Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Ageas: een aandeel met een dividendrendement van 9%

Ageas, de meerderheidsaandeelhouder van AG Insurance, behoort meer dan ooit tot de meest genereuze en stabiele aandelen in termen van dividenduitkeringen op de Brusselse beurs.

Op basis van de prognoses van de analisten en de huidige koers van het aandeel zou de uit de as van het voormalige Fortis geboren verzekeraar dus de komende jaren een bruto dividendrendement moeten bieden van tussen de 8 en 9%.

Terwijl dit aandeel uit de Bel20 dit jaar enige tegenwind ontmoet mogen de aandeelhouders op basis van de laatste resultaten zeker zijn van het dividendrendement, wat ongetwijfeld een doorslaggevende factor is", aldus analisten van ING in een onlangs verschenen rapport over de verzekeraar. 

Merk op dat dit aandeel momenteel onder het niveau van 38 euro wordt verhandeld, of een daling van 17,5 procent sinds het begin van het jaar. De koers dook vooral lager na de winstwaarschuwing die op 27 oktober de wereld werd ingestuurd en die een waardevermindering van 175 miljoen euro aan het licht bracht.

Op de achtergrond de daling van de Chinese aandelenmarkten waaraan Ageas is blootgesteld in het kader van zijn activiteiten in Azië, maar ook de inflatie in het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Daarmee zal de aanvankelijke nettowinst doelstelling van één miljard moeilijk te halen zijn, waarschuwde het management.

 

"Sterke onderliggende prestatie"

Ondanks deze afschrijving zijn analisten het erover eens dat Ageas in het derde kwartaal sterke onderliggende prestaties heeft geleverd en dan met name in Azië in de vorm van een groei van de verzekeringspremies. “Wat de waarde op lange termijn bevestigt die we blijven zien bij Ageas", aldus KBC Securities-analist Thomas Couvreur.

"De tegenwind waarmee Ageas momenteel wordt geconfronteerd, is duidelijk tijdelijk van aard. De markten, en dan met name in China, zullen zich op een bepaald moment stabiliseren en vervolgens herstellen, wat de deur opent voor aanzienlijke kapitaalwinsten", zei hij.

ING merkte van haar kant op dat, afgezien van de marktontwikkelingen, de grootste onzekerheid voor het aandeel het conglomeraat Fosun is. Deze laatste is met participatie van 10% de belangrijkste aandeelhouder van Ageas. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de Britse activiteiten, die in het derde kwartaal ondermaats presteerden in de sector niet-leven.

Berenberg van zijn kant onderstreepte dat in België, waar Ageas de Belgische nummer 1 is in levensverzekeringen en nummer 2 in niet-leven, de hoge prijszetting een handicap vormt De helft van de polissen is namelijk geïndexeerd aan de inflatie.

Meningen van de analisten zijn verdeeld

Wat het potentieel van dit aandeel betreft zijn de analisten eerder verdeeld. 10 hebben een neutraal advies (‘houden’, 4 geven een koopadvies en 5 raden om te verkopen.

Het gemiddelde door Bloomberg berekend koersdoel bedraagt nog steeds 43,46 euro over een tijdshorizon van twaalf maanden, wat een opwaarts potentieel van 12,1% vertegenwoordigt op basis van de laatste slotkoers.