Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Tereos oogst meer dan verwacht op obligatiemarkt

Een groot succes voor Tereos op de obligatiemarkt. De coöperatieve groep, de tweede grootste suikerfabrikant ter wereld, oogstte meer cash dan voorzien dankzij een aanhoudende vraag naar zijn nieuwe lening met een looptijd van vijf jaar.

Het uiteindelijke bedrag werd afgeklokt op 350 miljoen euro - oorspronkelijk werd er op 300 miljoen gemikt - "wegens een sterke vraag van de beleggers en een positieve reactie van het kredietprofiel van Tereos", aldus een persbericht van de onderneming.

Tereos met hoog prijskaartje

Met een genereuze coupon van 7,25% betaalt de groep een hoog prijskaartje voor deze nieuwe obligatie die loopt tot 15 april 2028 en a pari (100% van de nominale waarde) werd uitgegeven.

De recentste prijzen gaan de goede richting uit met een koers van 100,62%, wat een rendement van 7,10% oplevert.

De coupure bedraagt 100.000 euro en de rating is BB- bij Standard & Poor's in de (speculatieve) high-yieldcategorie.

De lening werd uitgegeven door Tereos Finance Group 1 SA, een dochter van de groep Tereos.

De fondsen zullen worden ingezet om bestaande obligaties die in 2023 op vervaldag komen te herfinancieren, maar dat is niet alles. De opgehaalde cash zal ook gebruikt worden voor algemene werkingskosten.

Omzet van meer dan 5 miljard euro

De coöperatieve groep Tereos werkt samen met 12.000 partners. Zijn belangrijkste activiteiten zijn de productie en verkoop van suiker en gesuikerde producten, alcohol, zetmeel, tarweproteïnen en bio-energie.

Met zijn 48 industriële sites verspreid over 18 landen en de inzet van 23.000 werknemers realiseerde Tereos een omzet van 5,09 miljard euro in het boekjaar 2021/2022 (afgesloten eind maart 2022), een stijging van 18% aan een courante wisselkoers.

Nieuwe strategie

Bij de presentatie van zijn resultaten gaf Tereos meer uitleg over zijn nieuwe strategie die steunt op een verhoogde rentabiliteit, het genereren van een positieve cashflow, de afbouw van de schulden en een betere vergoeding voor zijn partners. Hiermee wil de groep afscheid nemen van een strategie die focuste op volume en externe groei.

S&P en Fitch verhogen rating

De jaarresultaten zetten kredietbeoordelaars S&P en Fitch ertoe aan om in juli 2022 de ratings van de groep te verhogen. Bij S&P ging het van B+ naar BB- en bij Fitch van BB- naar BB.

S&P liet weten er vertrouwen in te hebben dat de groep zijn marges op niveau zal kunnen houden binnen een context van kosteninflatie.

Fitch bevestigde dan weer het vertrouwen in het feit dat het bedrijf de hefboomwerking van zijn schulden op een lager niveau zal kunnen houden.

Wat dat betreft geven we nog mee dat de nettoschuld van Tereos eind september 2022 2,4 maal zo hoog lag als het bruto-exploitatieoverschot (ebitda), dat is lager dan eind maart 2022 (x 3,5) en maart 2021 (x 5,5). Dit blijkt uit de recentste resultaten.