Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

4 obligaties met zeer (zeer) weinig verlopen intresten

Beleggers (natuurlijke personen) woonachtig in België hebben er alle belang bij om op zoek te gaan naar obligaties waarvan het aantal dagen met verlopen rente beperkt is. Oblis komt nog eens terug op dit thema en selecteerde enkele obligaties met weinig verlopen intresten.

Om verstandig te beleggen in obligaties is het inderdaad belangrijk om rekening te houden met de fiscale gevolgen van uw beleggingen. Oblis besteedt regelmatig aandacht aan de voordelen verbonden aan obligaties die onder pari kunnen worden gekocht, maar ook obligaties met weinig verlopen rentedagen verdienen het om onder de aandacht te worden gebracht. 

Laten we het voorbeeld nemen van een belegger die een buiten België uitgegeven obligatie koopt (*) waarvan de jaarlijkse coupon 10 dagen later zal worden betaald. Deze belegger zal op de eerste plaats de 355 dagen aan verlopen rente moeten betalen aan de verkoper van de obligatie (365 dagen minus 10 dagen). Nog belangrijker is dat diezelfde belegger, wanneer de coupon wordt onthecht, de roerende voorheffing van 30% moet betalen op de coupon van deze obligatie. Terwijl hij die uiteindelijk maar 10 dagen in bezit had.

Belgische ingezeten beleggers hebben er dus alle belang bij om op zoek te gaan naar obligaties waarvan de verlopen rente niet te hoog is opgelopen. We willen u eraan herinneren dat het bedrag aan opgebouwde rente beschikbaar is op al onze obligatiefiches.

Jaguar Land Rover: 4 dagen opgelopen rente

Van de obligaties die onlangs hun coupon hebben uitbetaald, viel onze blik allereerst op de obligatie die tot 2024 loopt en die werd uitgegeven door deze Britse autoconstructeur. De coupon van 2,20% werd op 15 januari uitgekeerd door het bedrijf dat met Jaguar en Land Rover twee luxemerken in portefeuille heeft. De obligatie in kwestie is verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro nominaal, of ongeveer 96.700 euro op basis van de huidige koers van 96,70%. Ze heeft een rating "B+" bij Standard & Poor's en valt daarmee in de speculatieve categorie. Extra informatie kan u vinden in het artikel van Oblis dat deze week is gepubliceerd en dat nader ingaat op de positieve evolutie van de verkopen bij dit bedrijf.

De nieuwe obligatie RCI Banque: 6 dagen opgelopen rente

Een artikel gewijd aan obligaties met weinig verlopen rente biedt ook de gelegenheid om eraan te herinneren dat deze specifieke categorie ook nieuw uitgegeven obligaties omvat. We brengen daarom de nieuwe obligatie van RCI Banque onder de aandacht. Het betreft de financiële tak van Renault, die zojuist 750 miljoen euro heeft opgehaald via een lening met looptijd tot 2026 en die een coupon draagt van 4,625%. Deze obligatie van RCI Banque, die een rating "BBB-" heeft bij Standard & Poor's, is verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro.

Walt Disney: 6 dagen opgelopen rente

In dollar dit keer, verkrijgbaar in coupures van 2.000, werd de halfjaarlijkse coupon van de obligatie van Walt Disney die loopt tot 2031 een paar dagen geleden uitbetaald. De obligatie in kwestie noteert aan een koers van 88%, wat de obligatie fiscaal nog aantrekkelijker maakt voor de Belgische ingezeten belegger. Walt Disney, waarvan de beurskoers de afgelopen weken is gestegen na de terugkeer van Bob Iger als topman, krijgt van Standard & Poor's een rating "BBB+" in de categorie Investment Grade.

ArcelorMittal: 3 dagen opgelopen rente

Deze obligatie, uitgegeven door de wereldleider in de staalsector, scoort twee stappen lager op de ratingschaal van Standard & Poor's en heeft onlangs ook zijn coupon van 3,60% uitbetaald. Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar, kan deze lening worden gekocht aan een koers van 98%, wat het jaarlijkse rendement op 5% brengt.

Opmerking

(*) Voor obligaties uitgegeven in België zal de koper meestal een vergoeding krijgen wat betreft de roerende voorheffing met betrekking tot het deel van het jaar waarin hij of zij de obligatie niet in bezit had.