Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

5 fiscaal aantrekkelijke obligaties voor Belgische ingezeten beleggers

Hoewel de roerende voorheffing 30% van de obligatiecoupons afroomt, zijn er manieren om deze belastingdruk aanzienlijk te beperken. Eén manier is om obligaties te kiezen met een lage coupon en een prijs die onder pari is. Oblis selecteerde een paar van die obligaties.

Elke fiche waarnaar wordt verwezen in de selectie van Oblis informeert de belegger over het gewicht van de belasting. Die belasting is van invloed is op het rendement van een obligatie, meer bepaald via de Effectieve Belastingvoet of E.B.V

Hoe lager dit tarief, hoe meer de obligatie fiscaal aantrekkelijk is. Voor meer details over dit onderwerp nodigen we u uit om ons artikel op Oblis School te raadplegen.

De Belgische staatsobligatie: een E.B.V van… 0% en een rendement van 2,5%

In de categorie fiscaal aantrekkelijke obligaties kan het moeilijk beter dan de Belgische staatsobligatie 2027, waarvan de coupon nul is. Deze obligatie is beschikbaar in coupures van 100 euro.

Als deze coupon nul is, komt dat doordat de obligatie werd uitgegeven toen de rente het laagst was in de eurozone, d.w.z. geruime tijd voordat de verandering in het monetaire beleid van de ECB een scherpe stijging van de obligatierendementen veroorzaakte. En dus tevens ook een daling van de prijzen van de uitstaande obligaties.

Daarbij kelderde de prijs van de onderzochte obligatie tot 89% van de nominale waarde, zodat het jaarlijkse rendement steeg tot 2,50% netto.

Netto, want zoals vermeld in de inleiding heeft de roerende voorheffing van 30% enkel invloed op het bedrag van de coupon, en niet op het rendement. En aangezien de coupon nul is, wordt het rendement dus niet beïnvloed door de belasting!

Siemens Financiering: een E.B.V van 6% en een rendement van 3%

Ook de obligatie van de Siemens Financieringsmaatschappij (SFM), die in 2034 op vervaldag komt, ziet zijn coupon zeer weinig beïnvloed worden door het gewicht van de belasting. De coupon bedraagt ​​0,50% procent, terwijl de koers onder pari noteert (76% van de nominale waarde). Dat maakt een rendement van 3% mogelijk.

Siemens Financiering is verantwoordelijk voor het werven van fondsen voor de gelijknamige Duitse industriereus, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van elektronische en elektrotechnische apparatuur.

Net als de Belgische Staat kan dit paradepaardje van de Duitse economie (meer dan 60 miljard omzet), rekenen op een "Investment Grade" kwaliteitsrating. Die rating bedraagt namelijk "A+" bij Standard & Poor's.

BASF: een E.B.V van 11% en een rendement van 2,50%

De obligatie met een coupon van 0,875% die loopt tot 2027 van de Duitse chemiegigant BASF is een ander voorbeeld van een fiscaal aantrekkelijke  obligatie, rekening houdend met een Effectieve Belastingvoet van 11%.

Verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro, kan ze worden gekocht tegen 92,50% van de nominale waarde. Waardoor het rendement piekt op 2,50%.

BASF, dat jaarlijks meer dan 80 miljard omzet genereert, mag ook rekenen op een "Investment Grade" kwaliteitsrating, namelijk "A" bij Standard & Poor's.

Alphabet: een E.B.V van 9,2% en een rendement van 4%

In dollar kozen we voor de obligatie van Alphabet, het moederbedrijf van Google, verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar. Met deze obligatie realiseert de belegger een jaarlijks rendement van 4% op basis van een koers van 81% van de nominale waarde.

De looptijd draagt tot 2030 met een coupon van 1,10% en een E.B.V van 9,2%.

De nummer 1 van de wereld in advertentie-inkomsten (voornamelijk via YouTube en Google Search), heeft een rating "AA+" bij Standard & Poor's, slechts één streepje verwijderd van de allerhoogste rating "triple A". Wat de kwaliteit en de kracht van de balans van de techgigant garandeert.

Apple: een E.B.V van 8% en een rendement van 4,40%

Eveneens verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar, is de obligatie van Apple met looptijd tot 2025 fiscaal aantrekkelijk.

Op basis van een koers van 93% van de nominale waarde, biedt deze obligatie uitgegeven door het appelmerk een rendement van 4,40%, met een E.B.V van 8%.