Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Adidas: coupon van 3,125% voor nieuwe obligatie op zeven jaar

Enkele dagen geleden heeft de Duitse sportartikelenfabrikant het equivalent van een miljard euro aan nieuwe obligaties geplaatst op de primaire markt. De operatie viel erg in de smaak bij de beleggers. Dit zijn de recentste prijzen op de secundaire markt.

Adidas pakte uit met twee nieuwe obligaties, telkens voor een bedrag van 500 miljoen euro. De obligatie op 3 jaar kreeg een coupon mee van 3% en die van 7 jaar een coupon van 3,125%.

Emittent Coupon Looptijd Coupure (in EUR) Hoofdsom (in EUR)
Adidas AG 3,000% 21/11/2025 100.000 500 miljoen
Adidas AG 3,125% 21/11/2029 100.000 500 miljoen

De obligatie met een looptijd van zeven jaar bijvoorbeeld wordt nu op de secundaire markt verhandeld aan 100,13% van de nominale waarde, wat overeenkomt met een rendement van 3,10% op basis van een vervaldag op 21 november 2029 en een coupon van 3,125%.

De coupure is 100.000 euro en de rating bij Standard & Poor's ligt op A+ in de investment-gradecategorie.

De fondsen zullen worden aangewend voor algemene bedrijfsdoelstellingen, meer bepaald voor de terugkoop van een converteerbare obligatielening van 500 miljoen euro met vervaldag in september 2023, aldus Adidas.

Grote interesse, ondanks Kanye West

Het Duitse sportmerk gaf ook mee dat de operatie overschreven werd: een vraag die 3,5 keer zo hoog lag als het aanbod. De obligatiehouders lijken zich dus niet al te veel zorgen te maken over de stopzetting van de lucratieve samenwerking van de groep uit Herzogenaurach met de Amerikaanse rapper Kanye West (Ye). Adidas schat dat het inkomstenverlies ten gevolge van het stopzetten van dit partnerschap tegen het einde van het jaar zal uitkomen op 500 miljoen euro, wat het bedrijf ertoe aanzette zijn prognoses te verlagen voor gans het boekjaar.

De fabrikant van sportmateriaal heeft onlangs de CEO van historische concurrent Puma, Bjorn Gulden, weggekaapt, maar moet ook rekening houden met een vertraagde vraag op de westerse afzetmarkten en een dalende verkoopstrend in China. "Hierdoor zitten we nu in gans de sector met grote stocks, wat tot grote promotieacties zal leiden gedurende de rest van het jaar, wat dan weer op onze inkomesten zal wegen", verklaarde Harm Ohlmeyer, financieel directeur van Adidas, in het persbericht over de kwartaalresultaten.

Omzet van meer dan 21 miljard euro

Adidas ontwerpt, ontwikkelt, verkoopt en verdeelt schoenen, kleding, uitrusting en accessoires voor een breed gamma aan sport- en fitnessactiviteiten. Uit de laatste jaargegevens blijkt dat de onderneming vorig jaar met haar 61.400 medewerkers een omzet van 21,23 miljard euro realiseerde.

Op de beurs van Frankfurt is Adidas ongeveer 24,8 miljard euro waard. Een van de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf is de Belgische holding GBL (7,14% van het kapitaal op 30 september 2022).