20 miljard euro, na het vorige record een maand eerder.

En toch blijft de NOK dus achter op de valutamarkt. Dit kan worden verklaard door het feit dat de kroon in tijden van risicomijding, zoals nu het geval is, de neiging heeft te depreciëren vanwege de lage liquiditeit. Waarbij de beleggers de voorkeur geven aan valuta's uit grotere economieën.

Bovendien moet worden opgemerkt dat het Noorse staatsinvesteringsfonds, het grootste ter wereld, aanzienlijke bedragen naar vreemde valuta omzet om buiten het land te beleggen wanneer de verkoop van olie en aardgas veel oplevert. 

Zo had de Bank of Norway voor september aangekondigd om elke dag een bedrag van 3,5 miljard kronen om te wisselen.

Een obligatie met een rating triple A

Voor beleggers die zouden overwegen hun spaargeld in Noorse kronen te diversifiëren, hebben we de obligatie die loopt tot 2027 van Nordic Investment Bank uitgekozen.

Het jaarlijkse rendement tot einde looptijd bedraagt bijna 4%, gebaseerd op een koers van ongeveer 96% van de nominale waarde. Wat deze lening fiscaal aantrekkelijk maakt voor Belgische ingezeten beleggers.

De obligatie heeft een rating van AAA bij Standard & Poor's en is verkrijgbaar in coupures van 10.000 kronen, wat minder is dan 1.000 euro.

Obligaties die in deze valuta zijn uitgedrukt en met een gelijkwaardige rating bieden een veel aantrekkelijker rendement dan die in euro. Een obligatie in euro met looptijd van 10 jaar en een AAA-rating levert minder dan 2% op.