Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Coupon van 3% voor euro-obligatie Mercedes-Benz CA Fin 2027

De lijst met obligatie-uitgiftes van Mercedes-Benz is vrij uitgebreid. De Duitse groep is bijvoorbeeld ook aanwezig met zijn Canadese poot. Die heeft rond het jaareinde 750 miljoen euro geleend met een uiterste vervaldag binnen vier jaar. Het is opmerkelijk dat de coupure slechts 1.000 euro bedraagt.

Bij de laatste handel op de secundaire markt noteert de obligatie Mercedes-Benz CA Fin met een looptijd tot 23 februari 2027 en een coupon van 3% aan 99,70% van de nominale waarde. Beleggers strijken dus een rendement van 3,08% op.

De obligatie heeft mooie ratings in de investment-gradecategorie: A- bij Standard & Poor's en A3 bij Moody's.

Financiering Canadese entiteiten

Beleggers die deze obligatie aankopen lenen hun geld uit aan Mercedes-Benz Finance Canada, een 100%-dochter van Mercedes-Benz Group AG. Het is een entiteit die fondsen ophaalt op de markten (in Canada en daarbuiten) om het geld dan uit te lenen aan de andere Canadese entiteiten van de Duitse autoconstructeur.

In Canada houdt de groep Mercedes-Benz zich vooral bezig met het verdelen van auto's voor particulieren van het merk Mercedes-Benz. Daarnaast biedt het bedrijf ook bepaalde diensten aan zoals autofinanciering voor zijn concessiehouders en hun klanten. Daar hoort tevens retailfinanciering bij en leasing, de voorraden van de verdelers en andere financieringsnoden.

Beursgang vrachtwagenactiviteiten

De activiteiten in Canada omvatten ook de verkoop van vrachtwagens en andere commerciële voertuigen onder de merken Freightliner, Western Star en Thomas Built Buses, tesamen met de bijbehorende financiële diensten. Deze activiteiten horen niet langer bij moederbedrijf Mercedes-Benz Canada. Dit gebeurde in december 2021 toen Daimler Truck naar de beurs gebracht werd en zich afscheurde van de Duitse autobouwer Mercedes-Benz (het vroegere Daimler).

Ondanks de "totale en onvoorwaardelijke steun van moederbedrijf Mercedes-Benz AG", zoals het staat te lezen in het laatste halfjaarrapport van de Canadese dochter, blijft Mercedes-Benz Canada Finance toch vooral afhankelijk van hoe gezond de - Canadese - automarkt is om aan zijn financiële engagementen te voldoen.

Omzet van bijna 168 miljard euro

Uit de recentste jaarcijfers blijkt dat Mercedes-Benz AG zelf in 2021 een omzet boekte van 168 miljard euro (+9% op jaarbasis), hoofdzakelijk dankzij de forse vraag naar premiummodellen. De groep die werkt via de merken AMG, Mercedes-EQ, Maybach en Athlon (leasing) heeft in datzelfde jaar 2,3 miljoen wagens aan de man gebracht.

De recentste kwartaalresultaten leest u hier.

Op de beurs van Frankfurt kan de groep uitpakken met een beurskapitalisatie van bijna 72 miljard euro.