Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Kinepolis wint marktaandeel in Canada, koers van het aandeel veert op

Kinepolis was vrijdag een van de sterkste stijgers op de Brusselse beurs, het aandeel won 3,71% en noteert nu boven 40 euro per aandeel. Dit gebeurde tegen de achtergrond van positief nieuws uit Canada.

In een rapport waarin de bank haar advies om het aandeel te kopen en haar koersdoel van 65,00 euro herbevestigde, merkte ING op dat Kinepolis in het derde kwartaal aanzienlijk betere prestaties had neergezet dan concurrent Cineplex, de marktleider in Canada.

Kinepolis is sinds de overname van de Landmark Cinemas keten en haar 40 zalen in december 2017 aanwezig op de Canadese markt.

Cineplex meldde vorige week donderdag dat het bezoekersaantal in zijn zalen in het derde kwartaal met 34% is gestegen, tegenover een stijging van 48% bij Kinepolis. De sterke prestaties van de Belgische groep in Canada blijken ook uit de gemiddelde opbrengst per bezoeker.

"Kinepolis zag in het derde kwartaal buiten een hogere kaartverkoop ook meer drank- en snackopbrengsten per bezoeker en dus ook op dit gebied presteerde het Belgische bedrijf beter dan Cineplex", aldus de ING analisten.

Aandeel noteert nog steeds onder de niveaus uit 2019

Dit is positief nieuws voor de bioscoopketen, waarvan het aandeel op de beurs nog steeds op zoek is naar het niveau van vóór de gezondheidscrisis. De Belgische marktleider in de bioscoop sector stelde echter min of meer gerust bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten eind oktober.

Waar het tweede kwartaal van het jaar veelbelovend was, getuige een stijging van het aantal bezoekers tot 87% van dat in het zelfde kwartaal van 2019, viel dit percentage in het derde kwartaal terug tot 74,3%. Kinepolis verwelkomde in totaal 7,4 miljoen mensen in de 8 landen waar het actief is.

Een verzachtende omstandigheid was dat het weer niet bepaald aanmoedigde om zich in donkere kamers op te sluiten, dit in combinatie met een dunner filmaanbod. Maar daar had Kinepolis tijdig voor gewaarschuwd.

“Zoals we hadden verwacht, hebben we een zwakker kwartaal achter de rug door het uitblijven van sterke nieuwe filmreleases”, aldus Eddy Duquenne, de topman van de groep.

Kinepolis kon echter de omzet per bezoeker, een belangrijke factor in deze sector, verhogen dankzij een stijging van de gemiddelde ticketprijs en meevallende verkopen van snacks en dranken.

Het resultaat is een proportioneel hogere omzet in vergelijking met het derde kwartaal van 2019, ondanks minder bezoekers, Wat een teken is van het prijszettingsvermogen van Kinepolis.

Op weg naar een succesvol vierde kwartaal

Het huidige kwartaal zou beter moeten worden in termen van bezoeken, aangedreven door een aantrekkelijker aanbod aan films.

We denken daarbij aan het tweede deel van "Black Panther" dat sinds de release voor uitverkochte zalen zorgt.

De sequel van Avatar, 13 jaar na de eerste film, zal naar verwachting het aantal bezoekers doen stijgen. Deze film is 
tot op de dag van vandaag de grootste hit aan de kassa uit de geschiedenis van het bedrijf.

Analisten zijn optimistisch

Hoewel de koers van het aandeel sinds 1 januari 2022 met 27% is gedaald en met 34% sinds het hoogtepunt opgetekend in februari 2020, is de consensus bij de analisten positief over Kinepolis. De 6 analisten die het aandeel volgen hebben allemaal een koopadvies.

De koersdoelen schommelen tussen 61,00 euro (Kepler Cheuvreux) en 74,00 euro (KBC Securities).

Het gemiddelde verwachte koersdoel bedraagt 65,67 euro, wat neerkomt op een opwaarts potentieel van 61% op basis van de laatste slotkoers van 40,7 euro.