Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Twee nieuwe obligaties voor ArcelorMittal

Staalgroep ArcelorMittal heeft zich onlangs tot de beleggers gewend op de schuldenmarkt. Om ze ervan te overtuigen hun geld uit te lenen heeft de groep een serieuze prijs moeten betalen met coupons van meer dan 6,5%. De obligaties zijn nu verkrijgbaar op de secundaire markt.

ArcelorMittal haalde in totaal 2,2 miljard dollar (circa 2,14 miljard euro) op gespreid over twee looptijden (november 2027 en 2032).. De coupons bedragen respectievelijk 6,55% en 6,80%. De coupure is 2.000 dollar.

Emittent Coupon Looptijd Coupure (in USD) Hoofdsom (in USD)
ArcelorMittal SA 6,55% 29/11/2027 2.000 1,2 miljard
ArcelorMittal SA 6,80% 29/11/2032 2.000 1,0 miljard

De obligatie ArcelorMittal met vervaldag op 29 november 2032 en een coupon van 6,8% bijvoorbeeld noteert nu op de secundaire markt aan 101,18% van de nominale waarde, goed voor een rendement van 6,63%. Dat is een genereuze vergoeding voor een lening met een BBB- rating bij Standard & Poor's, het laagste niveau in de investment-gradecategorie.

De rating van de nieuwe obligatie ligt in lijn met deze die de groep zelf kreeg van Standard & Poor's. Van Moody's kreeg de staalgroep een Baa3 rating, helemaal onderin de investment-gradecategorie.

Companhia Siderurgica do Pecem

ArcelorMittal heeft aangegeven dat de binnengehaalde fondsen deels gebruikt zullen worden voor de financiering van de overname van het Brazilaanse Companhia Siderurgica do Pecem (CSP). Een overname die vorige zomer werd aangekondigd en onder het goedkeurend oog van Moody's als "positief" werd bestempeld. Volgens de kredietbeoordelaar verbetert dit het profiel van de staalgroep aangezien het bedrijf vergroot en het geografisch gediversifieerder is, maar ook het toekomstig groeipotentieel dat CSP biedt is een pluspunt.

ArcelorMittal, met hoofdzetel in Luxemburg, is een van de grootste geïntegreerde staalbedrijven ter wereld. Uit het jaarrapport 2021 van de groep  blijkt dat er in 2021 een jaarproductie van 69 miljoen ton ruw staal werd behaald, dat er 63 miljoen ton staal werd verscheept en dat de omzet afklokte op bijna 76,6 miljard dollar (circa 74,6 miljard euro).

Er werd ook 51 miljoen ton ijzererts geproduceerd.

De groep is aanwezig in meer dan 60 landen, heeft (staal)activiteiten lopen in 16 landen op vier continenten en stelt ongeveer 158.000 mensen tewerk.

Op de beurs van Parijs kan ArcelorMittal een beurskapitalisatie van circa 22,3 miljard euro voorleggen.