Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe Euro-obligatie Griekenland 4,25% 2033 erg in trek

De eerste obligatie-uitgifte van Griekenland dit jaar is een hit. De operatie van enkele dagen geleden werd ruim overschreven op de primaire markt, wat betekent dat de beleggers vertrouwen hebben in het land. Deze nieuwe obligatie in coupures van 1.000 euro is nu beschikbaar op de secundaire markt.

Geïnteresseerde beleggers kunnen de obligatie Hellenic Republic binnenhalen aan 99,33% van de nominale waarde. Ze strijken dus een rendement op van 4,33% met een vervaldag op 15 juni 2033 en een coupon van 4,25%.

Een van de kenmerken is dat de eerste coupon een "korte" is, er volgt namelijk in juni 2023 reeds een uitkering.

De republiek Griekenland heeft trouwens een Ba3 rating bij Moody's (stabiele outlook), BB+ bij Standard & Poor's (stabiele outlook) en BB bij Fitch (positieve outlook). Dat zijn driemaal ratings in de (speculatieve) high-yieldcategorie.

6,3 maal overschreven

De emissie werd afgeklokt op 3,5 miljard euro. Athene zou echter veel meer kunnen hebben opgehaald. Het orderboekje werd namelijk na 5 uur al afgesloten op een totaalbedrag van 21,9 miljard euro, een overschrijvingsratio van 6,3 dus. Hierdoor kon het agentschap van de schuld 10 basispunten (0,1%) afschaven van het rendement van de uitgifte om zo uit te komen op 165 basispunten (1,65%) meer dan de mid-swaprente. Dat is tevens 2,25% meer dan de Duitse referentieobligatie (de Duitse Bund met een coupon van 2,3% en een looptijd tot februari 2033).

Het rendement bij de uitgifte werd uiteindelijk vastgelegd op 4,279%, de coupon op 4,25% en de emissieprijs op 99,782%.

"Brede beleggersbasis"

De vraag werd gespreid over 230 rekeningen, wat Athene ertoe aanzette te melden dat de transactie op een brede beleggersbasis kon steunen. 78% ervan bevindt zich in het buitenland, hoofdzakelijk in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en het Iberisch schiereiland.

Er waren heel wat fondsbeheerders van de partij (47%), gevolgd door banken en privébanken (27%) en speculatieve fondsen (11%). De rest werd verdeeld onder pensioen- en verzekeringsfondsen en "diverse" beleggers.

"Green bond" in de steigers

Met deze operatie geeft Griekenland voor het eerst in 2023 schuldpapier uit. Het is ook de eerste emissie van een reeks waarmee er dit jaar 7 miljard euro op middellange en lange termijn zou moeten binnenvloeien. In totaal zou er echter ongeveer 15,4 miljard financieringsgeld nodig zijn. Andere inkomstenbronnen zouden er komen via privatisering (2 miljard euro) en de uitgifte van een "green bond" (groene obligatie) in het tweede semester.

Het Griekse agentschap van de schuld heeft zich als algemeen doel gesteld om Griekenland een stevigere toegang tot de markten te geven, de financieringskosten in lijn te houden met de andere Europese landen en ervoor te zorgen dat de staat over cashreserves beschikt. Tot slot wil Athene zijn schuldenniveau (in euro) ieder jaar zo goed als gelijk houden.