Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Wind van optimisme waait over de economieën. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Markten in lijn met resultaten

Er was weinig beweging op de beurzen de voorbije week. Op Wall Street was vrijdag een uitstekende beursdag (S&P500: +1,89%, Nasdaq: +2,66%) waarbij alle verlies van de vorige drie dagen werd weggeveegd. De evolutie van de rentevoeten blijft de grootste zorg voor beleggers, maar in afwachting van de volgende beslissing van de Fed en de ECB zijn het de prestaties van de bedrijven die op de voorgrond treden. Met 7,66 miljoen nieuwe abonnees en een brutomarge van 7% scoren de resultaten van Netflix voor KW4 beter dan verwacht. Vrijdag klom de titel 8,46%. Reed Hastings, de oprichter van Netflix en een ware streamingpionier, maakte van de gelegenheid gebruik om zijn vertrek aan te kondigen. In tegenstelling tot Goldman Sachs dat met teleurstellende resultaten op de proppen kwam, deed de bank Morgan Stanley het beter dan verwacht dankzij haar afdeling ‘vermogensbeheer’. Alphabet won 6% nadat het liet weten 12.000 werknemers te zullen afdanken en Tesla dat de voorbije week met 9% verdapperde, heeft de klim naar omhoog ingezet. Globaal genomen merkt men een sectorrotatie. De techaandelen doen het goed terwijl defensieve waarden zoals dagelijkse consumptiegoederen achteruit boeren. De euro houdt stevig vast aan een niveau boven 1,08 dollar.

De moraal stijgt

Sinds het begin van het jaar is er een sprankel hoop. Bepaalde indicatoren lijken in de goede richting te evolueren: de inflatie neemt af, de gasprijs staat weer op hetzelfde niveau als voor de oorlog in Oekraïne, de gunstige temperaturen stellen een winter zonder rantsoenering of afschakelplannen in het vooruitzicht, Europa is erin geslaagd minder van Rusland afhankelijk te zijn voor energie en het verwachte herstel in China zal bijdragen tot de relance van de wereldeconomie. Het feit dat verschillende beleidsvoerders op het WEF in Davos zich in zekere mate optimistisch uitlieten, vormt het bewijs dat het economisch klimaat veranderd is. Olaf Scholz zei dat “hij zeker was dat Duitsland niet in een recessie zal sukkelen” en Bruno Le Maire beaamde dat voor Frankrijk. In de eurozone zal het “een beter dan eerst gevreesd” jaar worden voorspelde Christine Lagarde die onder de indruk is van de weerbaarheid van de arbeidsmarkt. Vorige week verwachtte IMF-directeur Kristalina Georgieva een zachte landing van de Amerikaanse economie. In Davos stelde ze vast dat “de inflatie in dalende lijn gaat” en dat ze erg rekent op het Chinese herstel. Die beleidsmensen zijn niet de enigen die hun voorspellingen hebben bijgesteld. Zakenbank Goldman Sachs gaat niet langer uit van een recessie in de eurozone, zelfs al is er slechts een beperkte groei.

Amerikaanse markten hinken achterop

Het blijft de waarnemers verbazen dat de Europese aandelen het zo goed doen ten opzichte van de Amerikaanse. De Stoxx 600 veerde al 6,5% op sinds het begin van het jaar en 18% sinds het dieptepunt van 29 september. De brutowaarde ervan ligt 11% hoger dan die van de S&P. De marktspelers hebben het gevoel dat Europa uit het oog van de storm is gebleven. De energieprijs daalt, de tanks zijn gevuld, de inflatie neemt af en er wordt van uitgegaan dat het vooral de Europese bedrijven (apparatuur, toerisme, luxegoederen) zullen zijn die profiteren van de opening van China. Ook de korting ten opzichte van de Amerikaanse aandelen en de opleving van de euro ten opzichte van de dollar hebben de Europese aandelen attractiever gemaakt. De stijging van de euro wordt verklaard door het verschil in haussepotentieel van de belangrijkste rentes op de twee continenten. Momenteel calculeren de markten een bijkomende verhoging in van 0,6% op de Amerikaanse rentes en 1,5% op die in de eurozone. Dit gezegd zijnde menen sommige banken (Goldman Sachs, Bank of America) dat de rush op Europese aandelen naar zijn einde loopt. We mogen ook niet vergeten dat sommige beurzen in Azië en opkomende landen het nog beter deden dan de Europese indexen. De Zuid-Koreaanse index Kospi deed er sinds 1 januari 7% bovenop en in Hongkong veerde de index Hang Seng 50% op sinds november. Volgens experten hebben de Chinese aandelen in 2023 nog een groeimarge van 20% doordat de buitenlandse institutionele beleggers tot voor kort aan de zijlijn bleven staan.

China klaar voor “reset”

Er zijn verschillende redenen voor de bocht van 180° die China nu al meerdere weken aan het nemen is. Tijdens het 10e Congres van de CCP heeft Xi Jinping zijn macht geconsolideerd. Na elke vorm van interne oppositie de mond gesnoerd te hebben, is hij nu de enige stuurman, omringd door “yes-men” en vrij om China in de richting te sturen die hij wil. Toch is het zo dat China zich in een kritieke fase bevindt. De zerocovidpolitiek die er al drie jaar heerste, was uiterst onpopulair geworden en had een zware impact op de economie. In 2022 klokte de Chinese groei af op nauwelijks 2,9%. Door de steeds toenemende straatprotesten heeft Xi ruwweg zijn gezondheidsstrategie afgeblazen en de Chinezen, die weinig immuniteit hebben opgebouwd, moesten improviseren en in grote chaos leren omgaan met het virus. Volgens officiële cijfers zouden er 60.000 doden zijn, maar experts menen dat dat cijfer maal tien mag worden gedaan. Er wordt verwacht dat China in de lente de besmettingsgolf achter zich zal kunnen laten en dat de economie in het tweede halfjaar terug op kruissnelheid zal komen en landen op 5%.

China heeft echter tallozen horden te nemen. Voor het eerst gaan de demografische cijfers naar beneden en de bevolking vergrijst. De democratische landen maken zich zorgen over de kwestie-Taiwan en de strategische toenadering met Rusland. Het vastgoed, dat goed is voor 40% van het Chinese patrimonium, maakt een crisis door en de opgetelde schuld (privé en overheid) bereikt 300%. De Verenigde Staten hebben de verkoop van highperformance-chips aan China verboden en zetten druk op Nederland en Japan om hetzelfde te doen om zo te vermijden dat die technologie door China kan worden gebruikt voor militaire doeleinden. Tot slot ziet het westen China steeds meer als een concurrent of zelfs een tegenstander in plaats van een partner.

De Chinese machtshebbers zien echter ook in dat de rest van de wereld China evenveel nodig heeft als China de rest van de wereld. Het vormt de grootste werkplaats en de ruimste markt van de planeet. China heeft dus toegevingen moeten doen om het slot op zijn economie open te breken. De grens met financieel centrum Hongkong is opnieuw deels geopend. Er staan geen restricties meer op de leningen die banken geven aan vastgoedontwikkelaars. De regelgeving die de ontwikkeling van technologische bedrijven afremde, werd versoepeld en zorgde voor een enorme rush op Chinese techaandelen. Op enkele weken tijd zwol de beurskapitalisatie van de twee giganten Tencent en Alibaba aan met 350 miljard dollar. Nu de grenzen weer open zijn, worden er in het buitenland 110 miljoen Chinese toeristen verwacht. Eigenlijk heeft China sinds de G20-top een groot charmeoffensief gelanceerd en kijkt het de wereld met een glimlach tegemoet. Gezien de relaties met de VS ondanks de handel tussen de twee supermachten niet meteen op een hoogtepunt staan, richt de Chinese overheid zich vooral op Europa. Nadat Olaf Scholz Peking bezocht in november is het best mogelijk dat Emmanuel Macron de volgende wordt.

VS en Europa: een haar in de boter

Terwijl Olaf Scholz zich in Davos wat inschikkelijker opstelde over de subsidies die de Amerikaanse overheid toekent aan zijn groene sector in het kader van de Inflation Reduction Act, aarzelde Bruno Le Maire niet het Amerikaanse protectionisme te hekelen. De Europese Commissie lijkt trouwens van plan een klacht neer te leggen bij de WTO (Wereldhandelsorganisatie, nvdr) voor het niet respecteren van de concurrentieregels. Om Europa ertoe aan te zetten te investeren in innoverende sectoren (hernieuwbare energie, waterstof, halfgeleiders, kernenergie)  werkt Le Maire aan een plan dat gefinancierd zou kunnen worden door zowel privé- als publiek kapitaal. Ursula von der Leyen van haar kant wil de regels omtrent overheidssubsidies versoepelen en een nieuw soeverein fonds op poten zetten dat gefinancierd wordt via een gemeenschappelijke lening, een European Clean Tech Act. Zoals gewoonlijk zijn Duitsland en Nederland tegen het initiatief, maar de voorstanders zijn zich aan het organiseren.

Twitter: het uur van de waarheid

Het pijnlijke moment komt dichterbij voor Elon Musk. Volgens goed ingelichte bronnen moet de eerste intrestschijf op de 13 miljard dollar die de banken uitleenden voor de overname van Twitter eind januari afbetaald worden. Die intresten lopen op tot anderhalf miljard per jaar. En Twitter is al niet in goede doen. De inkomsten zouden met 40% afgekalfd zijn. Reden: de chaos binnen Twitter sinds de overname deed de adverteerders het op een lopen zetten. Adverteerders die goed waren voor 90% van de inkomsten van het platform. Vijfhonderd van hen hebben hun reclame opgeschort. Momenteel zou er nog 1 miljard in kas zitten, maar Musk denkt dat als Twitter zijn kostenplaatje niet drastisch indijkt er voor 2023 zes miljard zal nodig zijn. Om de schulden van Twitter af te lossen heeft Musk de keuze uit meerdere – desastreuze – opties. Hij kan een aandelenpakket van Tesla verkopen, maar zijn belang in Tesla kromp van 170 naar 50 miljard door de koersdaling van de titel. Er zou trouwens al 63% van zijn aandelen als onderpand gegeven zijn aan de banken. Hij heeft dus weinig maneuvreerruimte. Hij zou de banken kunnen voorstellen om Twitter-aandelen te geven in ruil voor een schuldenherschikking. Hij zou Twitter ook bankroet kunnen laten verklaren, wat er echter niet meteen in zit, want dan zou hij het grootste deel van de 26 miljard die hij en zijn zakenpartners geïnvesteerd hebben in rook zien opgaan. Dan Ives, techanalist bij Wedbush Securities, meent dat de 44 miljard die Musk uitgaf voor Twitter vandaag nog slechts 15 miljard waard is.

De obligatie van de week

Het Canadese filiaal van Mercedes-Benz stelt de beleggers een euro-obligatie voor met vervaldag op 23 februari 2027. Ze is beschikbaar in coupures van 1.000 euro en biedt een coupon van 3%. Doordat ze is uitgegeven door een prestigieuze firma heeft de obligatie een uitzonderlijk goede rating. Bij Standard & Poor’s ligt die op A- en bij Moody’s op A3, wat in het “middelhoge” segment is van de investment-gradecategorie. Als 100%-dochter van het bedrijf uit Stuttgart zorgt Mercedes-Benz Canada voor de verdeling van Mercedes-wagens in Canada en biedt het ook financieringsdiensten aan voor de concessiehouders en hun klanten. In 2021 boekte de groep Mercedes-Benz, dankzij de grote vraag naar auto’s uit het topsegment, een omzet van 168 miljard euro, een stijging van 9%. De beurskapitalisatie ligt in de buurt van 72 miljard euro.

Het aandeel van de week

Het is volop resultatenseizoen. We kijken uit naar die van Microsoft, Tesla, IBM, Intel, Chevron, Visa, Mastercard, American Express, LVMH, SAP, H&M en Volvo. Maar speciaal naar die van – ere wie ere toekomt – de nummer 1 in luxegoederen: LVMH. Wat betreft Bernard Arnault en het potentieel van LVMH zei Albert Frère “the sky is the limit”, en terecht, want het lijkt wel of er maar geen einde komt aan de groei van de onderneming. De titel verdrievoudigde op vier jaar tijd en de grote baas is nu de rijkste mens ter wereld met een fortuin dat even groot is als dat van Bill Gates en Warren Buffett samen. LVMH overkoepelt 75 merken en is met voorsprong sectorleider. De omzet is goed voor bijna de helft van die van de 5 grootste groepen samen. Volgens adviesbureau Bain is de luxesector, die kan putten uit 400 miljoen mogelijke klanten, immuun tegen recessies. In 2022 was het vooral dankzij de nieuwe generatie dat er gegroeid werd. Bain gaf nog mee dat de leeftijd waarop er naar luxeaccessoires wordt uitgekeken steeds lager wordt: gemiddeld 15 jaar, of 3 tot 5 jaar eerder dan de vorige generatie. De titel LVMH won sinds oktober bijna 30% door de heropening van China.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.