Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Markten in tang gehouden door rentes. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Rentes zetten markten onder druk

De beurzen, die gans de week achteruit boerden wegens de Amerikaanse renteverhoging, wonnen vrijdag weer wat terrein na de publicatie van de werkloosheidscijfers in de VS. De werkloosheidsgraad steeg van 3,5% naar 3,7% en het gemiddelde jaarsalaris nam af, wat op een lichte terugval van de economische activiteit kan wijzen. Een conditio sine qua non om de inflatie terug te dringen. Er zijn nog enkele andere elementen die het betrekkelijke optimisme van de beleggers verrechtvaardigen. Ten eerste kunnen heel wat bedrijven met mooie resultaten uitpakken. Ten tweede is er goed nieuws vanuit China, dat zou zijn zerocovidbeleid namelijk versoepelen. De beurs van Hongkong, die sinds het begin van het jaar al bijna 40% in rook zag opgaan, veerde op met 8,73%. En ten derde lijken de Republikeinen favoriet voor de tussentijdse verkiezingen in de VS en het is algemeen geweten dat dat een pro-business partij is. Uiteindelijk zette de verhoging van de Amerikaanse rentes wel een punt achter verscheidene weken van groei. De S&P500 verloor 3,35% en de Nasdaq 5,65%. De index Stoxx 600 ging er wel 1,51% op vooruit dankzij de goede resultaten van de Europese bedrijven (BNP, Société Générale, Telefonica, Stellantis).

Renteverhoging in de VS

Zoals voorzien heeft de Federal Reserve de belangrijkste rente met 0,75 procentpunt opgetrokken waardoor ze nu uitkomt tussen 3,75 en 4%. Volgens Powell zullen er nog verhogingen komen, maar ze zullen niet meer van dezelfde grootte zijn en dat “bij de volgende vergadering of die erna”. Hij waarschuwde echter ook dat het uiteindelijke niveau van de rentes hoger zal liggen dan wat de Fed tijdens de vorige vergadering dacht en dat de centrale bank liever teveel doet dan te weinig. Een buitensporige aanscherping van de kredieten kan altijd gecorrigeerd worden, terwijl bij een te vroeg loslaten de inflatie van langdurige aard kan worden. Er mogen dus verhogingen verwacht worden van eerder 50 of 25 basispunten. De uiteindelijke rentevoet kan op 5% of meer uitkomen en zal behouden worden zolang als nodig is om de inflatie terug te dringen. Wie ervan uitging dat de Amerikaanse rentes vanaf maart of april 2023 zouden afnemen is eraan voor de moeite. Het is eerder waarschijnlijk dat de rentes gedurende gans het jaar 2023 op een hoog niveau blijven. Zelfs in de veronderstelling dat de VS een brutale landing van zijn economie kan vermijden, zullen de kapitaalhongerige bedrijven geïmpacteerd worden en sectoren als vastgoed en de bouw zullen zwaar in de klappen delen. Momenteel liggen de hypotheekrentes al boven 7%.

Democraten slaan slecht figuur

Hoe dichter de midterms eraan komen, hoe meer terrein de Republikeinen lijken te winnen. Nauwelijks een maand geleden hadden de Democraten er nog goede hoop op de Senaat te behouden, maar volgens de laatste peilingen zou dat niet meer het geval zijn. Databedrijf FiveThirtyEight berekende dat ze nog slechts 45% kans maken om de meerderheid te behouden in de Senaat. Dat betekent dus dat beide kamers verloren zullen zijn. Zoals gewoonlijk zal het weer op enkele duizenden stemmen in een vijftal cruciale staten aankomen. De Democraten claimen dat met een Republikeins Congres de democratie en de individuele vrijheid in het gedrang komen en dat er zwaar zal worden gesnoeid in de sociale programma’s. Allemaal zinloos. Momenteel is de levenskost het thema waar de Amerikanen van wakker liggen. Volgens het instituut Gallup is slechts 17% van de Amerikanen tevreden met de richting waarin het land evolueert. Het feit dat de benzineprijs met 60% is gestegen sinds Joe Biden aan het roer staat in het Witte Huis weegt zwaarder door dan het feit dat de federale overheid 16 miljoen Amerikaanse jongeren hun studieschuld heeft kwijtgescholden.

Rekening houdend met de extreme polarisatie die de VS verscheurt, betekent een Republikeins Congres en een Democratische president het begin van een zeer turbulente en onzekere periode. Net nu het Westen nood heeft aan een stabiel Amerika om een vuist te maken tegen de plannen van Rusland en China. Volgens FiveThirtyEight zijn er 199 Republikeinse kandidaten voor de tussentijdse verkiezingen die de legitimiteit van Bidens verkiezing in 2020 ontkennen. Met een Republikeinse meerderheid die de plannen van Biden, namelijk zijn Inflation Reduction Act, wil dwarsbomen en het Witte Huis dat zijn veto stelt tegen de wetsvoorstellen van de Republikeinen zal de VS voor de volgende twee jaar gegarandeerd vleugellam zijn. De Republikeinen zouden zich kunnen verzetten tegen een verhoging van het schuldenplafond indien hun eisen niet ingewilligd worden, wat de VS naar een wanbetaling van zijn overheidsschulden zal leiden. Dit is een heksenketel die nog een helser karakter kan krijgen indien, zoals verwacht wordt, Donald Trump op 14 november aankondigt zich kandidaat te stellen voor de volgende presidentsverkiezingen én minister van Justitie Merrick Garland beslist Trump voor het einde van het jaar in staat van beschuldiging te stellen.

Onheil in Engeland

Net als haar Europese en Amerikaanse tegenhanger heeft de Bank of England haar rente met 0,75 procentpunt opgetrokken. Die bedraagt nu 3%. De gouverneur van de BoE Andrew Bailey liet weten dat de vooruitzichten voor het Verenigd Koninkrijk er “zeer moeilijk” uitzien. Hij kwam met twee mogelijke scenario’s op de proppen voor het land. Ofwel zullen de intrestvoeten overeenkomen met wat de markten verwachten, met name een piek van 5,25% in 2023. In dat geval staan er het land 8 opeenvolgende kwartalen van recessie te wachten en een werkloosheidsgraad die tot 6,4% zal stijgen. De inflatie zou pas in 2025 opnieuw onder 2% duiken en het BBP zou pas in 2026 terug op zijn huidig niveau komen. Tweede scenario is dat de rentes blijven op hun huidig peil van 3%. In dat geval zal de werkloosheidsgraad slechts 5,1% bereiken, de inflatie zou binnen twee jaar opgelost zijn en de recessie zou twee keer minder erg zijn. Een duidelijk teken dat het VK vastzit tussen de hamer van de rentes en het aambeeld van de begrotingsdiscipline. Als er in de Britse begroting, die op 17 november zal worden voorgesteld door Jeremy Hunt, sprake is van drastische besparingen in de uitgaven en belastingverhogingen, zal dit de economie zwaar raken en de bevolking zal er de dupe van worden. De andere kant van de medaille is wel dat de Bank of England de rentes dan niet zal moeten optrekken en de lijdensweg van de Britten niet zal moeten verlengen. Hoe meer de regering doet om het deficit goed te maken, hoe minder de BoE zal moeten ingrijpen.

Duitsland: van de ene afhankelijkheid naar de andere

Duitsland staat voor een ingewikkeld dilemma. Het was met deze gedachte in het achterhoofd dat Olaf Scholz naar Peking vertrok voor een ontmoeting met Xi Jinping. Zijn land heeft een hoge prijs betaald voor de grote energieafhankelijkheid van Rusland, zeker toen die band werd verbroken. Volgens een in augustus verschenen studie zou Duitsland door de oorlog in Oekraïne 260 miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen. Naar wie zich dus beter te richten om er terug bovenop te komen dan naar zijn belangrijkste handelspartner buiten de EU namelijk China. De twee landen zijn aan elkaar vastgeklonken via een verstandshuwelijk, een win-winsituatie zoals Angela Merkel, die op 16 jaar 12 keer het land bezocht, al zei. In 2021 werd er handel gedreven voor een bedrag van 245 miljard, waarvan 103 miljard Duitse export. Dankzij zijn opening naar de immense Chinese markt kende Duitsland tien voorspoedige jaren. Een gouden tijd. En dankzij de aanvoer van Duitse industriële technologie kon China de westerse landen bijhalen en zelfs voorbijsteken in heel wat sectoren.

De relatie tussen het Westen en China is echter aan het veranderen. China veranderde van een  betrouwbare partner tot “systemische rivaal”. Termen die onder druk van de Groenen zijn opgenomen in het Duitse regeerakkoord. De redenen voor deze attitudewijziging tegenover China zijn algemeen bekend: dictatoriaal regime, geen respect voor mensenrechten, bedreiging van Taiwan, gestegen militaire slagkracht, deloyale concurrentie, zwaar gesubsidieerde economie en hegemonieambities. “We kunnen het ons niet langer permitteren afhankelijk te zijn van landen die andere waarden hanteren dan de onze”, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. In 2023 moet er een nieuwe strategie ten opzichte van China uitgewerkt worden om de kwetsbaarheid van Duitse bedrijven te doen verminderen. Een teken van de oplopende spanningen is dat zes Duitse ministers zijn tegen de verkoop van 35% van een containerterminal van de haven van Hamburg aan het Chinese Cosco. Ze willen niet weten van een nieuwe toegang voor “made In China”-producten. Net voor Scholz afreisde naar Peking werd er in extremis een compromis gevonden om niet te hard tegen de Chinese schenen te stampen. Cosco zal slechts 25% kunnen kopen, zonder blokkeringsminderheid.

Ondertussen zetten de Duitse grote bedrijfsleiders die Scholz vergezellen door en blijven ze contracten ondertekenen. Ze wijzen elke vorm van “ontkoppeling” af en willen niet enkel in China blijven, maar er zich ook verder ontwikkelen. Want dat is namelijk hun grootste afzetmarkt. Het chemieconglomeraat BASF gaat een reusachtige fabriek bouwen in Zhanjiang en zijn aanwezigheid in Europa afbouwen wegens de hoge energiekost. Bedrag van de operatie bedraagt10 miljard euro. De bouwer van autoaccessoires Hella gaat de capaciteit van zijn fabriek in Sjanghai verdubbelen en Aldi wil er honderden supermarkten openen. Hoe kan Duitsland dus komaf maken met die afhankelijkheid? Een serieuze breinbreker voor Duitsland en het Westen in het algemeen.

De obligatie van de week

De uitgifte van Bouygues SA met vervaldag in juni 2032 is in euro en biedt een coupon van 4,625%. Op de secundaire markt komt de prijs lichtjes boven pari uit (101,724), wat het rendement op 4,398% brengt. Standard & Poor’s bedacht de obligatie met een A- rating en Moody’s met een A3 rating, telkens investment-gradeniveau. Op de primaire markt werd de lening heel warm onthaald. Het zette Bouygues ertoe aan het emissiebedrag te verhogen. Bouygues is een bekende, Franse groep die in veel sectoren actief is: bouw,wegenbouw, vastgoed, telecom en media. Het concern stelt 200.000 mensen tewerk in 80 landen. Met het opgehaalde kapitaal wordt Bouygues een wereldleider in de multitechniekensector dankzij de overname van Equans, de multitechniekenentiteit van Engie.

Het aandeel van de week

We kijken uit naar de kwartaalresultaten van Merck, Allianz, Siemens, Bayer, Deutsche Telecom, ABN Amro, KBC, Nissan, Veolia, Richemont, AstraZeneca en Walt Disney. De firma van de beroemde muis veerde op na de lockdowns, toen de pretparken gesloten waren, maar heeft nu ook te lijden onder de waardestijging van de dollar en de inflatie die de gezinnen de hand op de knip doet houden. De merchandising, de meest winstgevende poot van Disney, draagt er de gevolgen van. Daarbij komt nog dat de streamingpoot heel veel geld opsoupeert en verlieslatend blijft. In het recentste kwartaal telde Disney+ 152,1 miljoen abonnees, 221 miljoen als we er dochters Hulu en ESPN+ bijnemen. Voor dit kwartaal verwacht onderzoeksbureau Zacks 10 miljoen extra abonnees voor Disney+. Net als rivaal Netflix biedt Disney+ nu ook een goedkoper abonnement aan met reclame. Disney boette sinds het begin van het jaar bijna 36% in, maar volgens Zacks is het aandeel niet echt goedkoop en het bureau neemt een neutraal standpunt in betreffende de titel.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.