Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Microsoft: beleggen in een AAA-obligatie met een rendement van meer dan 4%

De obligatie met een restduur van 4 jaar van informaticareus Microsoft noteert rond 93,53% van de nominale waarde op de secundaire markt. Twaalf maand geleden was dat nog iets meer dan 104%. Een rechtstreeks gevolg hiervan is dat beleggers een rendement ontvangen van 4,3% voor een titel met de best mogelijke ratings.

Deze lening in coupures van 2.000 dollar met een uitgiftebedrag van 4 miljard heeft namelijk een AAA rating bij Standard & Poor's en Fitch Ratings en een Aaa rating bij Moody's. Dat is telkens de best mogelijke rating in de investment-gradecategorie.

Gezien de obligatie met vervaldag op 8 augustus 2026 en coupon van 2,4% op de secundaire markt wordt verhandeld met een mooie korting, betekent dat voor een in België residerende belegger dat een deel van het rendement niet wordt belast, namelijk de gerealiseerde meerwaarde bij een verkoop of aflossing.

Office, Cloud, LinkedIn, Skype…

Met een omzet van 176 miljard dollar (+/- 171,3 miljard euro) voor het boekjaar 2021 (afgesloten eind september) hijst Microsoft zich bij de informaticagiganten, meer bepaald in de softwaresector, waar de onderneming een breed gamma softwarelicenties en abonnementsproducten en -diensten aanbiedt, waaronder het besturingssysteem Windows dat op de overgrote meerderheid staat van alle computers ter wereld.

De Amerikaanse multinational staat historisch gezien bekend om zijn succesvolle kantoorsoftwarepakket Office (met onder andere tekstverwerker Word, rekenblad Excel en presentatiesoftware PowerPoint), maar Microsoft is ook wereldwijd de nummer twee in cloudcomputing. Dat gaat concreet over dataflow, websites van bedrijven en software voor klantenbeheer die vanop afstand opgeslagen en beheerd worden op servers, in plaats van op een lokale server of een pc.

Het bedrijf van Bill Gates voerde ook een beleid van overnames en diversificatie waardoor het nu eveneens het LinkedIn-netwerk en berichtendienst Skype in handen heeft. De groep Microsoft is tevens aanwezig in de gamingsector met de Xbox-console en de daarbij behorende diensten (abonnementen, community, multigaming...). De groep onder leiding van Satya Nadella heeft nog een stevigere positie ingenomen binnen de sector met de overname begin dit jaar van Activision Blizzard (gameontwikkelaar en -uitgever) voor 69 miljard dollar (+/- 67,2 miljard euro).

Op Wall Street kan het bedrijf uitpakken met een beurswaarde van ongeveer 58,5 miljard dollar (+/- 57 miljard euro).